2.700 RSD

OTKAZANO: Izlet Borski Stol – pešačka tura by Balkan Roads 15.10.2022. (jednodnevna)

Vodimo Vas u okoliku Bora gde se na samo 16km udaljenosti nalazi planina Stol – Borski Stol.

Između Velikog i Mаlog kršа i Deli Jovаnа smestio se Goli krš, čiji je uzdignuti deo pod nаzivom Stol, drugi po visini vrh u opštini Bor i nalazi se na visini od 1156mnv. Čitava planina je prekrivena proređenim šumama. Lepoti predela doprinose brojne livade i pašnjaci, a ovaj vrh je prava atrakcija za alpiniste, planinare i obožavaoce paraglajdinga.

Ovo mesto ima sve što je potrebno da osetite prirodu – malo jezero, impozantan vrh iznad njega, čist vazduh i pogled za uživanje.

PLAN I PROGRAM AVANTURE:

Polazak iz Beograda sa parkinga kod Muzeja istorije Jugoslavije (Kuća Cveća) u 06h. Vožnja autoputem E-75 do Paraćina gde se odvajamo prema Boljevcu i Boru. Dolazak do mesta odakle započinjemo pešačene do vrha Stola.

Polazna tačka nam je prevoj Cepe na putu Bor-Gornjane, a za uspon I silazak biće nam potrebno oko 4 sata. Veliki Krš, Borski Stol I susedni Deli Jovan po svom geološkom poreklu spadaju u stare gromadne planine I pripadaju Karpatsko-Balkanskom masivu. Zbog svoje starosti, ovo su niske I usamljene planine, jer su njihovi delovi vremenom potonuli.

Sa Borskog stola imaćemo pogled na greben Velikog Krša, a njegovi vertikalni useci na severnoj strain sjajni su za fotografisanje. Nakon uspona I uživanja u pogledu sa vrha, sledi nam silazak I povratak za Beograd u večernjim satima (kod Muzeja istorije Jugoslavije – Kuća cveća).

CENA: 2.700 RSD Borski Stol

  • Prevoz na relaciji Beograd – selo Gornjani – Beograd

Korisne informacije:

  • Staza je dugačka oko 8km u oba pravca
  • Penjemo se severnom stranom, od planinarskog doma Stol.
  • Od opreme ponesite: slojevitu garderobu, udobne patike, kabanicu u slučaju kiše, odeću i obuću za presvlaku, flašu vode, sendviče za ceo dan, kačket.

 

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: