avantura pesacenje planina pešačenje planinarenje izlet srbija priroda
Na upit

Đerdapski soneti – nad lepim plavim Dunavom, pešačka tura 14.11.2020. – 15.11.2020. 14.11.2020 - 15.11.2020. (2 dana)

ŠTA PLANIRAMO?

– Hajk iznad Golupca sa možda najlepšim pogledom na tvrđavu i mesto gde je Dunav najširi, uz mogućnost posete samoj tvrđavi
– Lepenski vir i kanjon Boljetinske reke (prvo zaštićeno dobro NP Đerdap)
– Šetnja do vidikovca Ploče, odakle se pruža najlepši pogled na kazane
– Mogućnost fakultativnog krstarenja kroz Kazane, uz pogled na Decebalov spomenik i Trajanovu tablu
– Obilazak vodopada Beli izvorac koji izlazi iz pećine i pada sa visine od 16 metara
– Obilazak prerasti Valja, najvišeg prirodnog mosta u Srbiji

DATUM: 14-15.11.2020.

CENA: 5.000 DIN.

SMEŠTAJ: SOBE VELIĆ DONJI MILANOVAC i APARTMANI ODMOR

KOJI JE PLAN?

14.11.2020. NOVI SAD – BEOGRAD – GOLUBAC – LEPENSKI VIR I BOLJETINSKA REKA – DONJI MILANOVAC
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 04:30h, iz BEOGRADA u 05:45h (veliki parking Sava Centra, okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem ka Požarevcu, uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima. U jutarnjim časovima očekuje nas dolazak u blizinu Golupca odakle ćemo imati jedinstvenu priliku da u osvit dana startujemo HIKING TURU OSVAJANJE GOLUBAČKE TVRĐAVE. Iz sela DEDINE krećemo na lagano planinarenje. Čeka nas otprilike 2km konstantnog uspona za vreme kojeg ćemo napraviti oko 200 metara visinske razlike. Dolazimo do vrha VELIKA ČUKA sa kog se pruža neverovatan pogled na mesto gde je Dunav najširi i još lepši pogled na GOLUBAČKU TVRĐAVU i STENU BABAKAJ. Biće nam savršeno jasno zašto je baš ovo mesto bilo odabrano za naplatu poreza brodovima koji prolaze kroz klisuru. Nakon Velike Čuke staza nas vodi još 2 kilometra nizbrdo a usput ćemo naići na još par vidikovaca sa kojih se pruža podjednako lep pogled. Ovu šetnju ćemo završiti na parkingu ispred Golubačke tvrđave, a oni koji žele imaće priliku za posetu samoj tvrđavi ukoliko bude moguća grupna poseta s obzirom na trenutnu situciju. Totalna dužina ove šetnje je oko 4 km. Nakon ovoga, vraćamo se u autobus i vozimo do LEPENSKOG VIRA. Oni koji budu želeli, imaće priliku da obiđu mesto gde se nekada nastanjivala jedna od najstarijih civilizacija Evrope (ukoliko bude otvoren za posetu s obzirom na ovu situaciju). Posle ovoga, svi zajedno krećemo u 1.4 km dugu šetnju starim asfaltnim putem ka kanjonu Boljetinske reke, prvom zaštićenom lokalitetu Nacionalnog parka Đerdap. Ovde ćemo videti u slojevima ispričanu istoriju ovog podneblja. Put do kanjona je prelep, sa konstantnim pogledom na Dunav, a uspon je u početku blag i konstantan, a posle toga ide spust i kroz kanjon je ravan deo. Posle kanjona staza je i dalje asfaltna još nekih 2.7k m nakon čega počinje zemljani put dugačak 2.4km i uspon ka Grebenu, odnosno Boljetniskom brdu. Visinska razlika je oko 200 m, nakon uspona na greben staza kreće ponovo nizbrdo i vodi nas do svoje krajnje tačke. Neverovatnog vidikovca koji nam još jednom pokazuje veličinu i moć Dunava. Posle vidikovca nam ostaje još povratak dug 2.4km do glavnog asfaltnog puta gde nas čeka autobus. Total dužina drugog hajka je 9km. Nakon ovoga, odlazimo u Donji Milanovac u poslepodnevnim časovima, smeštamo se u zavisnosti od odabrane opcije i čeka nas vreme za odmor i opuštanje.
15.11.2020. DONJI MILANOVAC – TEKIJA – MAJDANPEK – BEOGRAD – NOVI SAD
U jutarnjim časovima odjavljjivanje iz smeštaja i odlazak do podnožja planine Miroč, gde nas čeka VIDIKOVAC PLOČE. Staza od starta uglavnom vodi uzbrdo, a visinska razlika koju ćemo pobediti je oko 250 metara. Pešačimo oko 3 km do jednog od najlepših vidikovaca sa kojeg se mogu videti Kazani – VIDIKOVAC PLOČE. Đerdapska klisura u svom punom sjaju pred našim očima, pod našim nogama. Nakon uživanja na vidikovcu vraćamo se 3km natrag. Total dužina staze je 6 km.
Sledi kratka vožnja do restorana Varnice i FAKULTATIVNO krstarenje u toku kojeg ćemo imati prilike da vidimo nadaleko čuvenu Trajanovu tablu kao i u stenu uklesanu glavu Dačkog vojskovođe Decebala, a sve to među skoro vertikalnim liticama malog i velikog kazana! Nakon ovoga, vozimo se busom do sela Beli Izvorac u okolini Majdanpeka. Ovde ćemo videti neke od najskrivenijh dragulja istočne Srbije. Prvo nas očekuje oko 2 km šetnje po uglavnom laganom terenu, osim uzbrdice pred kraj, koja nas dovodi do jednog od najskrovitijih vodopada Srbije. VODOPAD BELI IZVORAC koji izvire iz pećine nakon čega pada sa visine od 16 metara. Posle vodopada šetamo 2km nazad do busa. Total dužina šetnje je 4km. Vozimo se svega par kilometara autobusom do početne tačke za 1.2 km dugu šetnju po ravnom terenu do najviše prerasti naše države – prerasti Valja. Totalna dužina ove šetnje je 2.4km. Posle uživanja i fotografisanja vraćamo se nazad u autobus i završavamo sa šetnjama za ovu turu. Ostaje nam samo još povratak ka Beogradu i Novom Sadu, uz mogućnost pauze ubrzo nakon polaska sa poslednjeg hajka.

SMEŠTAJ

Smeštaj Odmor se nalazi u centru Donjeg Milanovca i poseduje dve dvokrevetne i jednu četvorokrevetnu sobu, kao i zajednički dnevni boravak, kuhinju i dva kupatila. Smeštaj je potpuno nov.
Privatni smeštaj Velić nalazi se u prigradskom naselju Donjeg Milanovca – Kazanski Potok, udaljenom 1 kilometar od Donjeg Milanovca, ovde je gostima na raspolaganju nekoliko soba. Gosti u objektu imaju TV I WI-FI.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu, a ukoliko ćete se sa njima bolje osećati u busu, nemojte se nikako libiti da ih nosite.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje

VAŽNE NAPOMENE!!!

– U cenu SU UKLJUČENI: prevoz do svih odredišta iz programa, usluga jednog noćenja u izabranom smeštaju bez obroka, takse, kao i zvanični vodiči NP Đerdap za šetnju do vidikovca Ploče za čitavu grupu.
– Krstarenje Dunavom je FAKULTATIVNO, traje 90 minuta i za to vreme ćemo videti neke od najpoznatijih atrakcija kao što su Decebalova glava i Trajanova tabla. Cena je 1500 dinara po osobi i bilo bi poželjno da se prilikom prijave na turu izjasnite i oko ovoga
– U cenu NISU URAČUNATE ulaznice za Golubačku tvrđavu i Lepenski vir
– Broj prijava će ovoga puta biti ograničen zbog manjka smeštajnih kapaciteta usled trenutne situacije a interesovanje je ogromno, te vas molimo da nam pišete u inbox ukoliko želite sa nama na ovu avanturu, rezervacije krećemo da beležimo odmah, te vam šaljemo podatke o načinu uplate ture.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena i mesto polaska na put. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe
– Molimo sve učesnike naših putovanja i šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati tako što ćete se javiti u inbox preko Fejsbuka ili Instagrama.

Takođe možete se javiti emailom: hikingtourserbia@gmail.com ili telefonom: 064 3757891.

Tagovi: #pesacenje #avantura #planinarenje #djerdap #ploce #nacionalni park #srbija #dunav #krstarenje #beli izvorac #vodopad # donji milanovac

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: