šar-planina
6.500 RSD

ŠAR-planina i Štrpce u rano proleće 26.03.2021.-28.03.2021. Srbija za mlade by Srbija za mlade 26.03.2021 - 28.03.2021. (3 dana)

Sa brojnim glacijalnim i raznovrsnim oblicima glacijalnog reljefaŠar-planina predstavlja pravi muzej glacijalnog reljefa pod otvorenim nebom. 
 
Sa 147 vrsta leptira, Šar-planina je najbogatije područje Evrope. Ova planina zbog svojih prirodnih i antropogenih vrednosti proglašena je nacionalnim parkom 1986. godine. Sudar mediteranskih i kontinentalnih uticaja duž visokog šarskog bedema, uticao je na pojavu različitih mikroklimatskih varijanti. Kulturno-istorijsko nasleđe Nacionalnog parka Šar planina se odlikuje velikim bogatstvom, raznovrsnošću i posebnim značajem za srpski identitet i istoriju. Pored srednjevekovnih utvrđenja, naselja i mostova, posebnu dragocenost predstavljaju 34 srednjevekovne crkve i manastira. 

Detaljni opis

Pešačka tura na Jalovarnik

-Ukupna dužina oko  15 km

-Najniža tačka oko 850 mnv

-Najviša tačka oko  1800 mnv

-Koniciona težina 3/10

 

Pešačka tura iznad Štrpca

-Ukupna dužina staze 10 km

-Najniža tačka 850 mnv

-Najviša tačka 1680 mnv

-Kondiciona težina 3/10

Kako da se pripremiti za vašu prvu avanturu, prvo planinarenje, pročitajte ovde.

PLAN I PROGRAM: ŠAR-planina

PETAK

-16.30 polazak iz Beograda. Polazak iz Novog Sada u 14.00. Napomena: Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za mesto polaska i broj vodiča!

-23.30 dolazak u Štrpce, smeštaj i slobodno vreme.

-Noćenje

SUBOTA

-Ustajanje oko 7.00

-Pešačku turu ovoga dana započinjemo od smeštaja, prvo kroz naselje, pa zemljanim putem, zatim preko livada, brezovih šuma i četinara do Jalovarnika. Povratak drugom rutom nazad do smeštaja.

-Dolazak na smeštaj u popodnevnim satima

-Večera, odmor, druženje uz muziku 🙂

-Noćenje

NEDELJA

-Ustajanje oko 7.00

-Pakovanje stvari

– Polazak od smeštaja do sela Berevce. Posle nastavljamo dalje uspon iznad mahale Sarkoće, izlazimo na prevoj ipod kojeg su prelepe livade i borove šume sa kojeg se pruza spektakularan pogled na glavni greben Šar-planine, Štrpce i druga sela u Sirinićkoj župi. Nastaljamo do jednog vrha iznad prelpih šuma endemskog bora munike. Na kraju se spuštamo do naselja Brezovica.

-Oko 15.00h polazak nazad za Beograd i Novo Sad

-Dolazak u Beograd oko 22.30 i oko ponoći u Novi Sad.

GALERIJA

CENA: 6500 RSD (za sopstveni prevoz 4500 RSD) ŠAR-planina

U cenu uključeno: 

– Prevoz

– Smeštaj dve noći u motelu Lipa u Štrpcu

– Usluge vodiča

– Organizacija i vođenje ture

U cenu nije uključeno: 

– Obroci tokom ture

– Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 RSD

– Doplata za polazak iz Novog Sada 1000 – 2000 RSD

 

SMEŠTAJ

Smeštaj je u motelu Lipa u Štrpcu.

Svaka soba ima centralno grejanje i sopstveno kupatilo.

VAŽNE NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za događaj.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona na drže grupe i da se poštuju svaku odluku i savet planinarskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: plainarske cipele, slojevita garderoba, rezervna garderoba, vetrovka, kabanica (za svaki slučaj), kačket/šešir, naočare za sunce,krema za sunce. ŠAR-planina

5. HRANA I PIĆE: hrana za svaki uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.

6. Prodavnice i marketi su nam na raspolaganju u Štrpcu. Prvo veče i jutro ne stižemo u prodavnicu jer dolazimo kasnoposle ponoći, a ujutru krećemo ranom zorom! ŠAR-planina

NAČIN PLAĆANJA: Preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

INFO I REZERVACIJE:

Srbija za mlade Beograd
E-mail: srbijazamlade@gmail.com
M: 061/1627226

Srbija za mlade Novi Sad
E-mail: srbijazamladenovisad@gmail.com
M: 064/1001520

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

 

 

Tagovi: srbija za mlade, avantura, srbija, ŠAR, šar planina, odmor, pogled, proleće

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: