biljni raj
1.000 RSD

BILJNI RAJ, ŽIVOTINJSKI KRAJ 8 by Hiking Tour Serbia 18.07.2021. (jednodnevna)

U toku šetnje Biljni raj, životinjski kraj u subotu 18.07.2021. plan da napravimo jedan informativni krug po lokalitetima koji kriju najveći deo biljnog i životinjskog sveta Fruške gore. Edukator u ovoj šetnji biće naša draga prijateljica – Maja Radulović, koja je trenutno na doktorskim studijama iz botanike i ozbiljno dobro raspoznaje većinu biljaka koje nam se mogu naći na putu.
*U toku ove šetnje ona će nas osposoboti da ih sami prepoznamo kada nas okolnosti ka njima dovedu, a sa nama će podeliti i priče o njihovim odlikama i potencijalnim dejstvima na organizam prilikom konzumacije istih. Takođe, bavićemo se i prilično raznovrsnim i bogatim životinjskim svetom koji naseljava ovu planinsku lepoticu.
*Ono što je novina je to da smo ovaj put spremili male džepne knjige sa 30ak vrsta najčešćih fruškogorskih biljaka koje svaki učesnik dobija kako bi se u budućnosti mogao samostalno snalaziti.

ŠTA OBILAZIMO?

POPOV ČOT – DEBELI CER – PAPRATSKI POTOK – UZGAJALIŠTE EVROPSKOG JELENA – PARTIZANSKI PUT – POPOV ČOT

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK OD IZLETIŠTA POPOV ČOT, U NEDELJU 18.07.2021. U 10 H
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/KK9hefwV9HgpzNn66

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE Biljni raj, životinjski kraj?

– Polazimo od odmorišta POPOV ČOT i na samon početku šetnje prolazimo kroz gustu šumu, u kojoj ćemo najpre naučiti da razlikujemo grab i hrast, uz poneku bukvu kao i ostalo šumsko rastinje.

– Nakon par kilometara laganog spusta dolazimo do kamenoloma DEBELI CER koji danas krije hranilište za orlove, te ćemo ovde čuti reč-dve o orlovskim vrstama, kao i ostalim pticama koje nadleću ovu čudesnu planinu.

– Nastavićemo dalje i spustiti se do PAPRATSKOG POTOKA gde prvo nailazimo na četinare i slušamo objašnjenja o tome kako razlikovati beli od crnog bora, kao i ostalo zimzeleno drveće koje nas okružuje. Ubrzo nakon toga uplovićemo u svet biljaka koje rastu uz sam potok. Biće tu možda poneka ljubičica il bela rada, kao i vlašac, kukurek, plućnjak, kopitnjak, jagorčevina i ko zna koliko vrsta paprati, koje će nam Maja na terenu nabrojati i objasniti.Staza nas dalje vodi ka usponu i ubrzo nailazimo na žicu, ogradu koja nas upozorava da ima neki viši cilj. Iza te ograde se krije UZGAJALIŠTE EVROPSKOG JELENA na Fruškoj gori, tako da ćemo imati priliku da ispričamo nešto više o životinjskom svetu koji se krije duboko u šumi. A ako nas sreća posluži možda neki od njih i naiđe do same ograde, pa nas počasti svojim prisustvom.

– Ubrzo nakon nastavka šetnje izbijamo na PARTIZANSKI PUT kojim se vraćamo na početnu tačku uz povremeno stajanje zbog pokojeg lepog drveta ili biljke koju u dosatadašnjem delu staze možda nismo sreli. Šetnja posle koje šumu više nećemo gledati istim očima.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je 9 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 5-6 sati pešačenja, zajedno sa puno kratkih pauza radi edukacije, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Ako idete sopstvenim prevozom, potrebno je da pređete most Slobode i nakon tunela idete odmah desno, posle toga na semaforu pravo. Prolazite kroz Kamenicu, Rakovac, obilazite Beočin i baš kada se nađete kod ulaza u cementaru, odvajate se levo uzbrdo ka Bešenovu. Kada dođete na sledeću raskrsnicu, skrećete desno ka odmorištu Jabuka i vrlo brzo nakon toga sa leve strane će biti odmorište Popov čot.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

CENA: 1000 RSD Biljni raj, životinjski kraj

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike sa kramponima
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka
Ako ste početnik, pogledajte par saveta na našem blogu.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj učesnika u ovoj šetnji će biti ograničen. Takođe potrebno je da se ostvari i potreban minimum od 15 prijavljenih učesnika kako bismo šetnju mogli održati. Da biste se prijavili, potrebno je da nam napišete u inbox imena i prezimena učesnika šetnje, kao i da odaberete dan, s obzirom da ćemo imati istu šetnju oba dana vikenda.
-U sklopu ture svaki učesnik dobija malu džepnu knjigu sa 30ak vrsta biljaka, kao i stručno vođenje
– Cena koštanja ove ture biće pokrivena vašim DONACIJAMA u iznosu od 1000 rsd, a informacije o uplati na žiro račun ćete dobiti nakon što formiramo grupu. Cena je ista za sve potencijalne učesnike šetnje, s obzirom na njen edukativni karakter.
– U slučaju odustajanja učesnika od ture iz bilo kog razloga, potrebno je da isti pronađe zamenu, s obzirom na samu blizinu događaja i NEMOGUĆNOST VRAĆANJA NOVCA. Ukoliko organizator otkaže turu iz bilo kog razloga, dužan je vratiti kompletan novac svim prijavljenim učesnicima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.

– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

 

Tagovi: hiking tour serbia, planinarenje, avantura, avanture, srbija, fruška gora, biljni raj, životinjski kraj
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: