dobra stara planina
7.700 RSD

OTKAZANO: DOBRA STARA by Hiking Tour Serbia 24.09.2022 - 25.09.2022. (2 dana)

Šta se moze na Staroj za dva dana? Moze se baš mnogo videti i doziveti, Dobra Stara je prava gospođa i ovu svitu će dočekati kao prave strane izaslanike 🙂
ŠTA PLANIRAMO?
– Lonci koje sigurno nećete pomešati sa šerpama
– Mala crkva u steni, sa posebno intrigantnom freskom
– Pogled na uvijeni Zavoj i zavoje reke Visočice
– Divlji spa ugođaj Dobrodolske reke
– Babi zub, a nama Midžor!
– Njegova ekselencija Bigar i dvorska svita

UKRATKO

DOBRA, STARA!
DATUM: 24.09-25.09.2022.
KOTIZACIJA: 7.700 RSD (NOĆENJE SA DORUČKOM)
SMEŠTAJ: VILA BANJICA GRADAŠNICA

KOJI JE PROGRAM?

24.09.2022. NOVI SAD – BEOGRAD – ROSOMAČKI LONCI – CKVA SVETOG PETRA I PAVLA- KOZJI KAMEN – GRADAŠNICA (PIROT) – DAG BANJICA (KUPANJE)
Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 23:00h (NAPOMENA: POLAZAK JE U PETAK 23.09.), iz BEOGRADA u 00:15h (24.09.) sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Noćna vožnja ka Pirotu, uz mogućnost ulaska još nekih putnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima očekuje nas dolazak u selo Slavinja. Odatle krećemo u šetnju dugu 1.3 km po ravnom terenu ka ROSOMAČKIM LONCIMA. Tamo ćemo se diviti ovom prirodnom remek delu, čiji je autor bila reka Rosomač. Nakon toga očekuje nas još 1.3 km povratka ka autobusu. Ukupna dužina šenje 2.6km.
Nakon kratke vožnje dolazimo u selo Rsovci, odakle startuje naša druga šetnja. U početku prolazimo pored starih tradicionalnih seoskih kuća, a zatim prelazimo brzu planinsku reku Visočicu čije ćemo meandre nešto kasnije gledati. Ubrzo nakon toga nailazimo na stepenice koje nas vode do male šćućurene CRKVE u steni posvećene SVETOM PETRU I PAVLU. U njoj se krije jedna zaista jedinstvena freska, Isus bez kose! Nakon toga se vraćamo u autobus. Ova šetnja je uglavnom po ravnom terenu i duga je oko 2km.
Sledi još jedna kratka vožnja autobusom do početne tačke za našu treću šetnju. Stazom koja nas vodi uglavnom uzbrdo ćemo se kretati naredna 3km do jednog od najlepših vidikovaca sa pogledom na Zavojsko jezero – KOZJI KAMEN. Imaćemo priliku da se divimo meandrima reke Visočice , koja na ovom mestu postaje Zavojsko jezero. Posle vidikovca, lagano se spuštamo još 3km nazad do autobusa. Ova šetnja je duga 6km.
Vreme je da krenemo ka GRADAŠNICI, predgrađu Pirota gde ćemo se smestiti u sobe i malo predahnuti od puta.
Spremamo se za vrhunac dana, 2.5 km dugu šetnju ka DAG BANJICI prateći tok Sobrodolske reke prepun slapova i prirodnih bazenčića. Tu ćemo imati priliku da se osvežimo u toploj ili hladnoj kupki, u zavisnosti od afiniteta i vremenskih prilika. Banjajući se uživamo do zalaska sunca i u smiraj dana krećemo nazad ka smeštaju na i više nego zasluženi odmor pred sutrašnji izazov.
25.09.2022. GRADAŠNICA – BABIN ZUB – MIDŽOR (USPON) – VODOPAD BIGAR – NAPUŠTENI MANASTIR SVETI ONUFRIJE – BEOGRAD – NOVI SAD
Nakon ranojutarnjeg doručka, spakovaćemo stvari u autobus i krenuti ka Babinom zubu. Vreme je za izazov… Krećemo ka jednom od najviših vrhova Srbije.
Od MIDŽORA nas deli 8km po valovitom terenu, uz pregršt manjih uspona i po neki spust. Na vrhu smo i možete zamisliti kakav je osećaj. Nakon predaha nas očekuje osetno lakši povratak preko nesagledivih poljana nazad ka Babinom zubu. Ukupna dužina šetnje 16km u toku koje ćemo imati oko 600 metara visinske razlike. Vreme je na Staroj planini izuzetno nepredvidivo, te stoga uz dobru fizičku spremu jako je važno imati dobru obuću i adekvatnu odeću, naročito u slučaju kiše.
Nakon uspešnog uspona, autobusom ćemo se uputiti ka vodopadu BIGAR koji će nas opčiniti svojom kompleksnošću. Odatle ćemo se uputiti u poslednju šetnju naše avanture ka bekstejdžu vodopada sačinjenom od slapova i pokoje prirodne kade. A kao kruna naše šetnje će biti maleni napušteni manastir posvećen svetom Onfuriju. Ova šetnja je duga oko 2.5 km i osim kratkog početnog uspona, teren po kome ćemo se kretati je neopterećujuć.
Ostaje nam još samo da se vratimo ka početnim tačkama u Beogradu i Novom Sadu, što će biti u kasnim večernjim satima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu iz ranca za više obroka, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi, udobna garderoba
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca
– Kabanica, rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje

VAŽNE NAPOMENE!!!

– U cenu su UKLJUČENI: prevoz do svih odredišta iz programa, usluga jednog noćenja sa doručkom u vili Banjica
– Sve sobe su višekrevetne, neke od soba imaju sopstveno, a neke deljeno kupatilo.
– Broj prijava će biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inboks što pre ukoliko želite sa nama na ovu avanturu, rezervacije krećemo da beležimo odmah, kada napunimo sve kapacitete, šaljemo vam podatke o načinu uplate ture. Ukoliko dođe do nekih promena, usled novonastale situacije i budemo primorani da putovanje radi toga otkažemo, vratićemo novac natrag, samo bez iznosa potrebnog za plaćanje takse na uplatu natrag.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada su u pitanju satnice, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe
– Molimo sve učesnike naših putovanja i šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: