deliblatska peščara
1.500 / 500 RSD

Deliblatska peščara / Zagajička brda by Alti Sportski Klub 25.12.2021. (jednodnevna)

Deliblatska peščara se nalazi u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine je od oko 300 km² i predstavlja geomorfološki i biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope, sa moćnim naslagama peska i izraženim dinskim reljefom. Nevezani pesak je nekada bio izuzetan problem, jer se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Zbog toga je Deliblatska peščara nazvana “Evropska sahara”, ili “najstarija pustinja u Evropi”. Mase tog peska danas su, uglavnom, vezane vegetacijom, nastalom pošumljavanjem tokom poslednjih 180 godina, a koje je započeto 1818. godine za vreme Marije Terezije.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara, odlikuje se veoma retkim pejzažima, očuvanim ekosistemima i retkim biljnim vrstama. Zbog posebnih ambijetalnih uslova, u peščari su se snimali filmovi, među kojima i remek delo “Ko to tamo peva”, ali i „Sv, Georgije ubiva aždahu“ i drugi.

Na području peščare zastupljeno je oko 40 biljnih i preko 200 životinjskih vrsta. Ovaj rezervat prirode poznat je po plemenitoj divljači: jelenu i srni, ali i po tome što peščaru već vekovima naseljava vuk.

Najveći ukras peščare su čuvena Zagajička brda. A boje im se menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba. Prilazeći im očekujete da iz njih samo još izađu Hobiti.

Pešačenje i uspon na Zagajička brda je pogodno i za početnike, obzirom da je visinska razlika kumulativnog uspona samo 150 metara. Ukupna dužina staze je oko 13 kilometara.

PLAN TURE:

Polazak iz Beograda je 25. decembra u 6:30h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske.

CENA: 1500,00 

Ovo se vodi kao LIGHT tura pa možete doći i sopstvenim prevozom. U tom slučaju je 500,oo po osobi, za decu do 12.g besplatno.

Vodič: Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen

 

 

 

Tagovi: alti sportski klub, deliblatska peščara, srbija, banat, vojvodina, banat, avantura, stepa, tura, zima

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: