divčibare 4 vrha
Na upit

Divčibare/ 4 vrha by Sportski klub Alti by Sportski klub Alti 27.02.2022. (jednodnevna)

Divčibare 4 vrha / Ljuti krš, Crni vrh, Golubac, Kraljev sto by Sportski klub Alti.

Divčibare su poznato odmaralište na planini Maljen (1104m), jugoistočno od Valjeva, koje se nalazi na nadmorskoj visini od 980 metara. Zbog povoljnog geografskog položaja ovde se susreću vazdušne mase iz Mediterana sa vazdušnim masama sa Karpata i Panonske nizije, što posebno obogaćuje vazduh jodom, te su između ostalog i zbog toga proglašene klimatskim lečilištem ili vazdušnom banjom.

Na Divčibarama postoje četiri stroga rezervata prirode: Crna reka, Čalački potok, Zabalac i Vražji vir.
Predeli obiluju biljnim i životinjskim svetom, izvorima i potocima kao i predivnim pejzažima.

Zbog obilja padina i uspona, najveći deo regije Divčibara idealan je za pešačke i planinarske ture.

Naš plan je kružna tura, oko 15 km, kojom ćemo proći više vrhova kao što su Golubac 1050 m, Ljuti Krš 962m, Crni vrh 1093m i Kraljev sto 1103 m. Staza je kombinovana, vodi kroz borove šume, livade, uz reku i potoke sa kumulativnom visinskom razlikom do 400 metara.

Prijave na mail!

Dodatne napomene:

Sa sobom poneti: mali ranac sa hranom (sendviči, grickalice, voće, slatkiši…), najmanje 1,5 litar vode, naočare, zaštitni faktor za sunce, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (majicu) i rezervnu obuću. Sve što ponesete deo možete ostaviti u busu tokom šetnje. Obući se prikladno pešačenju (duboke cipele ili planinarske gojzerice), trenerku ili drugu odeću koja je udobna, kao i toplu sportsku jaknu sa kapuljačom.

Na osnovu Zakona o turizmu i Službenog glasnika RS, br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu i da se planinarska akcija organizuje u skladu sa statutom Sportskog kluba Alti.

 

 

Tagovi: divčibare 4 vrha, srbija, avanture, planina, maljen, uspon, planinarenje, oprema, sportski klub alti, ljuti krš, crni vrh, golubac, kraljev sto

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: