BORAČKI KRŠ
4.000 RSD

Borački krš: trek & avantura na steni 17.04.2021. EST Adventure by EST Adventure 17.04.2021. (jednodnevna)

Borački krš- trek & avantura na steni, vodimo vas na malo drugačiju avanturu po već ustaljenom receptu.

Borač je ljupko malo mesto u srcu Srbije. Po svojoj prošlosti i prirodnim lepotama ubraja se u najlepša sela gružanskog kraja. Nalazi se na nadmorskoj visini od 333 metra. Karakteriše ga bogato kulturno-istorijsko nasleđe, pogodan geografski položaj i raznovrsnost flore i faune. Borački krš (503m),  prirodna retkost vulkanskog porekla po kome je čitav kraj prepoznatljiv, dominira čitavim selom. Na vrhu Boračkog krša nalaze se ostaci starog srednjevekovnog grada Borča iz perioda despota Stefana Lazarevića. Odatle se pruža veličanstven pogled na Gružansko jezero i Gledićke planine. U podnožju Boračkog krša postoji crkva koja je sagrađena 1350. godine. Crkva je vidljiva tek kad se dođe do njenih zidina, jer je sa tri strane zaklonjena strmim liticama, a sa četvrte stoletnim lipama. U podnožju Boračkog krša  nalazi se tipično šumadijsko selo Borač, poznato po svojim etno restoranima.

AVANTURA U SRCU ŠUMADIJE

Naša avantura podrazumeva uspon planinarskom stazom na vrh samog Krša, odnosno ugodno pešačenje kroz šumovite šumadijske predele u trajanju od oko sat vremena. Izlaskom na vrh pruža se veličanstven pogled na Gružansko jezero, jedno od najvećih u ovom kraju, kao i na okolne proplanke, livade i pašnjake. Nakon što se dobro zagrejemo i razmrdamo, krećemo stenovitim grebenom samog Krša do njegove najnepristupačnije tačke, uz lagano penjanje po čudnovatim vulkanskim oblicima stenja. Borački krš. Dolaskom do najisturenije tačke na kojoj se nalazi krst, naša avantura se zahuktava i nastavlja. Pomoću instruktora i užadi se oko trideset pet metara, alpinističkim tehnikama niz vertikalne litice Boračkog krša, spuštamo do samog podnožja, dok pod nogama osećamo ostatke srednjevekovnog utvrđenja. Borački krš. Nakon što nam noge dodirnu čvrstu podlogu, i nakon što sumiramo utiske, obilazimo malu crkvu, smeštenu nadomak stene.

 

PLAN TURE

Polazak iz Beograda u ranim jutarnjim časovima (8h)

Vožnja do sela Borač, gde je i naša početna tačka. U 10h, spakovani i opremljeni, krećemo u našu turu. Čeka nas oko sat vremena lagane šetnje lepom stazom kroz šumu. Sa samog vrha pruža se idiličan pogled. Tu se odmaramo, okrepljujemo i nastavljamo dalje grebenom Krša.

Pred kraj naše avanture, stižemo do krajnje tačke grebena, gde se opremamo u pojaseve i šlemove pa nakon objašnjenja spuštamo se niz uže, alpinističkom tehnikom, nekih 35 metara. Ovom prilikom imaćete prilike da vidite kako funkcioniše sistem spuštanja i da ovoj šumadijskoj avanturi dodate malo začina. Cela tura traje oko 3 do 4 h.

Završetak ture planiran je oko 15h.

Nakon silaska sa grebena, čeka nas lagana šetnja do našeg prevoza (20-ak minuta). Obilazimo malu crkvu i nastavljamo do kola. Planiran je povratak oko 15.00h sa ture do kola

 

GALERIJA

CENA: 4.000 RSD Borački krš:trek & avantura na steni

U cenu je uključeno:

  • Prevoz Beograd – Borački krš – Beograd
  • Licencirani UIAA vodič
  • Tehnička oprema ( uže, šlem, pojas, karabineri…)

U cenu nije uključeno:

  • Ishrana
  • Lična oprema

Oprema: Poneti sa sobom mali ranac do 30l u kojem treba da imate bar 1l vode, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće. Trek pantalone, trek cipele, aktivni veš rukava, polar dukserica, jakna, naočare, kapa.

Kondicioni nivo ture: 2/10

Tehnički nivo ture: 4/10

Posetite na blog i saznajte da li je planinarenje samo pentračenje po stenama.

INFO I REZERVACIJE:

Vodič

Tomislav Topalović / UIAA II guide /
tomislav.topalovic@estadventure.com

Prijava direktno na mail vodiča.

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas.
Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

Instagram
estadventure@gmail.com

www.estadventure.com

 

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br.17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode.

EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

Tagovi: borač, planinarenje, uspon, izlet, avantura, srbija, est adventure, trek avanture, šumadija

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: