kosmaj tura hiking planinarenje avantura srbija uspon setnja pesacka tura
Na upit

Pešačka tura Kosmaj 01.11.2020. 01.11.2020. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Posle dugo dugo vremana odlučili smo da se vratimo najlepšu planinu okoline Beograda. Šumoviti Kosmaj će nas i ovaj put ugostiti okupan jesenjim bojama!

UKRATKO

PREVOZ OD NOVOG SADA i BEOGRADA DO KOSMAJA I NATRAG
DATUM: 01.11.2020.
CENA:
NOVI SAD – KOSMAJ – NOVI SAD = 1.700 DIN 
BEOGRAD – KOSMAJ – BEOGRAD = 1000 DIN 

KADA KREĆEMO?

-OKUPLJANJE I POLAZAK ORGANIZOVANE GRUPE BUSOM U NEDELJU 01.11. IZ NOVOG SADA ISPRED RESTORANA ZLATNA MEDALJA U 9H, IZ BEOGRADA SA VELIKOG PARKINGA SAVA CENTRA, STANICA BUSEVA 27E I 35 U 10.15
– OKUPLJANJE I POLAZAK U ŠETNJU ZA ONE KOJI DOLAZE INDIVIDUALNO JE SA PARKINGA KOD MANASTIRA TRESIJE U NEDELJU 01.11. U 11:30H

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Okupljanje i polazak od MANASTIRA TRESIJE. Idemo kroz neke od najlepših delova Kosmaja, stazom dugom 2.3 km koja nas uglavnom uzbrdo vodi do najpoznatije atrakcije ove planinske idile – SPOMENIKA KOSMAJSKOM PARTIZANSKOM ODREDU! Ovaj soc-realistični spomenik izgleda kao deo scenografije za neki naučnofantastični film.
Nakon ovoga nas očekuje dosta lagana deonica duga 2 kilometra koja nizbrdo vodi do OSTATAKA MANASTIRA KASTALJAN za koji se pretpostavlja da je iz XIV veka, a ono što je impozantnije je to da je građen na ostacima Rimskog vojnog logora.
Nastavljamo dalje usponom dugim 1.5 km kroz gustu šumu kako bismo stigli do poslednje znamenitosti koju ćemo videti tokom šetnje. SPOMEN KOSTURNICA NEZNANOM KOSMAJSKOM JUNAKU iz prvog svetskog rata koja još jednom podseća koliko je Kosmaj bio strateški bitna planina, a i danas je. Tu se nalazi i prelepi vidikovac, koji od milja zovemo balkon Šumadije.
Nakon što se nauživamo u pogledu i nadišemo čistog vazduha ostaje nam još otprilike 2.1 kilometar spusta nazad do manastira Tresije.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 8 km, a kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4-5 satI pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih stajanja na lokalitetima uz priču vodiča, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA SAMOSTALNO DOĐETE NA POČETNU TAČKU ŠETNJE?

– Adresa manastira Tresije: Partizanski put br. 585, 11450 Sopot
– Manastir Tresije nalazi se u blizini SOPOTA do koga možete stići Lastinim busom broj 465 koji kreće u 8.30 h sa Beogradske autobuske stanice. Ukoliko imate Bus Plus IV zonu, prevoz Beograd
– Sopot vam je uključen u mesečnu kartu, a ako nemate, potrebno je da kupite peronsku, a zatim kod vozača i autobusku kartu. Za oko sat vremena stići ćete u SOPOT, odakle možete uhvatiti buseve: 4407 SIBNICA ili 4408 ROGAČA, koji vam mi predlažemo, i to baš onaj koji kreće u 9.40 iz Sopota. U oba slučaja izlazak na stanici – TRESIJE RASKRSNICA i odatle oko 2km šetnje do manastira.
– Ako dolazite autoputem iz smera Beograda, najbolje je da se odvojite skrenete ka Mladenovcu, na isključenju Mali Požarevac. Zatim sledi kraća deonica puta do skretanja za Đurince. Orijentacije radi, na raskrsnici se nalazi motel pa je gotovo nemoguće ne uočiti je na vreme. Posle skretanja treba savladati još sedam kilometara i stiže se u Đurince. Tu treba preći prugu i posle četiri kilometra – evo vas u Sopotu. Kada od Sopota krenete ka Rogači, posle nekoliko kilometara dolazite do pumpe Kandić petrol, odakle skrećete levo i uskoro će se pred vama ukazati manastir sa leve strane.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike za šetnju
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

– CENA ZA PREVOZ OD NOVOG SADA DO KOSMAJA I NAZAD JE 1.700 DIN, A IZ BEOGRADA 1000 DIN (VRSTA PREVOZNOG SREDSTVA ZAVISI ISKLJUČIVO OD BROJA PRIJAVLJENIH OSOBA)
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, a interesovanje je ogromno, te vas molimo da nam pišete u inbox ukoliko želite sa nama u šetnju, rezervacije krećemo da beležimo odmah, te vam šaljemo podatke o načinu uplate ture.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena i barem jedan broj telefona. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe
– Molimo sve učesnike naših putovanja i šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se. 😉

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati tako što ćete se javiti u inbox preko Fejsbuka ili Instagrama.
Takođe možete se javiti emailom: hikingtourserbia@gmail.com ili telefonom: 064 3757891.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: