avala hiking tura planinarenje avantura avanture.rs srbija pesacenje hike
Na upit

27. pešačka tura Avala 31.10.2020. 31.10.2020. (jednodnevna)

AVALA

Vekovima je čuvala Beograd od svih potencijalnih uljeza. Za njeno rudno bogatstvo znali su čak i stari rimljani. Njena voda je Vajfertu bila dobra za pravljenje piva, a Hitler joj je poklonio četinare. Sve ovo i još mnogo toga na najnižoj planini u Srbiji!

ŠTA OBILAZIMO?

KAFANA LIPOVICA – IZVOR SAKINAC- SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU (ŽRNOV) – RUDNIK IZ RIMSKOG DOBA – SPOMENIK VASI ČARAPIĆU – PLANINARSKI DOM ČARAPIĆEV BREST – AVALSKI TORANJ – CRKVA BRVNARA SVETI DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ – KAFANA LIPOVICA

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK U ŠETNJU JE PREKO PUTA KAFANE LIPOVICA U SUBOTU 31.10. U 11H

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od samog podnožja Avale i u početku idemo blago uzbrdo i već nakon 500 metara nailazimo na IZVOR SAKINAC gde ćemo se okrepiti vodom koju je stari Đorđe Vajfert koristio za proizvodnju svog piva.
Ubrzo nakon izvora ulazimo u šumu, dišemo čist vazduh, koji je jedna od privilegija omiljenog beogradskog izletišta, dok nas staza konstantno vodi uzbrdo. To je najteži deo puta, uspon ka vrhu dug oko 1km. Na kraju uspona nas čeka glavna nagrada – SPOMENIK NEZNANOM JUNAKU, monumentalno remek delo Ivana Meštrovića čija izgradnja nosi sa sobom mnoge kontroverze, s obzirom da su prilikom izgradnje kompleksa brutalno porušeni ostaci nekadašnjeg Žrnova.
Nakon ovoga, čeka nas lagana šetnja nizbrdo, oko 800 metara do RUDNIKA IZ RIMSKOG DOBA, koji predstavlja dokaz o tome koliko je Avala bila bitna vekovima unazad!
Oko 1.3 km šetnje nizbrdo kroz šumu deli nas od SPOMENIKA VASI ČARAPIĆU, koji je bio poznat pod nadimkom Zmaj od Avale i PLANINARSKOG DOMA ČARAPIĆEV BREST. Mnoge legende vezane su za ovog borca protiv dahija! Ovde ćemo napraviti jednu pauzu kako bismo se okrepili i spremili za ostatak šetnje.
Nakon ovoga imamo još oko 1.1km šetnje uzbrdo ka čuvenom AVALSKOM TORNJU, impozantnih 204 metara visokom, srušenom 1999. a ponovo izgradjenom 2010. godine. Odmah pored nalazi se i CRKVA BRVNARA SVETI DESPOT STEFAN LAZAREVIĆ podignuta 2017. godine. Ovde ćemo napraviti malo dužu pauzu kako bi oni koji žele mogli da se popnu na Avalski toranj i u potpunosti bismo uživaju u čarima Avale. Posle ovoga dolazi poslednja etapa 1.1 km nazad kroz šumu stazicom do početne tačke.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 6km, a kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno između 2 i 3 sata pešačenja, što je čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU ŠETNJE?

– Restoran Lipovica je smešten na samoj raskrsnici za Avalu i Pinosavu. Do restorana Lipovica možete doći korišćenjem linija 401, 403, 404, 405, 407, 408 sa Trošarine ili Slavije. Trenutno je na snazi letnji red vožnje i možete ga pronaći na sledećem linku: http://www.gsp.rs/dnevne_linije.aspx.
– Ako dolazite autoputem iz smera Beograda, isključite se na skretanju za Kružni put pre nego što stignete do naplatne rampe. Na oko 2 km nalazi se skretanje sa leve strane, izadjite na Avalski put (sada Patrijarha Germana) i nastavite ka Avali.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike za šetnju
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, a interesovanje je ogromno, te vas molimo da nam pišete u inbox ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena i barem jedan broj telefona. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe
– Molimo sve učesnike naših putovanja i šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati tako što ćete se javiti u inbox preko Fejsbuka ili Instagrama.
Takođe možete se javiti emailom: hikingtourserbia@gmail.com ili telefonom: 064 3757891.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: