dečija šetnja veselište
100 RSD

ČETRDESETA dečija šetnja VESELIŠTE by Hiking Tour Serbia 18.12.2021. (jednodnevna)

Još jedna izuzetno lagana i predivna šetnja je pred nama / dečija šetnja Veselište. Odvešće nas od Selišta do planinarskog doma Stražilovo i natrag. Tema šetnje biće vidikovci, uz neizbežnu priču o Dunavu, voćnjacima i vinogradima. Videćemo u daljini Novi Sad, Karlovce i pola Srema, čini se. Planinarski dom će nam pružiti utočište, kafu, čaj, igraonicu, sreću. Tura je odlična i za sve početnike koji žele da lagano uplove u svet planinsrenja.

ŠTA OBILAZIMO?

DIREK – SELIŠTE – AVALA – PLANINARSKI DOM STRAŽILOVO – KARLOVAČKI POTOK – SELIŠTE – DIREK

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK ĆE BITI SA PARKINGA KOD DIREKA, NEKADAŠNJE VOJNE KASARNE, U SUBOTU, 18.12.2021.
U 11H.
Lokacija početne tačke:
Dropped pin
https://maps.app.goo.gl/kV6ABu5jWFq8ZQix6

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Šetnju krećemo od DIREKA, sa blagim usponom do vidikovca SELIŠTE, odakle puca pogled na Novi Sad. Pričamo o vidikovcima, prednostima koje nam pruža mogućnost da nešto vidimo iz daljine ili visine.
Vraćamo se na makadamski put i nastavljamo lagani uspon ka brdašcetu zvanom AVALA, blagoslovenom nepreglednim vinogradima sa jedne i pogledom ka Banstolu, Dunavu i Mostu kod Beške, sa druge strane. Pričamo o putevima i mostovima, voću i povrću ovih krajeva, vinovoj lozi kao posebno važnoj vrsti za čitavo podneblje i njenom dolasku na ove prostore.
Odatle kreće lagani spust ka PLANINARSKOM DOMU STRAŽILOVO, koji je fantastično prilagođen deci, opremljen ljuljaškama, sportskim terenima za igru, različitim biljnim vrstama sa edukativnim tablama. Od početka šetnje do samog doma ima oko 2.8 km puta.
Tamo ćemo napraviti pauzu, nakon koje nas očekuje spust pešačkom stazom ka Karlovačkom potoku, koji ćemo zatim pratiti neko vreme, penjući se lagano natrag ka Selištu i Direku. Oko 2.7 km je dugačka preostala deonica.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 5.5 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 3 sata pešačenja, uz nekoliko stajanja usput. Zajedno sa pauzom u planinarskom domu, ukupno procenjeno vreme trajanja je 4 časa. Tura je izuzetno lagana i preporučuje se i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu.
– Minimalno 1l vode po osobi.
– Udobne i jake patike, namenjene za šetnju po prirodi.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka.
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.

VAŽNE NAPOMENE!!! Dečija šetnja Veselište

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega, a naročito nam NIJE PROBLEM blato. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

Tagovi: dečija šetnja veselište, fruška gora, planina, planinarenje, šetnja, deca, avantura, hiking tour serbia

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: