5.300 RSD

Avantura Samar by Nature Travel Office 10.09.2022. (jednodnevna)

PLAN I PROGRAM PUTA

Polazak ispred hale „Čair“ u Nišu (kod biletarnice) u 09:00 časova (polazak iz Beograda u 7 sati sa unapred dogovorenog mesta). Transfer od Niša u trajanju od sat vremena do planinsko-brdskog područja znanog kao Kafafat. Ovaj prostor, geografski ne tako prostran, odlikuje se velikim brojem kulturno – istorijskih znamenitosti i zaštićenim prirodnim lepotama od izuzetnog značaja. Neke od njegovih lepota su i naš cilj putovanja.

Pećina Samar, poznata još i kao Milutinova, po čoveku koji je najviše zaslužan za njeno proučavanje i predstavljanje Srbiji i svetu. Milutin Veljković, poznati srpski speleolog u njoj je proveo 464 dana, time oborio svetski rekord bivakovanja pod zemljom i ušao u Ginisovu knjigu rekorda. Pećina je impozantna po pronalasku paleontoloških nalaza praistorijskog medveda i lava. Sa ostalim pećinama u okolini čini jedinstveni pećinski sistem koji je pod zaštitom države I kategorije.

Pravi je doživljaj proći Samarom. Ukupna dužina svih kanala iznosi 3197 metara. Glavni kanal, sa četiri sifonska suženja, takozvanih vrata, iznosi 1940 metara, tunelskog je tipa i na pojedinim mestima izgleda kao najlepši kanjon, što prolazak čini još spektakularnijim. Obiluje mnoštvom virova i kaskada. Od pećinskog nakita, stalaktiti i stalagmiti su manje zastupljeni, dok saliva i bigrenih kadica ima u dovoljnoj količini. Dok se krećete mrežom kanala, bilo glavnim ili bočnim, uživaćete u lavirintu koji oni pružaju. Na samom izlazu, odnosno ulazu potoka Sudvek, koji je napravio ovu pećinu, nalazi se još jedno čudo prirode. Ogromna prerast (kameni luk), koja se nadvila nad izlazom pećine u visini od 15 metara i u širini od 25 metara, zaokružuje našu celu avanturu, čineći je uspešnom i jedinstvenom. Nakon avanture polazak ka Nišu/Beogradu. Dolazak u Niš u popodnevnim časovima (dolazak u Beograd u večernjim satima). Kraj programa.

NAPOMENA: Prolazak kroz pećinu zavisi od količine padavina, odnosno od klimatsko-meteoroloških uslova. Ako oni to dozvole, prolazak kroz pećinu moguć je u celosti. Za prolazak kroz pećinu potrebna su tri sata, adekvatna oprema, veština i znanje. Ne usuđujte se da prolazite kroz pećinu sami, bez adekvatne opreme i vodiča!

 

NAPOMENA: Prolazak kroz pećinu zavisi od količine padavina, odnosno od klimatsko-meteoroloških uslova. Ako oni to dozvole, prolazak kroz pećinu moguć je u celosti. Za prolazak kroz pećinu potrebna su tri sata, adekvatna oprema, veština i znanje. Ne usuđujte se da prolazite kroz pećinu sami, bez adekvatne opreme i vodiča!

ZA AVANTURU PONETI: Duboke patike ili planinarske cipele, kupaći kostim, peškir, rezervnu odeću i obuću.
Po želji poneti slatkiše, grickalice, osvežavajuće napitke i vodu. Sve to staviti u mali ranac.

NAČIN PLAĆANJA: Gotovinski: keš, do 7 dana pre polaska, ili na rate – prva rata 50% prilikom prijavljivanja, ostatak sledećeg meseca deponovanjem jednog čeka. Ovaj program je rađen na bazi 8 prijavljenih putnika. U slučaju promena na monetarnom tržištu (ili tržištu roba i usluga) ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 5 dana pre početka putovanja.
Prema Zakonu o turizmu (član 79), za jednodnevne izlete (putovanja kraća od 24 sata) nije obezbeđena zaštita u pogledu garancije putovanja.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: