deliblatska pescara zagajicka brda alti pesacenje plananirenje avantura avanture srbija
Na upit

Deliblatska Peščara – Zagajička brda 15.11.2020. 15.11.2020. (jednodnevna)

Deliblatska peščara

Deliblatska peščara se nalazi u jugoistočnom delu Vojvodine, u južnom Banatu. Ova prostrana oblast površine je od oko 300 km² i predstavlja geomorfološki i biogeografski fenomen ne samo Panonske nizije, već i čitave Evrope, sa moćnim naslagama peska i izraženim dinskim reljefom. Nevezani pesak je nekada bio izuzetan problem, jer se pod dejstvom košave razvejavao širokim prostorima Panonske nizije. Zbog toga je Deliblatska peščara nazvana “Evropska sahara”, ili “najstarija pustinja u Evropi”. Mase tog peska danas su, uglavnom, vezane vegetacijom, nastalom pošumljavanjem tokom poslednjih 180 godina, a koje je započeto 1818. godine za vreme Marije Terezije.

Specijalni rezervat prirode Deliblatska peščara, odlikuje se veoma retkim pejzažima, očuvanim ekosistemima i retkim biljnim vrstama. Zbog posebnih ambijetalnih uslova, u peščari su se snimali filmovi, među kojima i remek delo “Ko to tamo peva”, ali i „Sv, Georgije ubiva aždahu“ i drugi.

Na području peščare zastupljeno je oko 40 biljnih i preko 200 životinjskih vrsta. Ovaj rezervat prirode poznat je po plemenitoj divljači: jelenu i srni, ali i po tome što peščaru već vekovima naseljava vuk.

Najveći ukras peščare su čuvena Zagajička brda. A boje im se menjaju u zavisnosti od godišnjeg doba. Prilazeći im očekujete da iz njih samo još izađu Hobiti.

Pešačenje i uspon na Zagajička brda je pogodno i za početnike, obzirom da je visinska razlika kumulativnog uspona samo 150 metara. Ukupna dužina staze je oko 13 kilometara.

deliblatska pescara zagajicka brda alti pesacenje plananirenje avantura avanture srbija

Polazak iz Beograda je u nedelju 15.novembra u 07:00h, sa parkinga na uglu ulica Drinske i Sarajevske

Kotizacija: 1500,oo dinara.

Vodič:

Dragana Rajblović, SK „Alti“ (vodička licenca UIAA MB 452) (www.alticlub.org.rs)

 

U skladu sa epidemiološkom situacijom maske na licu su obavezne u busu.

 

Za pešačenje sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje litar i po vode. Kapu, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu, čarape…) Obući se prikladno pešačenju tj obuću koja se ne kliza (patike ili gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i po potrebi sportsku jaknu.

INFO I REZERVACIJE

Prijave na br. 064 1600 522 ili mail altionline@gmail.com

 

 

Tagovi: srbija, avantura, avanture, pesacenje, planinarenje, izlet, odmor, zagajicka brda, vrsac, deliblatska pescara, altiklub

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: