Kanjon Crne reke
1800 RSD

Avantura u kanjonu Crne reke by Sportski klub Alti 03.07.2022. (jednodnevna)

Spremite se za novu avanturu. Kanjon Crne reke nas očekuje!

U zaštićenom rezervatu prirode u podnožju planine Maljen na Divčibarama klisurom od tamnih magmatskih stena protiče Crna reka. Hodajući ovom živopisnim rečnim koritom sa kamena na kamen, sa stene na stenu smenjuju se slapovi, plićaci, ali i bazeni, od kojih su neki dubine i do 2 metra.

Prolazak ove klisure, a kako ga mnogi nazivaju, i kanjonom Crne reke, je prava avantura. Iako je dužine oko 8 kilometara, prelazi se 6 do 8 sati obzirom da se “staza” prelazi polako i obazrivo jer pri višem vodostaju kamenje može biti vrlo klizavo. Zadržavanje će takođe biti i zbog kupanja. Hodanjem sa “kamena na kamen” sigurno je kvašenje nogu u plitkoj vodi, a ko ne želi da zaobilazi bazene može se kupati u delovima gde je voda dublja. Zato ćemo imati česte pauze.

 

PLAN AKCIJE

Iz Turističkog centra Divčibare startujemo ka vidikovcu Ljuti krš odakle se strmom stazom spuštamo u kanjon Crne reke. Kad se spustimo u kanjon staza dalje ide nizvodno sve do mesta Podbukovi gde i završavamo našu avanturu. Ukoliko se desi da nivo vode bude veći, ićićemo obrnutim pravcem, odnosno od Podbukova ka Tc Divčibare. Ukupna dužina staze sa prilazom kanjonu je oko 12 km i kumulativno 500 metara visinske razlike.

Na izlasku iz kanjona imamo kilometar-dva do mesta gde nas čeka bus i presvlačenje suve odeće i obuće. Ipak, u rancu koji budete nosili sa sobom u kanjon (koji se naravno neće kvasiti) možete spakovati laku presvlaku i staviti je u kesu pa u ranac, kako bi se presvukli i odmah po izlasku iz kanjona.

Polazak iz Beograda je 03.07. u 06:30 h sa parking na uglu ulica Sarajevske i Drinske. Povratak se očekuje do 22h.
Kotizacija: 1800,oo
Vodič: Dragana Rajblović – (vodička licenca UIAA MB 452)

 

NAPOMENE

*Ova akcija nije za početnike i one sa slabijom kondicijom!

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju, trenerku ili drugu odeću koja je udobna.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: