Đerdapska klisura izlet
2.200 RSD

Đerdapska klisura – Sokolovac 648 m – Lepenski vir by Sportski klub Alti 18.09.2022. (jednodnevna)

Moćna reka, bogate šume, retke biljne i životinjske vrste, arheološke iskopine iz doba neolita, mesta za odmor, pešačke staze, sve to i mnogo više nalazi se u Nacionalnom parku i jednoj od najlepših klisura u Evropi, Đerdapskoj klisuri.

Nastala je u prastaro doba kada se zbog velike geološke kataklizme taj deo Karpatskog masiva rascepio i razmakao. Kroz ovaj rascep isteklo je Panonsko more u Crno more. Čudesni i neponovljivi pejzaži ovog kraja gde su ljudi osećali potrebu da osvoje divljinu i lepotu ovih predela.svedoci su i okvir nastajanja prve civilizacije u Evropi 8.000 godina starog neolitskog naselja Lepenski Vir, gde se mogu videti ostaci (osnove) kuća i svetski poznate kamene statuice. Mnogi rimski carevi su učestvovali u uređenju Đerdapa, počevši još od Julija Cezara, ali je najpoznatiji ostao Trajan. 

U Đerdapskoj klisuri Dunav menja svoju širinu od par kilometara do par stotina metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica. Da bi se moć i lepota Dunava i stenovite litice klisure videle iz najlepšeg ugla potrebno je da se popnemo do raznih vrhova i vidikovaca.

Jedan od njih je Sokolovac gde je Senćanski vrh. Staza do vrha ide zelenom dolinom uz reku Pesaču koja više liči na potok uz nekoliko malih vodopada, a potom kroz listopadnu šumu i livade sa vidikovcima.

 

Posle odmora na vrhu, fotografisanja i uživanja u pogledu, spuštamo se stazom do arheološkog lokaliteta i muzeja Lepnski vir, odakle se preko puta (sa rumunske strane) vidi stena Treskavac, nekada davno ugašenog vulkana. Stanovnicima Lepenskog vira ona je služila kao inspiracija za izgradnju njihovih koliba. Odmor i pauza za restoran i obilazak (fakultativno) muzeja.

Staza je dužine 17 km i oko 600 metara visinske razlike.

Polazak je 18.09. u 06:00 h sa parkinga na uglu Drinske i Sarajevske. Povratak se očekuje do 22:30 h. Idemo autoputem i izlazimo za Pozarevac,

CENA: 2200, oo

**U slučaju otkazivanja potrebno je naći zamenu, jer u protivnom novac neće biti vraćen.

Za akciju sa sobom poneti: mali ranac sa nešto hrane (sendviči, koštunjavi plodovi, suvo voće,…), najmanje 1,5 l vode. Kremu za sunčanje, naočare, kišnu kabanicu, rezervnu presvlaku (odeću i obuću…) koju ostavljamo u busu. Obući se prikladno pešačenju i vremenskim uslovima, planinarske cipele, trenerku ili drugu odeću koja je udobna za kretanje.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: