bukovački souul
Besplatna

OTKAZANO: BUKOVAČKI SOUL by Hiking Tour Serbia 16.02.2023. (jednodnevna)

Vreme je da zasviramo starog dobrog bukovački soul, dodamo velikodušno malo duše u ovo bezdušno vreme. Miriše lavanda, al u ormarima, planinarski dom Stražilovo kao i uvek prava mirna luka stvorena za predah. Biće svakako lep dan bez obzira na vremenske prilike, male stvari su od starta bile važne, uživajmo bezrezervno u njima…

ŠTA OBILAZIMO?

OKRETNICA BUKOVAC – KUĆA MILICE STOJADINOVIĆ SRPKINJE – PLANINARSKI DOM STRAŽILOVO – VIDIKOVAC SELIŠTE – BIKE PARK – OKRETNICA BUKOVAC

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK OD OKRETNICE U BUKOVCU, U NEDELJU 16.02. U 09:15H
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/Z19Kp5k4PErbabvC9

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Već posle nekoliko desetina metara, naići ćemo na rodnu kuću jedne od naših najpoznatijih književnica iz perioda XIX veka, MILICE STOJADINOVIĆ SRPKINJE.
Ispričaćemo priču o ovoj heroini naše rodoljubive poezije, a zatim nastaviti dalje.
Šetnja se nastavlja preko brda i poljana, uglavnom uzbrdo, makadamskim putem, uz polja, njive i vinograde, sve do Avale, vidikovca sa koga se pogled pruža na Banstol, Dunav, Most kod Beške… Jedna kratka nizbrdica spustiće nas ka PLANINARSKOM DOMU STRAŽILOVO. Ova deonica je dugačka 3.4 km.
Ovde pravimo prvu pauzu, kako bismo se okrepili i iskoristili priliku da se prisetimo momenta nastanka našeg udruženja Ekotopia. Ispričaćemo priču o upornom planinarskom domu, koji je goreo, podigao se iz pepela i sada predstavlja pravo utočište za sve ljubitelje prirode.
Nakon pauze, spuštamo se nizbrdo do Karlovačkog potoka i šetamo oko 2 km laganom stazom, koja se pretvara u uspon ka SELIŠTU. Tu nas očekuje vidikovac sa koga se moze sagledati značajan deo Novog Sada.
Nakon toga, očekuje nas otprilike 1,5 km duga šetnja do BIKE PARKA koji je smešten na istoimenom brdu iznad Bukovca. Osvrćemo se na ludačku želju i trud zaljubljenika u točkove i adrenalin, koji su kreirali ekstremni splet staza po kojima izvode svoje vratolomije. Vredi spomenuti i novoizgrađeni spomenik Dušana Savkovića – Drži me za ruku.
Posle ovoga će nam ostati još samo jedna deonica od 2 km uglavnom nizbrdo natrag do okretnice u Bukovcu.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je 9 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 5 sati pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih i jednom dužom pauzom, što ovu rutu čini odličnom za početnike i rekreativce.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Gradski autobus broj 64 kreće sa glavne autobuske stanice u 9:30, ide Bulevarom Oslobođenja, preko Maksima Gorkog i Varadinskog mosta (Duge)
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Varadinskog mosta (Duge) idete pravo, pre Petrovaradinske pijace skrećete desno i odmah nakon nadvožnjaka ispod koga ćete proći, skrećete levo (tabla Bukovac). Nakon ovoga idete samo pravo i izbijate na okretnicu autobusa koja će vam biti sa desne strane.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike sa kramponima
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

 

 

Tagovi: hiking tour serbia, avantura, srbija, hajk, planinarenje, fuška gora, izlet, strazilovo, strelište

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: