0 RSD

129. pešačka tura TELEVIZIJA BEZ EKRANA by Hiking Tour Serbia 22.01.2023. (jednodnevna)

129. pešačka tura TELEVIZIJA BEZ EKRANA by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Svi ga radoznalo posmatramo iz daljine, gotovo čitav grad ga zna, mnogi se nisu direktno upoznali sa njim. TV toranj, na Iriškom vencu, jedan je od simbola naše predivne planine, a mi ćemo mu se prikrasti tokom jedne inspirativne šetnje od Paragova, a onda se lagano i spustiti natrag. Opušteni zimski krug, lagana priča, čaj iz termosa, najširi osmesi, šumska igranka.

ŠTA OBILAZIMO?

PARAGOVO – SAVINE VODE – VUČJI DO – TV TORANJ – VILINA VODICA – PARAGOVO

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK ĆE BITI U PARAGOVU NA STANICI IRIŠKI PUT I, POSLEDNJOJ STANICI BUSA BROJ 72, U NEDELJU 22.01.2023. U 09:30 H.
Početna tačka:

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnja kreće od poslednje stanice busa 72 i odakle nas staza odmah vodi na uspon ka Glavici, od koje ćemo nastaviti šetnju ka izvorištu Savina voda, do koga imamo 1.9 km hoda.
Prvi deo šetnje će nas voditi dalje još nekih 2.9 km mahom uzbrdo uz poneku zaravan ili blagu nizbrdicu, ali ćemo se uglavnom peti ka čuvenom TV tornju. Na tom putu, proći ćemo kroz Vučji dol, gde danas ipak više ne stanuju imenodavci ovog područja.
Kod TV tornja pravimo pauzu kako bismo se okrepili i osvežili, a onda krećemo lagani spust ka našoj početnoj destinaciji, koji će nas voditi kraj izvora Vilina vodica gde pravimo pauzu u nadi da ćemo zateći pokoju vilu na izvoru. Nastavljamo dalje, staza nas sve vreme lagano spušta. Ovaj spust, biće 6.7 km dugačak i mnogo lakši od prvog dela šetnje.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 12 km, kako bismo je kompletno savladali uz pokoju pauzu, biće nam potrebno oko 4 do 5 časova, što ovu rutu čini odličnom za rekreativce i početnike spremne na izazov.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Ako dolazite javnim prevozom, tj busom br 72, idete do poslednje stanice na kojoj ostavlja putnike, IRIŠKI PUT I, bus koji možete iskoristiti za dolazak je u 08:50 h, kreće sa Železničke stanice i preko Bulevara oslobođenja nastavlja ka Mostu slobode, a zatim i Paragovu.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, nastavite do kraja puta i odvojite se desno ka Rumi. Nakon 10ak kinuta vožnje put će vas dovesti do poslednje stanice busa 72 u Paragovu.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka.

VAŽNE NAPOMENE!!!

-POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd,učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesa su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu,RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik).
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: