Fruška gora
0 RSD

125. pešačka tura ŠUMSKI MIR, LAZIN VIR by Hiking Tour Serbia 18.12.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Planiramo ponavljanje jedne predivne šetnje, po Rubenovom krugu, gde ćemo imati priliku da vidimo par predivnih vodopada, prošetamo iriškim vinogradima i popijemo pokoju sa izvora Kozme i Damjana!

ŠTA OBILAZIMO?

IRIŠKI VENAC – ELVIRIN VODOPAD – LAZIN VIR – IZVOR KOZME I DAMJANAc(VITINO VRELO) – IRIŠKI VENAC

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK NA IRIŠKOM VENCU U SUBOTU 18.12.2022. U 09.00 H.
Lokacija početne tačke:
https://maps.app.goo.gl/sGnEXb1sK3XXA7ys6

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Na samom početku rute nas očekuje spust šumskom stazom ka iriškoj okolini i predivnom vodopadu na, za to najneočekivanijem mestu! Blizu naselja, a opet vešto skriven, pred nama će se ukazati ELVIRIN VODOPAD.

Nakon uživanja u čarima ovog čuda prirode, deo staze ćemo provesti šetajući čuvenim Iriškim vinogradima, nakon čega ulazimo u šumu Morintovo, na čijem se istoimenom potoku sakrio drugi biser rasuti, koji planiramo skupiti. U pitanju je vodopad po imenu LAZIN VIR.

Nastavak staze nas vodi uz potok, uzbrdo ka izvoru kristalno čiste i ledene vode poznatom pod nazivom VITINO VRELO, posvećenog KOZMI I DAMJANU. Posle odmora i ispijanja savršene izvorske vode, nam ostaje još samo da izbijemo na Partizanski put i prošetamo natrag do početne tačke.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 14.5 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 6 ČASOVA pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih pauza, što ovu rutu čini odličnom za rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Ako idete sopstvenim prevozom iz pravca Novog Sada potrebno je da pređete most Slobode i pratite put do raskrsnice na kojoj je potrebno da skrenete desno. Nakon ovoga, put vas vodi kroz šumu uzbrdo. Na kraju uzbrdice se nalazi raskrsnica na kojoj je okupljanje.
– S obzirom na to da nijedan autobus ne ide do zadate lokacije, možete možete postaviti ponudu ili upit za prevoz u našoj Facebook grupi pod nazivom HAJD NA HAJK.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: