đerdapski soneti
5.500 RSD

Đerdapski soneti by Hiking Tour Serbia 10.04.2021.-11.04.2021. by Hiking Tour Serbia i Ekotopia 10.04.2021 - 11.04.2021. (2 dana)

Kao i do sada, specijalno za članove našeg udruženja, pripremili smo nekoliko novih šetnji po Đerdapu – Đerdapski soneti – , u cilju promovisanja prirodnih lepota naše zemlje, kulturno istorijskih znamenitosti, zdravog života i dobrih navika. Pešačenja su namenjena kako promociji suživota sa prirodom, tako i našeg udruženja Ekotopia, čiji je Hiking Tour Serbia jedan od prvih i najpoznatijih projekata.

SMEŠTAJ:

– ODMOR: Nalazi se u samom centru Donjeg Milanovca, nov je i poseduje dve dvokrevetne sobe koje dele jedno kupatilo i jednu četvorokrevetnu sa sopstvenim kupatilom.

– LEPENAC: Jedan od poznatijih restorana u okruženju, sa sopstvenim smeštajem, nalazi se na samom ulazu u Donji Milanovac. Sve sobe su trokrevetne, sa francuskim i običnim ili tri odvojena ležaja.

KOJI JE PLAN? Đerdapski soneti

10.04.2021. NOVI SAD – BEOGRAD – DEDINE – VELIKA ČUKA – GOLUBAC – LEPENSKI VIR – KANJON BOLJETINSKE REKE – VIDIKOVAC GREBEN – DONJI MILANOVAC

 • Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 05:00h, iz BEOGRADA u 06:15h (veliki parking Sava Centra, okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska.
 • Vožnja autoputem ka Požarevcu, uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
 • U jutarnjim časovima očekuje nas dolazak u blizinu Golupca odakle ćemo imati jedinstvenu priliku da u osvit dana startujemo osvajanje GOLUBAČKE TVRĐAVE. Iz sela DEDINE krećemo na lagano planinarenje. Čeka nas otprilike 2km konstantnog uspona za vreme kojeg ćemo napraviti oko 200 m visinske razlike.
 • Dolazimo do vrha VELIKA ČUKA sa kog se pruža neverovatan pogled na mesto gde je Dunav najširi i još lepši pogled na GOLUBAČKU TVRĐAVU i STENU BABAKAJ. Biće nam savršeno jasno zašto je baš ovo mesto bilo odabrano za naplatu poreza brodovima koji prolaze kroz klisuru. Đerdapski soneti
 • Nakon Velike Čuke staza nas vodi još 2 km nizbrdo, a usput ćemo naići na još par vidikovaca sa kojih se pruža podjednako lep pogled ka Dunavu. Ovu šetnju ćemo završiti na parkingu ispred Golubačke tvrđave, a oni koji žele imaće priliku za posetu samoj tvrđavi. Totalna dužina šetnje je oko 4 km.
 • Nakon ovoga, vraćamo se u bus i vozimo do LEPENSKOG VIRA. Oni koji budu želeli imaće priliku da obiđu mesto gde se nekada nastanjivala jedna od najstarijih civilizacija Evrope.
 • Posle toga, svi zajedno krećemo u 1.4 km dugu šetnju starim asfaltnim putem ka kanjonu Boljetinske reke, prvom zaštićenom lokalitetu Nacionalnog parka Đerdap. Ovde ćemo videti u slojevima ispričanu istoriju ovog podneblja. Put do kanjona je prelep, sa konstantnim pogledom na Dunav, a uspon je u početku blag i konstantan, a posle toga ide spust i kroz kanjon je ravan deo.
 • Posle kanjona staza je i dalje asfaltna još nekih 2.7 km nakon čega počinje zemljani put dugačak 2.4km i uspon ka GREBENU, odnosno Boljetniskom brdu. Visinska razlika je oko 200 m, nakon uspona na greben staza kreće ponovo na dole i vodi nas do svoje krajnje tačke, neverovatnog vidikovca koji nam još jednom pokazuje veličinu i moć Dunava. Posle vidikovca nam ostaje još povratak dug 2.4km do glavnog asfaltnog puta gde nas čeka autobus. Total dužina drugog hajka je 9km.
 • Nakon ovoga, odlazimo u Donji Milanovac u poslepodnevnim časovima, smeštamo se u zavisnosti od odabrane opcije i čeka nas vreme za odmor i opuštanje.

11.04.2021. DONJI MILANOVAC – TEKIJA – VIDIKOVAC PLOČE – KRSTARNJE ĐERDAPSKOM KLISUROM (FAKULTATIVNO) – VODOPAD BELI IZVORAC – PRERAST VALJA – BEOGRAD – NOVI SAD

 • U jutarnjim časovima odjavljjivanje iz smeštaja i odlazak do podnožja planine Miroč, gde nas čeka uspon u raj. Staza od starta uglavnom vodi uzbrdo, a visinska razlika koju ćemo pobediti je oko 250 metara. Pešačimo oko 3 km do jednog od najlepših vidikovaca sa kojeg se mogu videti Kazani – VIDIKOVAC PLOČE. Đerdapska klisura u svom punom sjaju pred našim očima, pod našim nogama. Nakon uživanja na vidikovcu vraćamo se 3km natrag. Total dužina staze je 6 km.
 • Odmah po povratku u bus, odlazimo ka restoranu Varnica, odakle isplovljava brod za jednočasovno krstarenje po Đerdapskoj klisuri. U zavisnosti od broja zainteresovanih za krstarenje obavićemo krug po čuvenim Kazanima, videti Trajanovu tablu, Decebalov spomenik i uživati u priči lokalnog vodiča na brodiću.
 • Nakon ovoga vozimo se busom do sela Beli Izvorac u okolini Majdanpeka. Ovde ćemo videti neke od najskrivenijh dragulja istočne Srbije. Prvo nas očekuje oko 2 km šetnje po uglavnom laganom terenu, osim uzbrdice pred kraj, koja nas dovodi do jednog od najskrovitijih vodopada Srbije. VODOPAD BELI IZVORAC koji izvire iz pećine nakon čega pada sa visine od 16 metara. Posle vodopada šetamo 2km nazad do busa. Total dužina šetnje je 4km.
 • Vozimo se svega par kilometara autobusom do početne tačke za 1.2 km dugu šetnju po ravnom terenu do najviše prerasti naše države – PRERASTI VALJE. Totalna dužina ove šetnje je 2.4km. Posle uživanja i fotografisanja vraćamo se nazad u autobus i završavamo sa šetnjama za ovu turu.
 • Ostaje nam samo još povratak ka Beogradu i Novom Sadu, uz mogućnost pauze ubrzo nakon polaska sa poslednjeg hajka.

CENA: 5.500 RSD (noćenje bez doručka) Đerdapski soneti 

Krstarenje Đerdapskom klisurom: 1.700 RSD

INFO I REZERVACIJE:

Turu možete rezervisati tako što ćete se javiti u inbox Ekotopia: Facebook ili Instagram.

Hiking tour Serbia: Fejsbuka ili Instagrama.

Takođe možete se javiti emailom: hikingtourserbia@gmail.com ili telefonom: 064 3757891.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje. Đerdapski soneti
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, prilagođena vremenskim uslovima i terenu.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni. Svakako su planinarski štapovi uvek korisni, a ponekad i neophodni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
Ako ste početnik, posetite naš blog.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju troškove prevoza do svih odredišta određenih planom puta, jednog noćenja bez doručka u izabranom smeštaju u Donjem Milanovcu, takse za NP Đerdap, lokalni vodiči za kanjon Boljetinske reke i vidikovac Ploče.
– Krstarenje Đerdapskom klisurom je fakultativno, plaća se dodatno, traje oko sat vremena i njegova cena je 1700 rsd, u nju je uračunat i lokalni vodič na brodiću. Minimum za ovaj izlet je 20 učesnika.
– Na licu mesta se plaćaju ulaznice za kulturno istorijske spomenike.
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2021.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka: https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete IMENA UČESNIKA, MESTO POLASKA NA PUT, KAO I KONTAKT TELEFON, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Takođe ovog puta možete izabrati jedan od dva smeštaja koje imamo u ponudi. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim zdravstvenim problemima na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.
Tagovi: hiking tour serbia, đerdap, đerdapski soneti, planinarenje, avantura, avanture, krstarenje, srbija
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: