čardaš ni na nebu
10.000 RSD

OTKAZANO: Čardaš ni na nebu ni na zemlji by Hiking Tour Serbia 14.05.2022 - 15.05.2022. (2 dana)

Čardaš ni na nebu ni na zemlji.

Kažu da je Budimpešta najlepša u proleće kada pitomo sunce zasija i sve je u cvatu. Uglavnom se oko ovog grada odmah nameće onaj Balaševićev redosled Verešmarti, Citadela i Lančani most, ali ne ludilice jedne. Ovog puta odlučujemo se za neke nove korake, što ostavljaju druge tragove, neke nove staze kojima se đere ide, ali isključivo bez lanaca…
Otkrićemo kakvi su to vidikovci skriveni među budimskim šumama, divićemo se dunavskim meandrima i hoditi najekstremnijom od mađarskih staza… Sve to uz zvuke čardaša, koji nas neprestano proganja, dok levitiramo po mađarskim planinčinama, ni na nebi ni na zemlji…

UKRATKO

ČARDAŠ NI NA NEBU NI NA ZEMLJI
BROJ PRIJAVA OGRANIČEN!
DATUM: 14.05 – 15.05.2022.

CENA: 10.000 RSD

SMEŠTAJ: HUNQUEST HOTEL MILLENNIUM, NOĆENJE SA DORUČKOM (SOBE: 1/2, 1/3)
FAKULTATIVNO: KRSTARENJE DUNAVOM 15€

KOJI JE PROGRAM?

14.05.2022. BEOGRAD – NOVI SAD – BUDIM – ARPAD KILATO – GUCKLER KAROLY KILATO – MAKOVECZ IMRE KILATO – ERZSEBET KILATO – HOTEL MILLENNIUM – KRSTARENJE DUNAVOM (FAKUKTATIVNO)
Polazak iz BEOGRADA u 00:00h (napomena: polazak je u petak uveče) sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35), iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 01:15h. Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska.
U ranim jutarnjim časovima stižemo do BUDIMA. Spremamo se za našu prvu, 13 km dugu šetnju uglavnom po pitomim stazama. Ubrzo nakon početka očekuje nas ulazak u raskošnu budimsku šumu i kratak uspon do prvog vidikovca, nazvanog ARPAD KILATO, sa kog se pruža pogled na Budimpeštu iz jednog totalno nesvakidašnjeg ugla. Udišemo prijatne panonske vetrove i nastavljamo dalje šumskim stazama koje mnogi Budimpeštanci rado koriste za svoje vikend rekreacije.
Nakon par kilometara nas očekuje uspon do nekadašnje protivavionske baze, preuređene u prelepu osmatračku platformu, nazvanu po čoveku zasluženom za pošumljavanje ovog dela Budima, GUCKLER KAROLY. Upijamo sve lepote okolne ravnice i oskudnih pobrđa, prošarane raskošnim građevinama Pešte i pokojim mostom preko Dunava.
Očekuje nas spust i ponovni uspon ka sledećoj panoramskoj platformi, nazvanoj MAKOVECZ IMRE, koja se nalazi na trećem po visini od budimskih brda.
Sledi još jedan spust i poslednji uspon ka brdu Janoš, koje sa svojih 527 mnv predstavlja najvišu tačku Budima. Ovde nas čeka ERZSEBET KILATO, toranj napravljen u čast čuvene princeze Elizabete Habsburške (Sisi), koja je svojim delovanjem mnogo učinila za mađarski narod. Poged je i više nego spektakularan i ovo je moguće savršeno mesto za završetak šetnje.
Sledi spust žičarom ukoliko bude radila i upijanje svih lepota glavnog grada Mađarske iz jedne nove perspektive. Cena ovog zadovoljstva iznosi 3-4 € i ukoliko neko ne bude želeo da ide žičarom, iz bilo kog razloga, moći će da se lagano spusti peške još par kilometara do tačke gde nas čeka autobus.
Odlazimo do HOTELA MILLENNIUM, na preko potrebno osveženje, a nakon kratkog odmora, odlazimo na fakultativno jednočasovno krstarenje Dunavom, diveći se lepotama Parlamenta, Ribarskog bastiona, Lančanog mosta, Citadele i ostalih znamenitosti pored kojih ćemo ploviti.
Nakon krstarenja sledi povratak u hotel, a za najizdržljivije istraživanje noćnog života Budimpešte i poseta Szimpla Kert četvrti, gde se noću, naročito vikendom, dešavaju čuda…

15.05.2022. BUDIMPEŠTA – DOMOS – PREDIKALOSZEK – RAM KANJON – DOMOS – SENTANDREJA – NOVI SAD – BEOGRAD

DORUČAK. U ranim jutarnjim časovima se odjavljujemo iz hotela, pakujemo stvari i krećemo na kratku vožnju do malenog dunavskog sela DOMOS. Odavde krećemo sa 16 km dugim hajkom, u toku kog ćemo imati oko 800m uspona.
Već na samom startu očekuje nas uspon makadamskim putem, okruženim šumom, kroz koju nam se povremeno u daljini nazire reka Dunav, najavljujući nam ono što sledi. Stižemo do vidikovca PREDIKALOSZEK gde nas čeka ogromna platforma na 3 sprata i pogled koji zaustavlja dah! Ovde Dunav meandrira kao što se to na malo mesta može videti, u daljini se nazire utvrda Višegrad koja je nekad bila prestonica Mađarske, a sa druge strane nas pozdravlja Slovačka.
Nastavljamo dalje spust, prilično strmom i kamenitom stazom, okruženi neverovatim pejzažima okolnih planina. Nakon spusta nas očekuje ulazak na ,,najekstremniju,, mađarsku stazu, poznatu kao KANJON RAM. Staza prati ovaj predivan šumski potok i napravljene su metalne merdevine sa držačima tako da je šetnja savršena. Bićemo okruženi liticama, slušaćemo žubor vode i uživati u ovom čudu prirode. Po zavrsetku nas očekuje spust širokim putem nazad do autobusa.
U povratku ćemo napraviti kratku pauzu za ručak u SENTANDREJI, mestu koje je poznato po bogatim trgovačkim srpskim porodicama, koje su ga naselile posle velike seobe u XVII veku. Ostaje još samo da se vratimo u Novi sad i Beograd u kasnim večernjim časovima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2022.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA)
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju: troškove prevoza do svih odredišta iz programa, kao i uslugu jednog noćenja sa doručkom u hotelu HUNQUEST HOTEL MILLENNIUM u 1/2 ii 1/3 sobama, sa boravišnom taksom.
– Izlet krstarenje Dunavom je fakultativnog karaktera, traje 60 minuta i za to vreme se brodom.prolazi pored najlepših znamenitosti Budima i Pešte. Njegova cena je za sada 15€, uz mogućnost ds će se do polaska cena promeniti, a takođe
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanje da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate, zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: