dunavskim šorom
Besplatna

SEDAMDESET OSMA pešačka tura DUNAVSKIM ŠOROM by Hiking Tour Serbia 19.06.2021. (jednodnevna)

Leto je tu, a samim tim i vreme da se približimo Dunavu i pokušamo upiti ponešto njegove lepote – Dunavskim šorom… Ovog puta se prebacujemo u neke krajeve Fruške gore, gde je priroda pitomija, a pogled na reku daje snagu i moć.

ŠTA OBILAZIMO?

MANASTIR GRABOVO ‐ DUNAVSKI VIDIKOVCI ‐ ATOS KORUŠKA ‐ MANASTIR GRABOVO
KADA KREĆEMO?
OKUPLJANJE I POLAZAK ĆE BITI KOD MANASTIRA U GRABOVU, U SUBOTU 19.06. U 10:00 H.

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Okupljanje i polazak je ispred nekadašnje crkve a sadašnjeg manastira u Grabovu. Imaćemo priliku da posetimo jedan od najnovijih manastira Fruške gore, koji je trenutno u izgradnji, ali su se monahinje potrudile da naprave pravi šarenoliki vrt sa raznoraznim egzotičnim biljem, tako da će boravak u kompeksu biti i više nego divan.
Nakon priče o ovom malenom selu i manastiru, uputićemo se kolskim putevima nizbrdo. Konstantno ćemo imati izvrsne poglede ka mirnoj Bačkoj, a na pojedinim mestima će nam i Dunav pokazati svoju neukrotivu silinu, a podsetiće nas izašto je jedna od najvećih reka Evrope…
Spustićemo se do RESTORANA ATOS, sa čije prepodobne terase se pruža savršen pogled na Dunav i gde ćemo napraviti pauzu za osveženje i predah.
Nakon odmora i uživanja vraćamo se nazad istom stazom ka selu Grabovo, ovoga puta idući lagano uzbrdo…
KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?
Dužina projektovane putanje je oko 13 km, kako bismo je kompletno savladali uz pokoju pauzu, biće nam potrebno oko 5 časova, što ovu rutu čini odličnom za rekreativce i početnike spremne na izazov.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Nijedan gradski prevoz ne vozi do ove lokacije, tako da je jedini mogući način dolaska na početnu tačku kolima. Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, odvojte se ka amenici i produžite uz Dunav sve do Banoštora, nakon koga se odvajate levo ka Svilošu, iz koga se opet odvajate levo i nastavljate samo pravo ka Grabovu i manastiru.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode, a obično i više.
– Udobne i jake patike za šetnju
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka
“Stanište za preko 50 jedinki mrkih medveda. Ali ne plašite se, mogućnost da ih sretnete je mala, s obzirom na to da su oni plašljivi i da na čoveka ne gledaju kao na plen.” O kojoj planini se radi, pročitajte u blog postu!

VAŽNE NAPOMENE!!! Dunavskim šorom

-POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd,učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesta su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu,RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik)
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Tagovi: pešačka tura, dunav, dunavskim šorom, hiking tour serbia, avantura, avanture, srbija, fruška gora, atos koruška, vidikovci, manastir, grabovo
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: