0 RSD

ČETRDESET DEVETA dečija šetnja ISTRAŽILOVO by Hiking Tour Serbia 22.10.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Prilika da ponovo veselo hodamo po šumi, igramo se, pričamo o prirodi, a i društvu. Očekuje nas predivna šetnja uz dva potoka, koji su gotovo presušili, idealna prilika da se pozabavimo razlozima za tako nešto. Za kraj ćemo posetiti spomenik Branku Radičeviću i pročitati nekoliko pesmica za decu, simbolično, pre povratka na Stražilovo.

ŠTA OBILAZIMO?

STRAŽILOVO – KARLOVAČKI POTOK – POTOK KAMENAC – SPOMENIK BRANKU RADIČEVIĆU – STRAŽILOVO

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK OD STRAŽILOVA U SUBOTU 22.10. U 11 H.
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/J9mZUFsAdK7ZTBxNA

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od Stražilova. Hodamo oko 1 km uz KARLOVAČKI POTOK, gde ćemo pričati o potocima i razlozima zbog kojih oni ponekad presušuju.
Odvajamo se ka potoku KAMENAC, odakle krećemo 1,5 km dugačak uspon. U početku staza ide uz potok, a kasnije nastavljamo dalje uzbrdo sve dok se ne popnemo ka vrhu Stražilovo.
Odatle, makadamskim putem nastavljamo ka SPOMENIKU BRANKU RADIČEVIĆU, do koga imamo još 1km. Idealna prilika da pročitamo nekoliko dečijih pesnika i objasnimo ko je bio Branko. Nakon toga nam preostaje samo još oko 1km spusta ka početnoj tački.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je 4,5 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno nekih 3 časa, naravno uz nekoliko kraćih pauza radi priče i odmora.
Tura je nije preterano teška i preporučuje se svim početnicima koji tek kreću sa planinarenjem.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom, nakon dolaska u Karlovce, potrebno je stići do Dvorske bašte, a zatim nastaviti pravo putem koji vodi ka izletištu Stražilovo.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode po osobi.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: