avan tura
Besplatna

105. pešačka tura AVAN TURA by Hiking Tour Serbia by Hiking Tour Serbia 05.02.2022. (jednodnevna)

105. pešačka tura AVAN TURA by Hiking Tour Serbia. Vreme je da krenemo i putem kojim se ređe ide, skoro nikada, tačnije. Šakotinački vodopad u svom punom sjaju, predivna šuma kojom gotovo niko ne šeta, uzbudljive i nimalo lagane uzbrdice, nizbrdice, predivno iznenađenje u vidu pogleda za kraj… Ova šetnja je za sve rekereativce željne uzbuđenja, hoda van staze, preskakanja potoka, za ljude za koje prepreke ne predstavljaju problem, već izazov. Šetnja je predivna, ali nikako nije laka. Ova tura će nas sve “zdrobiti” poput avana, napuniti energijom i samopouzdanjem, zbog ove šetnje se voli hajking.

ŠTA OBILAZIMO? 105. pešačka tura AVAN TURA by Hiking Tour Serbia.

GORNJI ŠAKOTINAC – ŠAKOTINAČKI VODOPAD – KOZJE BRDO – KATANSKE LIVADE – VELIKI KOMESAROVAC – GORNJI ŠAKOTINAC
NAPOMENA: Šetnja ima tehnički zahtevnijih deonica, te se stoga ne preporučuje apsolutnim početnicima. Takođe, verujemo da je nemoguće da se parkira veliki broj vozila na samoj početnoj tački šetnje, te stoga predlažemo dolazak bar 10ak minuta ranije, kako bi se pronašlo adekvatno mesto za parking.
KADA KREĆEMO?
OKUPLJANJE I POLAZAK OD RASKRSNICE U GORNJEM ŠAKOTINCU U NEDELJU 05.02.2022. U 09:00 H
TAČNA LOKACIJA POČETNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/ge5eRZkF4eH5rSGe7

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od Gornjeg Šakotinca, u početku asfaltnim putem, a zatim šumskom stazom ukupno oko 1km dužine, po ravom. U momentu izbijamo do ŠAKOTINAČKOG VODOPADA, koji deluje zaista impozantno, s obzirom da je u pitanju stena niz koju lagano teče Šakotinački potok.

Odmah do vodopada nalazi se prvo iskušenje na ovoj šetnji, jedna kratka ali prilično strma uzbrdica, koju ćemo pobediti i krenuti konstantni uspon dugačak oko 3 km, čiji će intenzitet varirati, u početku će staza biti strma, a kasnije je neće ni biti, zatim izbijamo na zemljani put i nastavljamo ka KOZJEM BRDU.

Odavde kreće spust ka Ziljskom potoku, sve do ušća u Dobri potok i nastavljamo sa praćenjem njegovog toka sve do KATANSKIH LIVADA. Oko 2 km traje ova deonica.

Tu pravimo pauzu i krećemo prilično ozbiljan uspon uz strminu, van staze, ka VELIKOM KOMESAROVCU. Gore nas čeka izuzetno prijatno iznenađenje, ali to definitivno nisu vojni položaji na kojima je svojevremeno stajala PVO artiljerija.
Odatle se niz jednu prilično strmu livadu spuštamo natrag ka selu, u nekom momentu se hvatamo zemljanog puta, koji nas odvodi do asfalta i šetnju završavamo u selu. Još oko 3 km je dugačka ova deonica.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 9 KM, mada je teško izeriti pravu dužinu, s obzirom da se u nekim deonicama krećemo van staze. Kako bismo šetnju kompletno savladali biće nam potrebno oko 5-6 sati, zajedno sa nekoliko pauza koje ćemo praviti zavisno od potrebe.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, nastavite kroz Sremsku Kamenicu, Rakovac, obilazite Beočin i krećete od Cementare uzbrdo ka Čotu. Na drugom skretanju odvajate se desno i pokušavate da pronađete adekvatno mesto za parkirati se u selu.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike sa kramponima
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

Tagovi: gornji šokotinac, šokotinačke llivade, hiking tour serbia, avan tura, srbija, hajk, planinarenje, oprema, zima

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: