0 RSD

ČETRDESET ŠESTA dečija šetnja CER DEBELIJANER by Hiking Tour Serbia 09.10.2022. (jednodnevna)

ŠTA PLANIRAMO?

Pregršt je načina za dolazak do Debelog cera, nekadašnjeg rudnika, koji je danas postao jedno od najživopisnijih mesta na Fruškoj gori, ali čini se da nijedan nije lakši od puta koji vodi sa Popovog čota, koji je prilično širok i lagan, kako za odlazak, isto i za povratak. Kada se već nađemo na krovu nekadašnjeg rudnika, usled predivnog pogleda, zaboravićemo i na dolazak i povratak…

ŠTA OBILAZIMO?

POPOV ČOT – GRGUREVAČKA PEĆINA – VIDIKOVAC KA SREMU – DEBELI CER – POPOV ČOT

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK OD IZLETIŠTA POPOV ČOT, U NEDELJU 09.10. U 11:00 H.
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Polazimo u šetnju od odmorišta Popov čot i već posle par desetina metara pred nama se ukazuje GRGUREVAČKA PEĆINA, jedina prava na čitavoj Fruškoj gori, kojoj nećemo moći pristupiti, ali ćemo svakako zaviriti u njenu unutrašnjost.
Odmah u blizini pećine nalazi se jedan zanimljivi prikriveni vidikovac sa koga ćemo moći baciti pogled ka Sremu.
Odatle krećemo laganom nizbrdicom, širokim makadamom, deonicu dugačku oko 2.2 km, ka napuštenom rudniku DEBELI CER, gde ćemo uživati u predivnom pogledu i nadi da ćemo možda na nebu primetiti ponekog orla, s obzirom da im se u blizini nalazi hranilište za zimski period.
Ovde ćemo napraviti pauzu kako bismo se okrepili i pripremili lagano za povratak, blagi konstantni uspon, istom stazom, još nekih 2.3 km do početne destinacije.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 5.2 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 3 sata, uz pokoje kraće stajanje usput i nešto duže zadržavanje kod Debelog cera. Tura nije teška, pa se preporučuje i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Nijedan gradski prevoz ne vozi do ove lokacije, tako da je jedini mogući način dolaska na početnu tačku kolima. Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz pravca Beočina, kada se popnete na put ka Bešenovu, odvojite se desno ka odmorištu Jabuka i nakon toga ćete naići na Popov čot sa leve strane. Iz pravca Beograda idete do Sremske Mitrovice, odatle se odvojite ka Ležimiru i nakon toga skrenete desno na put ka Zmajevcu.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode po osobi.
– Udobne i jake patike, namenjene za šetnju po prirodi.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega, a naročito nam NIJE PROBLEM blato. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: