0 RSD

ČETRDESET PETA dečija šetnja PEĆINA STROGA by Hiking Tour Serbia 08.10.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Pozivamo svu decu koja bi da šetaju sa nama po laganoj divnoj stazi, naravno uz pratnju roditelja ili nekog drugog punoletnog staraoca da nam se pridruže u otkrivanju tajni Popovice. Takođe, ova šetnja je olična i za sve odrasle koji tek kreću sa hajkingom i žele nešto lagano i opuštajuće za početak.
U toku šetnje videćemo jedan predivni vidikovac, jednu izuzetno strogu pećinu što nikoga unutra ne pušta i jedno jezero malo slatko. Za kraj šetnje uvek preporučujemo opuštanje u Gorskom smešku, koji je po opremljenosti poprilično naklonjen deci i njihovim potrebama.

ŠTA OBILAZIMO?

OKRETNICA POPOVICA – ORLOVO BOJIŠTE – PERINA PEĆINA – POPOVIČKO JEZERO – OKRETNICA POPOVICA

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK NA OKRETNICI AUTOBUSA 74 POPOVICA U SUBOTU 08.10. U 10:15 H.
Lokacija početne tačke:
Аутобуска окретница
https://maps.app.goo.gl/qbdBAEysC6eo9C4n7

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo sa blagim usponom i nakon otprilike 1.2 km stižemo do prve atrakcije, vidikovca nad jednim od mnogih kamenoloma Fruške gore – ORLOVO BOJIŠTE. Pričamo o nastanku planine čiji smo gostio stenama i načinu da se dobije kamen iz stene. Odavde se pruža odličan pogled na TV toranj i zelene šume, a nije isključeno da u vazduhu vidimo i ponekog orla, s obzirom da se često gnezde na skoro vertikalnim liticama kamenoloma.
Nakon ovoga, očekuje nas oko 1.3 km šetnje uglavnom po ravnom terenu sa blagim oscilacijama do PERINE PEĆINE, najdublje i najstrože pećine Fruške gore, za koju se vezuju mnoge legende, a jedna od njih čak pominje i skriveno blago jednog zaboravljenog Holanđanina! Čitamo Ršumovu Babarogu, što nas asocira na pećinu strogu.
S obzirom da nas pećina ne pušta da uđemo, odatle sledimo stazu koja nas spušta do malenog i ušuškanog POPOVIČKOG JEZERA. Pričamo o biljnim i životinjskim vrstama Fruške gore. O značaju očuvanja prirode čistom.
Odatle ostaje još samo oko 500 metara uglavnom uspona do naše početne tačke. Na kraju vam toplo preporučujemo da se opustite u predivnoj atmosferi od nama omiljenih lokala Gorski Smeško, ukoliko vremenske prilike dozvole njihov rad toga dana.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

Dužina projektovane putanje je oko 4.2 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 2 sata pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih stajanja na lokalitetima uz priču vodiča, što ovu rutu čini odličnom za početnike.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Autobus broj 74 kreće sa glavne stanice u 9:40 i vozite se njime do poslednje stanice, okretnice na Popovici.
– Ako dolazite autom, prelazite Most slobode i isključujete se odmah nakon tunela, put vas samo pravo vodi do Sremske Kamenice, kada prođete naselje na prvoj raskrsnici idete levo, i ubrzo nakom toga imaćete tablu koja vam pokazuje da je Popovica na desno. Ovaj put vas vodi direktno do okretnice.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALII VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode.
– Udobne i jake patike za šetnju.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZ5BEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI PO NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd,učesnici su dužni da to sami regulišu, prodajna mesa su sledeća: Informativni centar na Iriškom vencu,RJ Sremska Kamenica (Paragovo), RJ Beočin (Beočin), RJ Vrdnik (Vrdnik), RJ Ležimir (Ležimir), Rj Erdevik (Erdevik)
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: