0 RSD

119. pešačka tura RUBENOV DRUG by Hiking Tour Serbia 19.11.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Dišemo, koračamo, pomalo tračamo… Vazda dobrih frekvencija šumskih, cvrkut ptica, nasmejana lica, beg iz grada i puuuno šumskog hlada.

ŠTA OBILAZIMO?

SPOMENIK SLOBODA – VIDIKOVAC NA VENCU – LEDINAČKO JEZERO – RUBENOV KRUG – JERMUŠ POTOK – VITINO VRELO – VENAC – SPOMENIK SLOBODA

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK SA PARKINGA KOD SPOMENIKA SLOBODA U SUBOTU, 19.11.2022. U 10:00 H.
LOKACIJA POČETNE TAČKE
PARKING KOD SPOMENIKA SLOBODA
https://maps.app.goo.gl/btJCyTEEoGRVa8Hj7

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju započinjemo kod SPOMENIKA SLOBODA, najvećeg spomenika Fruške gore, gde se nalazi i jedno od najpopularnijih izletišta drage nam planine. Nakon prigodne priče o lokalitetu koji ćemo posetiti, šetnju nastavljamo ka nedavno uređenom vidikovcu VENAC, odakle se pruža zanimljiv pogled na Novi Sad i okolinu.

Koraci lagani vodiće nas delom i novom trim stazom kroz šumicu, gde ćemo imati priliku da se zabavimo na nekoj od usputnih sprava za vežbanje koje se ovde nalaze. Na kratko izlazimo iz hlada, prelazimo preko VENCA, gde nedugo nakon te deonice ponovo ulazimo u šumu stazom koja će nas voditi do jednog od najfotogeničnijih mesta Fruškaća, do prelepog LEDINAČKOG JEZERA gde pravimo pauzu i uživamo u pogledu na ovo lepo jezero.

Nakon pauze i okrepljenja, šetnja nas vodi nazad ka Partizanskom putu i RUBENOVOM KRUGU, izuzetno lepoj stazi koja je prava uživancija za planinare i šetače, obzirom da se šetnja u celosti odvija kroz šumu, gde se sunčevi zraci ljuto bore kako bi probili guste krošnje koje ovde gospodare. Kombinacija spusta i uspona, čini šetnju dinamičnom, zanimljivom, ali ne i napornom.

Pratićemo vijugavi ples JERMUŠ POTOKA, delom staze nazvane po velikom zaljubljeniku u prirodu i Frušku goru, gospodinu Rubenu. VITINO VRELO biće jedno od mesta okrepljenja i punjenja baterija za nastavak avanture i uspon koji nas očekuje.
Nakon izlaska iz šume i ugodnog hlada, ponovo izbijamo na čuveni Partizanski put, koji će nas voditi do INFO CENTRA na Iriškom Vencu, nakon kojeg eto nama ponovo hladovine šumske, šetnje pored nekadašnjeg planinarskog doma Vojvodina i završetka hajka na istom mestu gde je sve i počelo, SPOMENIK SLOBODA.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 13 km s tim da je 80% šetnje kroz ugodan šumski hlad prilično pitomih staza uz nekoliko nešto zahtevnijih uspona. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 5 i 6 sati, uzimajući u obzir da nećemo žuriti, te da ćemo se truditi da u pauzama za okrepljenje i odmor ne oskudevamo uz sveprisutno uživanje u lepotama prirode kao i pričama vodiča. Šetnja odlična za rekreativce kao i početnike koji su spremni na izazov.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Ako dolazite autom iz pravca Novog Sada / Sremske Kamenice na Iriškom Vencu ćete skrenuti blago levo do Turističkog Info Centra, nastaviti putem uzbrdo, proći pored nekadašnjeg planinarskog doma Vojvodina i nakon par stotina metara ćete se naći na parkingu kod spomenika Sloboda.
– Ukoliko dolazite iz pravca Rume / Iriga na Iriškom Vencu skrećete desno do Turističkog info centra, a zatim nastavljate putem uzbrdo sve do parkinga spomenika Sloboda.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u našim šetnjama smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka.

VAŽNE NAPOMENE!!!

-POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesa su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu, RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik).
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: