Durmitor planinarenje
19.600 RSD

CG DUR by Hiking Tour Serbia 25.08.2022 - 28.08.2022. (4 dana)

ŠTA PLANIRAMO?
Želimo otići tamo gde kamen oblake seče, a retke poljske biljke daje prečistom vazduhu poseban šmej. U zemlju Dinarida, po krunu njihovu. Čekaju nas bistre vode kapetanove i još bistrije mahnite. Opet kapija želja na Mrtvici, a šta i poželiti kad nas sutradan čeka Drumitor glavom i bradom! Prutaš sa šarenim brdima, Škrčko jezero iz svih uglova i za sam kraj veličanstveni Bobotov kuk! Tura na kojoj java i san postaju isto!

UKRATKO:
CG DUR
DATUM: 25.08 – 28.08.2022.
KOTIZACIJA: 19.600
SMEŠTAJ: 1 POLUPANSION SEOSKO DOMAĆINSTVO MINIĆ (KAPETANOVO JEZERO)
https://www.ruralholiday.me/…/kolasin-domacinstvo-minic/
2 NOĆENJA MOUNTAIN VIEW ŽABLJAK
https://mountainview.traveleto.com/
FAKULTATIVNO: PRUTAŠ – 15€
SA LOKALNIM PLANINARSKIM VODIČEM

PLAN PUTA

25.08.2022.
NOVI SAD – BEOGRAD – KAPETANOVO JEZERO – MANITO JEZERO – KAPETANOVO JEZERO
Polazak iz NOVOG SADA u 00:00 h sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar), iz BEOGRADA u 01:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska.

U ranim jutarnjim časovima preko nestvarne doline Lukovice stižemo do veličanstvenog KAPETANOVOG JEZERA. Ovaj biser Moračkih planina okružen je krševitim predelima i već sam prilaz istom mami uzdahe. Krenućemo u naš 4 km dug hajk preko okolnih brda do manjeg i ništa manje spektakularnog MANITOG JEZERA. Imamo ceo dan na raspolaganju tako da ćemo se truditi da maksimalno upijemo sve lepote okolnih vrhova i izmeditiramo na jezeru kako dolikuje.

Po povratku sa hajka očekuje nas relaks od puta i uživanje u ostatku dana. Neizbežna VEČERA u vidu domaćih specijaliteta na kojoj će nam naši stomaci sigurno biti zahvalni. Noćenje.

26.08.2022. KAPETANOVO JEZERO – KANJON MRTVICE – PLAŽA – MRTVIČKE GREDE – KAPIJA ŽELJA – MEĐUREČJE – ŽABLJAK
U ranim jutarnjim časovima nas očekuje doručak i pakovanje stvari u autobus, a potom hajk dug 20 ak km nizbrdo dobrim delom makadamskim putem a potom i KANJONOM MRTVICE. Voda koja ističe iz Kapetanovog jezera pretvara se u reku Mrtvicu i nama je plan da ispratimo ceo njen tok sve do spajanja sa Moračom.

U početku se spuštamo okruženi gorostasnim planinama, a potom ulazimo u kanjon i kroz treptaj oka nalazimo se na najskrovitijoj i jednoj od najegzotičnijih PLAŽA u Crnoj gori. Osećaj pri dolasku na ovo mesto je kao da smo na nekoj tajnoj tropskoj lokaciji skriveni od ostatka sveta.

Staza nas dalje vodi preko MRTVIČKIH GREDA, koje su u stvari put prokopan kroz vertikalnu stenu, kako bi se napravila konekcija između okolnih sela. Ovde ćemo gledati reku sa 50ak metara visine, i njenu bistru vodu kroz koju se čak i sa te razdaljine može videti svaki kamen.

Po izlasku iz Mrtvičkih greda očekuje nas KAPIJA ŽELJA u kojoj po legendi vile ispunjavaju sve što čovek može zamisliti. Ono što je pak malo teže zamisliti je lepota ostatka staze u kojoj je svako drvo obavijeno debelim slojem mahovine i izgleda kao neka od lokacija iz Avatara. Posle magične šume izbijamo u MEĐUREČJE, gde nas čeka autobus i vozi na ŽABLJAK, podno Durmitora, na zasluženi odmor.

27.08.2022. ŽABLJAK – PREVOJ SEDLO – PRUTAŠ – ŠKRČKO JEZERO – KANJON SUŠICE – PL DOM SUŠICA – ŽABLJAK (FAKULTATIVNO)
U ranim jutarnjim časovima krećemo na fakultativni izlet u kratku vožnju ka PREVOJU SEDLO, koji će biti ujedno i početna tačka našeg 16km dugog hajka. Odmah u startu ćemo se naći između dva najlepša Durmitorska vrha. Mi ćemo krenuti ka nešto nižem, ali ne i manje spektakularnom vrhu PRUTAŠ, dok nas konstantno prati pogled na nadaleko čuvena šarena brda i Bobotov kuk u svom punom sjaju. Po izlasku na vrh bićemo opčinjeni dolinom ispod nas i njenim biserom ŠKRČKOM JEZERU, koje će ujedno biti naša sledeća tačka.

Posle spusta naćićemo se na obalama ovog bistrog gorskog oka, a iznad naših glava će kao divovi stajati Bobotov kuk i Prutaš. Hajk ćemo nastaviti kroz gustu šumu KANJONOM REKE SUŠICE upijajući sve lepote biljnog sveta kojim smo okruženi. Malo preko kamena malo šumskom stazom i kroz treptaj oka izbijamo na Sušićko jezero koje će verovazno biti presušeno u ovo doba godine i pokraj njega nas čeka autobus kojim se vraćamo u smeštaj. Noćenje.

28.08.2022. ŽABLJAK – CRNO JEZERO – BOBOTOV KUK – ŽABLJAK – BEOGRAD – NOVI SAD
U ranim jutarnjim časovima sa lokalnim planinarskim vodičem krećemo sa usponom na krunu dinarida! Ovaj hajk je dug oko 16km i ima ukupno oko 1000 metara visinske razlike!

Prvo nailazimo na veličanstveno CRNO JEZERO, okruženo četinarima, koji bezuspešno pokušavaju da ga sakriju od ostatka sveta. Uspon nastavljamo dalje ka čuvenom BOBOTOVOM KUKU, koji je ujedno i najviši vrh Crne gore i kao takav pruža nezaboravne poglede na okolne planine. Divićemo se Magliću, Volujku, Bioču, a posebno ćemo se podiviti Prutašu i Škrčkom jezeru koje ćemo upoznati dan ranije. Biće to jedan od onih hajkova koji ostaju duboko urezani u naša srca. Jedan od onih što menjaju percepciju prostora i nas samih! Sledi spust istom stazom i kontempliranje o onome što smo upravo doživeli.

Nakon spusta očekuje nas vožnja do BEOGRADA I NOVOG SADA i povratak u kasnim večernjim časovima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

  • Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
  • Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
  • Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
  • Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
  • Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
  • Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
  • Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
  • Kupaći, peškir, papuče

 

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2022. godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju: troškove prevoza do svih odredišta iz programa, uslugu jednog polupansiona u Seoskom domaćinstvu Minić na Kapetanovom jezeru, 2 noćenja u brvnarama Mountain view, kao i usluge lokalnog planinarskog vodiča tokom uspona na Bobotov kuk.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji i izjašnjavanjem da li ste zainteresovani za krstarenje. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: