0 RSD

ČETRDESET SEDMA dečija šetnja LEDINAČKI RAJ by Hiking Tour Serbia 15.10.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Red je da naši mališani otkriju i tajne lepote Ledinačkog jezera, sa jednog od najskrivenijih i istovremeno najlakše dostupnih viidkovaca. Nešto duža staza od prethodnih, ali svakako odlična i na kraju naravno sa ciljem, da uživamo, kao uostalom svaki put do sada. A za kraj nas očekuje mogućnost druženja u sklopu Planinarskog doma Zmajevac, gde je moguće popiti piće, ručati, odmoriti, a za klince su tu spravice i skalamerije za igru.

ŠTA OBILAZIMO?

VIDIKOVAC ZMAJEVAC – VIDIKOVAC LEDINAČKO JEZERO – VIDIKOVAC ZMAJEVAC

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK OD VIDIKOVCA ZMAJEVAC, U SUBOTU 15.10. U 11:00 H.
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
https://maps.app.goo.gl/5ZYnGhmVqpHq11cJ9

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Polazimo u šetnju od vidikovca Zmajevac. Prvi deo staze će nas voditi uz grebenski put, uglavnom blagom uzbrdicom, mada će biti i valovitih deonica, taj potez je dugačak oko 2.5 km. Zatim ćemo se odvojiti šunskom stazom ka LEDINAČKOM JEZERU, odnosno ka jednom od njegovih vidikovaca, do koga imamo još oko 1 km šetnje. Dakle putanja od početne tačke do prvog vidikovca dugačka je ukupno 3.5 km.
Na vidikovcu pravimo pauzu kako bismo se na miru divili lepoti jezera i objasnili kako je ono nastalo. Ukoliko nekome ne bude problem malo nezgodnija strmina, moći će u toku pauze da prošeta i vidi još neki od vidikovaca, a uglavnom ovde ćemo napraviti pauzu.
Nakon pauze, očekuje nas povratak nazad, istom putanjom, a to znači da nas očekuje još 3.5 km identičnog terena kao i u dolasku. Šetnju ćemo završiti u blizini polazne tačke, kod Planinarskog doma Zmajevac, gde ćete moći da nastavite sa igrom, druženjem, uz piće ili obrok, po želji.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 7 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4 sata, uz pokoje kraće stajanje usput i nešto duže zadržavanje na vidikovcu kod Ledinačkog jezera. Tura nije teška, pa se preporučuje i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Sopstvenim prevozom, iz Novog Sada, potrebno je da prođete Sremsku Kamenicu i nastavite pravo do skretanja za Rakovac. Nakon toga pratite put koji vas vodi direktno na vidikovac Zmajevac.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode po osobi.
– Udobne i jake patike, namenjene za šetnju po prirodi.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega, a naročito nam NIJE PROBLEM blato. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: