3.300 RSD

CERNI DUSI by Hiking Tour Serbia 25.02.2023. (jednodnevna)

CERNI DUSI by Hiking Tour Serbia.

ŠTA PLANIRAMO?

Ako je Fruška gora bila vojvođansko ostrvo, onda je Cer morao biti mačvansko! Hodimo putevima naših junaka, zamišljajmo priče o rimskim legijama, udahnimo čist vazduh i procenimo poglede koji sežu u nedogled…

UKRATKO

CERNI DUSI
DATUM: 25.02.2023
KOTIZACIJA: 3.300 RSD

KOJI JE PROGRAM AKCIJE?

NOVI SAD – BEOGRAD – MANASTIR RADOVAŠNICA – VIDIKOVAC KRSTOVI – KOSANIN GRAD – PLANINARSKI DOM LIPOVE VODE – BANJA JOKIN GRAB

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 06:00 h, iz BEOGRADA u 07:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Rumi, pa zatim ka Šapcu i Ceru uz mogućnost da nam se još neko od učesnika priključi usput na nekom od odmorišta. U ranim jutarnjim časovima stižemo do MANASTIRA RADOVAŠNICA, koji će biti početna tačka našeg 12 km dugog hajka. U samom početku nas očekuje uspon kroz predivnu listopadnu šumu, uz konstantni pogled ka južnim obroncima planine. Ubrzo potom dolazimo do VIDIKOVCA KRSTOVI, sa kog se pruža fenomenalan pogled ka Bosni i Hercegovini, uz koji ćemo na trenutak moći da osetimo kakav osećaj su imali naši heroji gledajući more suparničkih vojnika kako naviru te davne 1914. godine.

Hajk nastavljamo ostacima starog rimskog puta, sa kog ćemo na kratko skrenuti da vidimo ostatke KOSANINOG GRADA, kao jednog od nekadasnjih čuvara Sirmiuma, stare rimske prestonice.
Uskoro nailazimo i do PLANINARSKOG DOMA LIPOVE VODE, gde nas očekuje lagana pauza i užitak u svežem vazduhu kao i obilazak crkve Jovan Šangajski koja je podignuta u spomen palim borcima Cerske bitke.
Nakon laganog spusta predivnom šumom očekuje nas kratka vožnja do termalne banje na otvorenom, poznate kao JOKIN GRAB gde ćemo se poput rimskoh legionara opustiti nakon ove pešačke bitke.
Ostaje nam samo još povratak do Beograda i Novog Sada, ka početnim destinacijama ove akcije.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu, a u busu su propisane, stoga nemojte se nikako libiti da ih nosite.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca
– Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Od donacija naših članova koji će biti učesnici akcije ćemo pokriti troškove prevoza do svih odredišta određenih planom puta.
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia.
– Molimo vas da nam prilikom prijave u inbox pošaljete ime i prezime, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: