2.600 RSD

Deliblatska peščara – vatrene boje čudesnog ruja by Explore Serbia 09.10.2022. (jednodnevna)

Deliblatska peščara je najveća kontinentalna peščara u Evropi, nastala povlačenjem Panonskog mora. Pominje se i pod nazivom evropska Sahara. Naslage peska i dine prosečne visine oko 70 do 200 metara, na površini od 35000 hektara čine taj prostor posebnim i retkim. Nalazi se u južnom Banatu, između reke Dunav i jugozapadnim padina Karpata. Dobila je ime po selu Deliblato u opštini Kovin.

Dom je mnogim endemskim vrstama biljaka i životinja koje su retke ili ugrožene u Evropi i širom sveta. Specifični ekološki uslovi stvorili su prepoznatljivu stepsku vegetaciju, retke biljne vrste, poput banatskog božura, kovilja, peščarskog smilja. Oko 40 biljnih vrsta Deliblatske peščare ima status prirodnih retkosti. Proglašena je za Specijalni rezervat prirode i na nacionalnom nivou predstavlja prirodno dobro od posebnog značaja koje spada u I kategoriju zaštite.

U ranu jesen posebnu lepotu peščari daje drvenasti grm ruj koji u jesen dobija vatreno crvenu boju. Na ovoj turi ići ćemo na pešačku stazu gde ćemo uživati u vatrenim bojama čudesnog ruja i lepotama Deliblatske peščare.

 

PROGRAM

Beograd – Deliblatska peščara
– Polazak iz Novog Sada u 5.30h
– Polazak iz Beograda u 7h
– Putovanje do edukativnog centra Čardak u Deliblatskoj peščari

Planinarska tura u Deliblatskoj pečari
– Oko 9h polazak na pešačenje kružnom stazom kroz lepe predele Deliblatske peščare. Staza vodi šumskim pešačkim putevima, delimično i kroz četinarsku šumu. Posebnu lepotu u ranu jesen daju vatreno crvene boje drvenaste biljke ruj.
– Dužina staze je oko 15km, bez većih strmih uspona i velike visinske razlike. Staza se prelazi za nekih 4 do 5 sati hoda sa pauzama.

Etno kuća Skorenovac

– Nakon pešačenja odlazimo ka selu Skorenovac koje se nalazi  u blizini Kovina. U  selu većinom žive Mađari, a zadnjih godina je seoski turizam sve razvijeniji. Posetićemo etno kuću koja datira iz XVIII veka gde ćemo se upoznati sa tradicijom i običajima ovog sela. Etno kuća ima autentičan nameštaj i ambijent.
U Skorenovcu je moguće organizovati i ručak sa vojvođanskim specijalitetima.
Povratak za Beograd gde stižemo najkasnije do 21h.

Mesto polaska: Novi Sad, kod Merkatora i Beograd, parkiralište opštine Novi Beograd
Vreme polaska: 5.30h (Novi Sad), 7h (Beograd)

CENA: 2.600 dinara

U cenu je uključeno: 
 • Prevoz iz Beograda
 • Pešačka tura sa vodičem
 • Ulaznica za specijalni rezervat prirode “Delibaltska peščara”
 • Poseta etno kući Skorenovac

U cenu nije uključeno:

 • Ručak
 • Prevoz iz Novog Sada
 • Ostali nepomenuti troškovi

Dodatne napomene

 • Oprema za turu Deliblatska peščara boje ruja: Standardna za pešačke ture, planinarske cipele ili sportske patike sa jačim đonom, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac, dovoljno vode i nešto hrane (voće, grickalice..).
 • Podaci o stazi: 
  Dužina: ukupno 15 km
  Ukupni uspon/spust: 200 m
  Težina: laka, pešači se šumskim pešačkim stazama
  Trajanje: oko 5h sa pauzama
 • Za realizaciju ture, neophodno je minimum 18 prijavljenih.
 • Data cena je za članove Explore Serbia. Za one koji nemaju člansku kartu, cena iznosi 3200 dinara.
 • Prevoz iz Novog Sada: doplata iznosi 1000 dinara.
 • Sopstveni prevoz: u slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture je 1800 dinara (uz članske karte Explore Serbia) ili 2400 (za one koji nemaju člansku kartu).
 • U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska. 
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: