boracki krs jesevica planinarenje hiking staza avantura explore serbia tura izlet srbija
Na upit

Borački krš i Ješevac – hiking nekadašnjim vulkanima 31.10.2020. 31.10.2020. (jednodnevna)

Borački krš je proglašen za spomenik prirode. Ovaj redak oblik reljefa predstavlja deo ugašenog vulkana starosti od 20 miliona godina. Hiking tura od planine Ješevac do Boračkog krša čiji je vrh na 515 m i odakle se pruža fantastičan pogled na Šumadiju, Gružansko jezero i selo Borač. Laka pešačka staza, a na samom grebenu Boračkog krša, apostoji i staza za one hrabrije.

Polazak iz Beograda u 7h, sa parkirališta opštine Novi Beograd.

Udruženje „Istraži Srbiju“
Republika Srbija
Skopljanska 40/1, Beograd
Matični broj: 28004168
PIB: 106439728

Putovanje ka Topoli i Gornjem Milanovcu. Usputna pauza od 30 minuta za doručak/kafu. Dolazak do početne tačke za pešačenje na planini Ješevac. Uspon na Crni vrh na 902 m. Planina je vulkanskog porekla, staza do vrha je šumovita. Usput ćemo nailaziti na kamenje vulkanskog porekla. Pauza na vrhu. Nakon toga spust i nastavak pešačenja preko livada ka Boračkom kršu. Dolazak u selo Borač i kratak obilazak crkve Svetog Arhanđela Gavrila iz XIV veka. Crkva zajedno sa Srednjevkovnim gradom Borač i starim grobljem u Borču predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je 1359. godine u doba slavne dinastije Nemanjića. Pešačka tura do vrha Boračkog krša na 515 m. Staza nije zahtevna, dužine je oko 4 km, uspona oko 300 m i svi je mogu preći. Na vrhu ćemo napraviti pauzu, gde se pruža fenomenalan pogled na Gružansko jezero i Šumadiju. Samo najhrabriji na vrhu kreću na stazu koja vodi jednim delom grebena, koji podrazumava ispenjavanje i spuštanje niz stene. Staza je kratka, ali atraktivna. Silazak u podnožje Boračkog krša. Nakon pešačenja, odlazak u obližnjem seosko domaćinstvo ili restoran na kasni ručak. Povratak u Beograd u večernjim satima.

CENA TURE PO OSOBI: 1900 din.

U cenu je uključeno:
 Prevoz minibusom iz Beograda
 Obilasci prema programu
 Pešačka tura na Boračkom kršu
U cenu nije uključeno:
 Ručak i ostali individualni troškovi

Borački krš

Spomenik prirode „Borački krš” obuhvata deo Rudničko–kotleničke oblasti i nalazi se u jugozapadnoj Šumadiji između Rudničkih, Kotleničkih i Gledićkih planina, na teritoriji opštine Knić. Predstavlja redak oblik reljefa – uzvišenje koje je deo ugašenog vulkana starosti od oko 20 miliona godina. Čine ga stene velike čvrstine i postojanosti. Njegov najviši vrh se nalazi na 515 m nmv. Borački krš odlukom Vlade Republike Srbije 2019. godine je proglašen spomenikom prirode. Borački krš, zajedno sa Gružanskim jezerom čini nacionalno IBA (Important Bird Area) područje. Na samom Kršu je evidentirano 79 vrsta ptica, što predstavlja 22% ukupnog diverziteta ptica u Srbiji. Pre svega, izdvajaju se ptice grabljivice i ptice pevačice. Neke od najznačajnijih vrsta su: grabljivice osičar, mišar, noćne grabljivice buljina, šumska sova i ptice pevačice – šumska ševa, crnogrla strnadica, vodomar, crna žuna, siva žuna, rusi svračak, detlić. Tokom srednjeg veka, Borački krš je bio važno utvrđenje i na njemu je postojao grad Borač, strateški postavljen na najboljem mestu u ovom delu Šumadije sa čijih se kula videla cela dolina Gruže. Danas se na Kršu nalaze ostaci nekadašnjeg utvrđenja, koje zajedno sa Crkvom Sv. Arhanđela Gavrila i starim grobljem, koji se nalaze u podnožju, predstavlja arhitektonsko – petrološke objekte geonasleđa Srbije jer su izgrađeni od kamena sa Boračkog krša. Crkva Svetih Arhanđela u Borču, zajedno sa Srednjevkovnim gradom Borač i starim grobljem u Borču predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja. Podignuta je 1359. godine u doba slavne dinastije Nemanjića. Mnogobrojne legende i narodna predanja vezana su za njenu prošlost. Po jednom predanju, u nju su svratili i u njoj se pričestili pre odlaska na Kosovski boj knez Lazar i kneginja Milica.

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Septembar 2020.

 

INFO I REZERVACIJE:

info@explore-serbia.rs

069655777

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: