BORNEO AVANTURA
296.000 RSD

Borneo Avantura – planinarenje, ronjenje, canopy walkway by EST Adventure 19.09.2021 - 01.10.2021. (13 dana)

Borneo avantura – U jednoj avanturi spojili smo sve što na Borneu postoji: Penjanje na Mt. Kinabalu (4095m) najviši vrh u jugoistočnoj Aziji, rafting u nabujaloj planinskoj reci, canopy walkway, obilazak autentičnih plemena  i na kraju kupanje i ronjenje u najatraktivnijem moru na svetu. Tokom posete Borneu imaćemo priliku da vidimo retku vrstu majmuna Proboscis u njihovom prirodnom staništu. Drveće dostiže visinu od 30 metara, a gustina vegetacije je nezamisliva. Biljni i životinjski svet je veoma raznovrstan što će nesumnjivo ovu avanturu dodatno učiniti posebnom.

U jutarnjim časovima se sa vrha Mont Kinabalu-a vide udaljeni Filipini. Mi ćemo sve vreme boraviti na teritoriji države Sabah, koja je jedna od trinaest država u Maleziji i nalazi se na ostrvu Borneo. Glavni grad ove države je Kota Kinabalu, i u njemu ćemo biti sve vreme tokom raznovrsnih aktivnosti na ostrvu.

Kupaćemo se na plažama u Nacionalnom parku Tunku Abdul Rahman koji obuhvata pet ostrva, udaljenih samo trideset minuta vožnje čamcem od Kota Kinabalu-a. Borneo se nalazi na samom ekvatoru i tokom cele godine u popodnevnim satima pada kiša, ali se u toku noći izvedri i pre podne je vidljivost odlična.

PLAN PUTA – Borneo avantura

1. Dan BEOGRAD-KOTA KINABALU

Sastanak na aerodromu „Nikola Tesla“, Beograd. Okupljanje na aerodromu najkasnije do 10:20h.Polazak u 12:05.

2. Dan KOTA KINABALU

Transfer do hotela. Smeštaj u hotelu 4*. Obilazak grada. Večera. Noćenje.

3. Dan KOTA KINABALU PARK

Doručak. Naša avantura počinje u Poring Hot Springs-u gde se nalazi pet termalnih izvora (49 – 60°C). Prvo ćemo svratiti do sela Nabalu, a zatim krenuti u avanturu na krošnjama drveća (canopy walkway) trideset metara iznad tla. Fotoaparat je obavezan rekvizit na ovom putovanju, jer ćete imati priliku da upoznate najraznovrsniji biljni i životinjski svet ovog podneblja. Odlazak do termalnih izvora gde u toplim bazenima možemo uživati u pogledu na uređen cvetni vrt. Ručak u restoranu. Posle ručka obilazimo zaštićene zone u kojima raste više vrsta orhideja, 4500 zaštićenih biljnih vrsta od kojih 77 raste samo na tom prostoru i nigde više. U parku takođe živi 289 vrsta ptica i 290 vrsta leptira. Na kraju dana vraćamo se u naš hotel u Kota Kinabalu. Večera. Noćenje.

4. Dan KINABALU PARK

Doručak. Transfer do Kinabalu parka gde nam počinje penjanje ka vrhu Mont Kinabalu (4095m). Registrujemo se na ulasku u park kod Timpohon gate-a i krećemo na uspon koji traje između četiri i pet sati. Prolazimo kroz različite zone vegetacije i uživamo u pogledu. Dolazimo do planinske kuće Laban rata na visini od 3297 metara. Smeštaj u sobama. Večera. Noćenje.

5. Dan MT. KINABALU (4095m)

Polazak na završni uspon na Mont Kinabalu (4095m) u 3h ujutru, kako bismo posmatrali izlazak sunca na vrhu! Uživanje u nesvakidašnjem pogledu. Povratak do Laban rata na doručak. Potom se spuštamo do Kinabalu Parka (Timpohon gate) gde uzimamo sertifikate o usponu na vrh. Transfer vozilima do našeg hotela u Kota Kinabalu.

6. Dan RAFTING

Doručak. Transfer do mesta gde nam počinje rafting avantura na reci Padas. Vozimo se železnicom koja je izgrađena u 19. veku. Spust počinje od sela Pangi koje naseljava pleme Murat. Ovo pleme je u prošlosti bilo poznato kao lovci na glave. Naš rafting traje 11km sa sedam vodopada (Težina III/IV). Ručak u prirodi. Povratak u Kota Kinabalu. Večera. Noćenje.

7. Dan KAWA WETLAND CRUISE

Doručak. Transfer do Kota Belud. Po dolasku imamo osveženje i ručak, a zatim se ukrcavamo na čamac koji nas vozi uz reku Tempasuk kako bismo videli Proboscis Monkey, retku vrstu majmuna koja živi samo na Borneu. Nakon povratka imamo transfer, a zatim idemo na još jedno krstarenje uz reku Nanamun gde ćemo videti na hiljade svitaca nakon zalaska sunca. Povratak u hotel. Večera.

8. Dan MARI MARI PLEMENA

Mari Mari je verovatno najbolje mesto gde se možete upoznati sa tradicijom i kulturom plemena koja žive na ostrvu Borneo. Imaćemo priliku da upoznamo njihov način života, gradnje kuće, spremanja hrane, način lova i ostale veštine neophodne za život u džungli. Tu žive plemena Bajau, Lundayeh, Murut, Rungus i Dusun. Naučićete kako da pomoću bambusa palite vatru, kao i da pravite tetovaže i upoznate se sa njihovim simbolima. Kroz svojevrsno putovanje kroz prošlost najbolje ćete doživeti ukuse, mirise, zvukove i osetiti jedinstvenost ovog ostrva.

9. Dan TUNKU ABDUL RAHMAN NACIONALNI PARK

Doručak. Transfer malim brodom do Tunku Abdul Rahman parka. Polazak na lagani trek po ostrvu. Odmor i kupanje na nekoj od prelepih plaža. Povratak u Kota Kinabalu. Večera. Noćenje.

10. Dan MANUKAN & SAPI ISLAND

Nakon doručka imamo transfer do Jesselton Point Jetty-a. Potom se ukrcavamo na brod i vozimo do ostrva Manukan. Ostrvo Manukan izgleda kao bumerang i pripada Nacionalnom parku. Ovo ostrvo nudi nam belu peščanu plažu sa kristalno čistom vodom gde možemo plivati,  roniti  ili jednostavno leći na plažu i uživati u tropskoj klimi.Zatim imamo transfer do ostrva Sapi gde će nam raskošni BBQ biti poslužen na plaži. Ovo ostrvo je jedno od najboljih lokacija za ronjenje. Posle ručka imamo slobodno vreme za ronjenje i kupanje, a onda krećemo našim brodom nazad za Jesselton Point Jetty, pa u hotel.

11. Dan KOTA KINABALU

Doručak. Obilazak grada sa vodičem. Obilazak najveće džamije na Borneu, nacionalnog muzeja i drugih znamenitosti. Povratak u hotel. Večera. Noćenje.

12. Dan KOTA KINABALU – BEOGRAD

Doručak. Slobodan dan za kupovinu suvenira ili za uživanje na peščanoj plaži. Transfer do aerodroma u 18h. Polazak za Dohu u 21:25h.

13. Dan BEOGRAD

Dolazak u Beograd u prepodnevnim satima.

 

 

NAPOMENA:

Ko ne želi da ide na neku od navedenih aktivnosti, može da ostane na plaži. Ukoliko neko želi, može da krene u MTB poludnevnu avanturu ili na izlet na neko od obližnjih ostrva.

CENA: 296.000 RSD

Šta je uključeno u cenu?

U cenu je uključeno:

– avio prevoz na relaciji Beograd – Doha – Kota Kinabalu – Beograd
– sve aerodromske takse
– transferi minibusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma
– svi transferi na Borneu po programu.
– smestaj u hotelu sa 4* u Kota Kinabalu, polupansion u sobama  1/2
– smestaj u planinskoj kući Laban Rata, pun pansion u sobama 1/4
– ručak tokom svih aktivnosti na Borneu (3 – 12 dan)
– dozvole za Nacionalni park Kinabalu
– usluge lokalnih vodiča prema programu
– oprema: planinski bicikl i oprema za rafting
– jednodnevni rafting sa opremom i instruktorima, prema programu
– jednodnevni izleti do Mari Mari plemena, Manukan & Sapi Island, Kawa Wetland i Tunku Abdul Rahman park
– jednodnevni izlet do Mengkabong water village
– dozvola za uspon na vrh Mt. Kinabalu (4095m)
– usluge profesionalnog vodiča na usponu  prema programu
– troškovi organizacije

U cenu nije uključeno:

– Malezijska viza pri ulasku u zemlju
– međunarodno zdravstveno osiguranje
– taxi prevoz u Kota Kinabalu
– individualni troškovi u Kota Kinabalu i tokom treka
– dve fotografije kao za pasos 3,5×4,5

FAQ

Ako ste gledali čuveni film Avatar sigurno ste poželeli da obiđete planetu Pandoru na kojoj se odvija radnja filma. Pošto je to mesto izmišljeno, pretpostavljam da je autora inspirisala priroda sa ostrva Borneo koja srećom postoji na našoj divnoj planeti. Deo teksta naših drugara sa EST Adventure, Šta vas čeka na Borneu!

Kakav je trek?

Pešačenje tokom uspona je umereno. Potrebno je dva dana pešačenja do vrha Mt. Kinabalu, oko 4-5 sati dnevno, laganim tempom. Sve vreme hodamo markiranom planinskom stazom. Imajte u vidu da svako popodne može biti kišno, dok je temperatura uvek iznad 0 stepeni Celzijusa. Potrebno je poneti sa sobom kišnu kabanicu ili sličnu zaštitu od kiše za svaki slučaj. Vlažnost tokom uspona je visoka, viša od 80%. Ali nakon izlaska na vrhu možete konačno “prodisati” sveži suvi vazduh.

Kakav je obilazak grada?

Sa našim vodičem i prevozom organizujemo celodnevni obilazak grada. Videćemo najvažnije kulturno-istorijske spomenike u Kota Kinabalu.

Koje veštine treba da imam / koliko fit treba da budem?

Potreban vam je umeren nivo kondicije. Prethodno iskustvo planinarenja na nadmorskoj visini do 4000 metara nadmorske visine nije obavezno. Vaš vodič će vam dati kompletna uputstva i bezbednosne napomene na početku.

Oprema koju preporučujemo:

1. Ranac (oko 40l)

2. Pantalone za trekking (keper ili sl.)

3. Bermude za trek po ostrvu.

4. Gore-tex jakna (ili nešto nepromočivo)

5. Cipele za planinarenje ili duboke patike, rezervne patike

6. Čarape – termo + obične

7. Majice pamucne

8. Aktivni veš za uspon na Mt.Kinabalu

9. Vunena kapa (ili polar)

10. Šešir (zaštita od Sunca)

11. Dukserica od Polara

12. Rukavice (polar)

13. Peškir i pribor za higijenu

14. Naočare za Sunce

15. Čeona lampa

16. Boca za vodu od 1l x 2

17. Lekovi i vitamini (Aspirin, Brufen, FlonivinBS, C vitamin i sl.)

18. Toalet papir, krema za sunčanje faktor 30 i više, krema za usne

19. Kabanica

Ako je ovo vaša prva avantura, sve što treba da znate se nalazi ovde.

Kakvi su vodiči?

Sve aktivnosti na ovom putovanju će biti vođene na srpskom jeziku od strane EST licenciranog UIAA vodiča.

Kakva je hrana?

Sva jela su lokalna i svježe kuhana, planinska jela. Tu spadaju domaći specijaliteti i ostali domaći prehrambeni proizvodi, riba, domaće voće i povrće. Možemo vam organizovati obrok na način koji želite. Piće nije uključeno u cenu.

Kada mogu da idem na ovaj put?

Rezervišite svoje mesto u predloženim datumima. Ako razmišljate o alternativnim datumima, idealno vreme za ovu avanturu je između marta i oktobra.

Kakvo je vreme?

Od marta do oktobra. Ovaj period je poznat kao „suva sezona na Borneu, iako je u ​​svakom trenutku moguća kiša i generalno je vruća i vlažna, čak i leti. Tokom sušne sezone srednja temperatura je između 27 i 32 stepeni Celzijusa. Vlažnost je oko 80%. Tokom uspona na Mt. Kinabalu temperature će obično biti između 23 i 31 stepena Celzijusa.

Kolika će biti grupa?

Ovo putovanje će se odvijati sa minimalno 6 osoba, a maksimalno 15. Molimo vas da imate na umu da, ako nema 6 osoba, putovanje se može preurediti ili otkazati.

 

INFO I REZERVACIJE:

Turu možete rezervisati klikom na ovaj link.
Za sve dodatne informacije, kontaktirati:

support@estadventure.com

+381 (11) 4094-885

 

 

 

Tagovi: borneo avantura, avanture, planinarenje, ronjenje, canopy walkway

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: