0 RSD

120. pešačka tura KOŠUTNJAVO VOĆE by Hiking Tour Serbia 26.11.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Plan je da ovu nedelju ispunimo jednom izuzetno sadržajnom šetnjom, tokom koje ćemo se potruditi da uočimo najproblematičnije lokacije za čišćenje, koje ćemo u saradnji sa neponovljivom ekipom iz Avantura realizovati narednog dana.
U pitanju je najveća beogradska oaza, mesto gde šuma i dalje diše prirodnim dahom, mada se povremeno zagrcne od smeća koje nesavesni uživaoci prirode za sobom ostavljaju. Hajka na smeće Košutnjak, biće realizovana od vaših donacija, koje budemo prikupili tokom ove šetnje.
Od Konaka kneza Miloša, preko mesta ubistva kneza Mihaila, pa sve do jednog od najlepših pogleda na Beograd, u istom krugu!

ŠTA OBILAZIMO?

MILOŠEV KONAK – HAJDUČKA ČESMA – SPOMENIK KNEZU MIHAJLU – SPOMENIK BRANIOCIMA BEOGRADA – SKI STAZA – MILOŠEV KONAK

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK U ŠETNJU ISPRED ULAZA U MILOŠEVOG KONAKA U SUBOTU 26.11. U 10H

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo ispred MILOŠEVOG KONAKA koji je svojevremeno bio kraljevski dvor. Ovde ćemo imati priliku da vidimo jedan od najstarijih platana u državi, nakon čega krećemo put nekadašnjeg kraljevskog lovišta KOŠUTNJAKA.

Nakon kratke asfaltne deonice, prelazimo na šumski put koji nas vodi do čuvene HAJDUČKE ČESME koja je svojevremeno bila poznata po izuzetno kvalitetnoj vodi. A Dositej Obradović joj se toliko divio da je imao želju da bude sahranjen kraj nje.
Šumska staza nas dalje vodi ka SPOMENIKU MIHAILU OBRENOVIĆU. Ova lokacija je krajem XIX veka svedočila ubistvu čuvenog kneza, te ćemo za čas na njoj zastati kako bismo se prisetili ponekog zanimljivog podatka vezanog za Mihailov život.

Nastavljamo kroz šumu, usput nailazimo na pokoji potočić i polako izbijamo u malo uranizovaniji deo Košutnjaka, gde nas čeka SPOMENIK BRANIOCIMA BEOGRADA. Zanimljivo je da se odmah pored njega nalazi spomen kosturnica Nemačkim vojnicima, i da je ona ustvari podignuta od strane Nemaca.

Ubrzo nakon spomenika staza nas vodi do brda na kom se nekada nalazila SKI STAZA, te ćemo imati priliku da se prisetimo vremena kada je postojala mogućnost skijanja na Košutnjaku. A u slučaju dobre vidiljivosti, bićemo počašćeni prelepim pogledom na Most na Adi i reku Savu.
Očekuje nas još samo spust niz ski stazu i povratak na početnu tačku, kako bismo uspešno okončali ovaj predivni krug.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 11 km, a kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 4 i 5 sati pešačenja, što je čini odličnom za početnike i rekreativce.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, a interesovanje je ogromno, te vas molimo da nam pišete u inbox ukoliko želite sa nama u šetnju. Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, kao i njihova imena.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših putovanja i šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: