pešačka tura manastirka
100 RSD

111. pešačka tura MANASTIRKA by Hiking Tour Serbia by Hiking Tour Serbia 20.03.2022. (jednodnevna)

Obiđimo neke od najlepših manastira Fruške gore u jednoj izuzetno sadržajnoj pešačkoj avanturi / 111. pešačka tura MANASTIRKA! Za kraj, staza će nas odvesti do Brankovog groba, gde ćemo se podsetiti njegovog lika i dela. Plan skrojen za nadu, veru i pamćenje.

ŠTA OBILAZIMO? 111. pešačka tura Manastirka
STRAŽILOVO – MANASTIR VELIKA REMETA – MANASTIR GRGETEG – BRANKOV GROB – STRAŽILOVO

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK JE KOD RAMPE NA ULAZU U STRAŽILOVO U NEDELJU 20.03.2021. U 10 H.
Lokacija početne tačke:
Dropped pin
https://maps.app.goo.gl/VjL94RdUUPMwSEqy7

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Okupljanje kod rampe na ulazu u odmorište Stražilovo. Očekuje nas 4.3 km šetnje do predivnog manastira VELIKA REMETA. U samom startu nas očekuje ozbiljna uzbrdica, nakon koje je poprilično pitom teren po proplancima, uz pokoji uspon i spust sve do samog manastira. Dvorište manastira je jedno od najlepših među fruškogorskim biserima, sa prelepim vodopadima i imitacijom pećine u kojoj se isus rodio. Vreme za odmor, okrepljenje i uživanje u spokoju manastirskog okruženja.
Nakon ovoga nastavljamo po valovitom terenu, kroz šumu, preko polja, staza i puteva, oko 2.7km do manastira GRGETEG, koji se po predanju vezuje za Zmaj Ognjena Vuka, gde ćemo napraviti našu sledeću pauzu.
Šetamo dalje, čeka nas 5.4 km, u pocetku uspon, a nakon toga po ravnom, do mesta na kom je sahranjen naš čuveni pesnik, SPOMENIK BRANKU RADIČEVIĆU. Mesto na kojem bi bio greh ne podsetiti se pokojeg njegovog stiha. Posle Brankovog spomenika nam ostaje još samo 1.2 km spusta nazad do početne tačke.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Totalna dužina šetnje je oko 13.5 km, po dosta pitomom terenu, što je čini odličnom za rekreativce i početnike spremne na izazov. Pretpostavljamo da će šetnja trajati 5 do 6 časova, uz zadržavanja u manastirima i pokoju kratku pauzicu usput.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Sopstvenim prevozom, iz Novog Sada idete ka Petrovaradinu i nakon njega ulazite u Sremske Karlovce, nakon semafora skrećete u prvu ulicu desno i posle toga će vam se pojavljivati table za Stražilovo, pratite ih i brzo ste na lokaciji. Iz Beograda je sličan dolazak samo skrenete levo pre ulaska u centar, odnosno do semafora.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

INFO I REZERVACIJE:

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike sa kramponima
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

 

 

Tagovi: hiking tour serbia, avantura, fruška gora, strazilovo, pešačka tura manastirka, fruškać, manastir, velika remeta, grgeteg, brankov grob

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: