nijagara dumbovo
Besplatna

112. pešačka tura NIJAGARA – DUMBOVO by Hiking Tour Serbia by Hiking Tour Serbia 02.04.2022. (jednodnevna)

112. pešačka tura NIJAGARA – DUMBOVO by Hiking Tour Serbia

Vreme je da krenemo i putem kojim se ređe ide, ka Dumbovačkom vodopadu, stazom koju nećemo preporučiti apsolutnim početnicima, već samo onima koji već imaju iskustva sa šetnjama, a uz to poseduju i dobru fizičku spremu ili opremu u vidu obuće, štapova… Šetnja kreće od Beočinskog manastira, a tamo nas čeka mini Versaj…

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR BEOČIN – IZVOR RIM – DUMBOVAČKI VODOPAD – BRANKOVAC – MANASTIR BEOČIN
NAPOMENA: Šetnja ima par tehnički zahtevnijih deonica, te se stoga ne preporučuje apsolutnim početnicima
KADA KREĆEMO?
OKUPLJANJE I POLAZAK KOD MANASTIRA BEOČIN U SUBOTU 02.04. U 10:00 H

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od BEOČINSKOG MANASTIRA prolaskom pored mini verzije Versajskog vrta, napravljenog od strane Francuza koji su onaj nadomak Pariza uređivali.
Staza nas vodi lagano uzbrdo makadamskim putem, ka IZVORU RIM, do koga imamo 2.5 km šetnje.
Nakon kratke pauze, nastavljamo još 1.5 km ka DUMBOVAČKOM VODOPADU, do koga neko vreme vodi makadamski put, koji nas kasnije uvodi u šumu, ka jednoj prilično strmoj i dugačkoj nizbrdici. Produžićemo uz sam Dumbovački potok pregazeći ga pokoji put ka vodopadu.
Tamo ćemo kvalitetno upijati šum potoka, podiviti se ovom minijaturnom remek delu prirode, a nakon pauze, nastavak staze nas vodi uz improvizovane merdevine na steni, pa dalje uz potok, ka prilično strmoj uzbrdici koja će nas izvesti ka Partizanskom putu. Odatle idemo ka BRANKOVCU, gde ćemo napraviti kratku pauzu za uživanje u predivnom pogledu uz još 2.5 pređenih km, a onda nakon predaha krećemo povratak ka Manastiru.
Spuštamo se niz Kozarski potok natrag ka manastiru Beočin. Očekuje nas još 3 km uglavnom nizbrdo, kako bismo se vratili na početnu tačku.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je 10 KM, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 4-5 SATI, zajedno sa nekoliko kratkih pauza, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, nastavite kroz Sremsku Kamenicu, Rakovac i kroz novi deo Beočina, a kada se odvojite levo ka Starom Beočinu, put vas vodi samo pravo do manastira.
ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!
– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka.

INFO I REZERVACIJE:

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd,učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesa su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu,RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik)
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

Tagovi: nijagara dumbovo, hiking tour serbia, planinarenje, fruška gora, srbija, avantura, manastir beočin, izvor rim, dumbovački vodopad

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: