1.500/3.200 RSD

Cer by Trinity Nature 10.12.2022. (jednodnevna)

Cer by Trinity Nature.

Okupljanje u Beogradu: 06:40h na parkingu ispred Sava Centra (ulaz iz Vladimira Popovića)
Polazak iz Beograda: 7:00h
Dolazak: oko 9:30h
Startna tačka: Hram Vaskrsenja Gospodnjeg, Valjevo
Start ture: 10:00h
Kraj ture: oko 15h
Dužina ture: 12km
Povratak za Beograd: oko 17h
Vertikalni uspon: +500m
Tip staze: Kružna
Kondiciona zahtevnost staze: Srednje zahtevna 3/6
Tehnička zahtevnost staze: 4/6
Pogodna za aktivnu decu do 12 godina: NE
Teren: Šumski, makadamski, travnati
Predviđeno efektivno vreme trajanja: oko 5h
Dodatna oprema: 1.5l vode, kape ili bandane, energetski barovi, hrana, krema i naočare za sunce, kačket, štapovi (toplo preporučujemo)

CENA:
“Hiking tura”, sopstveni prevoz – 1500 din.
“Hiking tura”, organizovani prevoz –  3200 din.

Opis pečaščke ture

Sa 687m visine Cer jedva da ima status planine, međutim istorija ga ipak diže do visina jednog Olimpa.

Dobrodošli na Cer, malu planinu velikog imena, istorijsku planinu na kojoj su se vodile sve velike bitke. Cerska epopeja iz 1914-te godine odavno je uvrštena u sve udžbenike istorije. Ipak Cer je retko pitoma planina koja se pruža pravcem istok-zapad dužinom od 15 km. Na padinama Cera su izvoru više rečica koje uglavnom teku na sever ka Savi.

Naša ruta startuje od planinarskog doma Lipove Vode. Staza kreće uzbrdo i posle 1 km pešačenja osvajamo i najviši vrh ove planine takozvani “Šančine” koji se nalazi na 687 m.n.v. Nakon toga sledi nekoliko kilometara spuštanja ka sledećem manjem vrhu “Krstovi” (558 m.n.v.). Staza je uglavnom šumska prohodna i korektno markirana. Na 5-om kilometru se odvajamo desno i paralelno sa manastirskim potokom idemo ka čuvenom manastiru Radovašnica koji se nalazi u prelepoj udolini. Pravimo kratku pauzu kod manastira i put nastavljamo ovog puta sve uzbrdo do kraja ove ture. Prvi kilometar od manastira je malo strmiji nakon čega sledi blaži kontinuirani deo od 3km do kraja ove avanture. Dužina ove kružne staze je oko 12 km. Ovo je ruta za koju se učesnici moraju pripremiti za hodanje po šumskom, povremeno blatnjavom terenu. Štapovi mogu biti korisni i preporučujemo ih. Vreme trajanja ove hajking ture je oko 5 sati. Ruta spada u srednje zahtevne po kategorizaciji Trinity nature tima i namenjena je svima koji mogu izdržati 4-5h efektivnog pešačenja.

Sportski pozdrav i vidimo se na stazi!

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: