0 RSD

124. pešačka tura ROHALJ TAZE by Hiking Tour Serbia 11.12.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Na zapadu Fruške gore padine su nešto pitomije, a šuma mistično lepa i gusta. Šetajmo stazama kojima se ređe ide, ne bismo li naleteli na pokoju zalutalu srnu il jelena, koji nas tuda baš i ne ocekuju…

ŠTA OBILAZIMO?

ROHALJ BAZE – JANKOV DOL – KIŠELEZ LIVADE – ROHALJ BAZE

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK JE OD IZLETIŠTA ROHALJ BAZE U NEDELJU 11.12. U 10 H.
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
Izletište Rohalj baze
https://maps.app.goo.gl/eebYYTyhiU2SrxgB6

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju počinjemo od čuvenog spomenika ROHALJ BAZE, mesta poznatog kao jedno od najvećih partizanskih uporišta na ovim prostorima. Nakon kratke priče krećemo šumskom stazom koja nas blagom nizbrdicom vodi kroz gustu mističnu šumu. Na ovom putu, glavni orijentir nam je prazno korito Jankovog potoka, koje nas vodi do prelepe JANKOVE DOLINE.
Ovde ćemo se odvojiti od potoka i podjednako lepom, takoreći čudesnom šumom krećemo uz laganu uzbrdicu, koja nas izvlači iz šume i dovodi do magične KIŠELEZ LIVADE. Ovde kažu da je biljni svet najraznovrsniji na Fruškoj gori, a tu negde u blizini pronađen je i čuveni fruškogorski šafran. Naoko ove livade izgledaju kao neka manja varijanta čuvenih Zagajičkih brda, a neodoljivo podsećaju i na onu poznatu pozadinu za Windows XP.
Ubrzo potom izbijamo na partizanski put, koji ćemo pratiti natrag do početne tačke.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Totalna dužina šetnje je oko 16 km po pitomom terenu, što je čini odličnom za početnike i rekreativce. Pretpostavljamo da će šetnja trajati 5 do 6 časova.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Sopstvenim prevozom, iz Novog Sada, potrebno je da prođete Sremsku Kamenicu i nastavite pravo dok ne prođete Banoštor, potom levo prema Ležimiru do grebena Fruške gore, a zatim desno na partizanski put. Nakon par minuta stižete do izletišta Rohalj baze
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO NA PEŠAČENJE?

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike za šetnju
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: