Deliblatska peščara
2.500 RSD

POPUNJENO: Deliblatska peščara by Trinity nature 17.09.2022. (jednodnevna)

Kakav je plan?

Okupljanje u Beogradu: 07:15h na parkingu ispred Sava Centra (ulaz iz Vladimira Popovića)
Polazak iz Beograda: 07:30h
Dolazak: 9:00h
Start ture: 09:30h
Dužina ture: 12,5km
Vertikalni uspon: +140m
Tip staze: Kružna blago valovita sa mnoštvom uzanih putića
Pogodna za decu do 12 godina: Da
Teren: Pesak, trava
Predviđeno efektivno vreme trajanja: do 4h
Tempo: Lagan do 4km/h
Dodatna oprema: 1.5l vode, kape ili bandane, energetski barovi, hrana, krema i naočare za sunce, kačket, štapovi (toplo preporučujemo)
Polazak za Beograd: oko 14:30h
Dolazak u Beograd: oko 16:00h

Opis pešačke ture

Pešačku turu startujemo u školsko-rekreativnom centru Čardak koji predstavlja ulaz u specijalni rezervat Deliblatska peščara.

Radimo zajedničko razgibavanje i pripremne vežbice na prostranoj livadi u trajanju do 10 min i krećemo. Peskovitim širokim putem započinjemo tzv. “Bracinu stazu” dugu 12km. Već posle nekoliko stotina metara idemo naglo udesno i ulazimo u lavirint uzanih valovitih šumskih putića koja ovu stazu čine jedinstvenom. Duž cele rute dominira peskovita podloga koja se smenjuje sa travnatom površinom. Boje koje se smenjuju su neverovatne. Od žutih proplanaka do jarko zelenih četinara a sve to začinjeno kremkastom bojom peska. Prizori koji nas ostavljaju bez daha. Nakon nekoliko uvodnih kilometara prolazeći pored par ukopanih bunkera koji izgledaju kao iz nekog akcionog filma dolazimo do lokaliteta Šumareva kuća gde pravimo kratku pauzu za odmor (5-10min) i uživanje u miru koji nam pruža ova nestvarna priroda Deliblatske peščare.

Između šestog i sedmog kilometra pravimo lunch pauzu na piknik mestu za uživanje, slikanje i odmor (15-20min).

Nakon pauze put nastavljamo paralelno sa crvenom trasom koju često presecamo uskim putićima. Staza konstantno ide kroz šumske delove, sa kraćim uzbrdicama i nizbrdicama i posebno ostavlja utisak jedne jako zanimljive staze koju većina nas ne može da zamisli dok je lično ne oseti i doživi.

Kako se približavamo kraju, prosto se pitamo šta još može ova staza da nam ponudi?

Kad saberemo utiske, ostajemo bez reči jer nemamo dovoljno lepih za ovako kvalitetno markiranu i perfektno koncipiranu stazu.

 

CENA:
Sopstveni prevoz – 1500 dinara
Organizovani prevoz – 2500 dinara

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: