dojč e vita
14.000 RSD

DOJČ E VITA by Hiking Tour Serbia 29.04.2022 - 03.05.2022. (5 dana)

DOJČ E VITA? ŠTA PLANIRAMO?

Plan nam je da se neograničenom količinom emocija obraćamo pučini plavoj iz daljine, a i bliza… Poželeti želju u kanjonu Mrtvice, pomaziti najstariju maslinu u Crnoj gori, prevrnuti ulcinjsku solanu ne bismo li pronašli te flamingose, pa ako ništa, makar samo udahnimo još koji put tog nezamenjivog friškog morskog vazduha… Dojče vita u šoljici, pred nama pitomi razuzdani Jadran, prolećni povetarac u kosi, miriše na so, miriše na otvaranje sezone kupanja.

DOJČ E VITA
DATUM: 29.04.- 03.05.2022.
KOTIZACIJA: 14.000 RSD
SMEŠTAJ: APARTMANI POLOVIĆ ČANJ (NOĆENJE U VIŠEKREVETNIM SOBAMA 1/3, 1/4)

KOJI JE PROGRAM?

29/30.04.2022. NOVI SAD – BEOGRAD – MEĐUREČJE – DANILOV MOST – KANJON MRTVICE – KAPIJA ŽELJA – MRTVIČKE GREDE – PLAŽA – UTJEHA

Polazak iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) 29.04. u 20:00h , iz BEOGRADA u 21:00h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Noćna vožnja autoputem ka Čačku, Prijepolju i Kolašinu, uz mogućnost priključivanja još nekih učesnika na usputnim stajalištima.
U ranim jutarnjim časovima stižemo do mesta MEĐUREČJE, koje predstavlja polaznu tačku našeg 16 km dugog hajka uglavnom po ravnom terenu.
Već na samom startu nailazimo na kameni DANILOV MOST, ispod čijih lukova huči providna Mrtvica i najavljuje beskonačnu avanturu!
Hajk nastavljamo prateći reku, upijajući svu njenu lepotu, diveći se njenim brzacima i slapovima, a ujedno KAPIJA ŽELJA sa svojom magičnom vegetacijom postaje sve bliža. Ovde ćemo imati priliku da uživamo u prizorima sa druge planete, a posebnu draž svemu daje činjenica, da ćemo na jednom posebnom mestu moći da bacimo kamen u vodu i zamislimo želju.
Taman kad pomislimo da je ovo mesto potrošilo sve čarolije, dolazimo do MRTVIČKIH GREDA, mesta gde je čuvena JNA sedamdesetihtih godina prošlog veka probila put kroz vertikalne litice stene, kako bi povezala okolna sela. Ovaj deo staze će nam zbog svoje specifičnosti sigurno ostati dugo urezan u sećanje. A nakon prolaska izbijamo na PLAŽU, vešto skrivenu duboko u kanjonu. Ovde planiramo da se okupamo u uvom Crnogorskom rečnom biseru, a potom sledi povratak istom stazom natrag ka početnoj tački.
Po povratku u bus, očekuje nas vožnja do Čanja, smeštaj i zaslužen odmor.

01.05.2022. (FAKULTATIVNO) ČANJ – ULCINJSKA SOLANA – STARI GRAD ULCINJ – ADA BOJANA – ČANJ
U jutarnjim časovima polazimo ka ULCINJSKOJ SOLANI, koja je nastala krajem XIX veka, nakon što je plan da se prokopavanjem kanala stvori plodna ravnica propao. Vremenom je ovo postala jedna od najvećih solana u Evropi. Danas je poznata po tome što njene vode, uz hiljade drugih ptica, naseljavaju egzotični flamingosi, koje ćemo uz malo sreće imati prilike da vidimo u prirodnom staništu.
Ovde nas očekuje šetnja dugačka oko 10ak km, proći ćemo stare administrativne zgrade, i onda pored stsrih bazena za vađenje soli, uputiti ka jezerim, koja su naročito u jutarnjim časovima prepuna ptica. Vratićemo se istim putem nazad.
Nakon posete solani, upućujemo se ka ULCINJU, gde nas očekuje kratka šetnja do STAROG GRADA, a tamo ćemo imati priliku da zamislimo kako je život izgledao iza starih trošnih bedema i izgubimo se u nekoj od mnogobrojnih uskih krivudavih mediteranskih uličica… Popiti kafu, pojesti ćevape, pa baklavu, pa limunadu, pa ko zna šta sve još, pa dalje…
Kratka vožnja nas očekuje ka ADA BOJANI, gde ćemo opciono lagano prošetati uz more, uživanje na plaži do vanredno dobrog zalazaka sunca, kakav očekujemo. Napunjeni pozitivnom energijom polako ćemo se vratiti nazad u smeštaj.

02.05.2022. (FAKULTATIVNO) ČANJ – SUTORMAN – VRSUTA – VODOPAD TURČINI – STARI BAR – MASLINJAK DŽIDŽARIN – STARA MASLINA – BAR – ZAVIČAJNI MUZEJ BAR – ČANJ
U ranim jutarnjim časovima se vozimo do Bara, odakle krećemo starim putem ka Podgorici. Penjemo se ka prevoju SUTORMAN, gde ćemo kod stare sušare parkirati bus i krenuti na 3 km dug uspon na Vrsutu, sa koje će nam se kao na dlanu pred očima ukazati Bar, plavi Jadran, Skadarsko jezero, kao i vrhovi Rumije.
Nakon pauze na vrhu, spuštamo se natrag
još 3 km do polazne tačke. U totalu šetnja je duga 6 km. Vraćamo se u bus i spuštamo se natrag ka Baru.
Po dolasku do STAROG BARA, krećemo u 5 km dugu šetnju do seoceta TURČINI, gde ćemo uživati u predivnom vodopadu, u čijem bazenu je moguće kupanje, a tu se nalazi i predobri kafe gde ćemo se osvežiti, uz mogućnost organizovanog ručka. Do gore imamo 2,5 km uspona, uglavnom asfaltnim putem, prateći strpljivo tok bistrog planinskog potoka zvanog bunar, koji na svom toku pravi pregršt slapova i vodopada. Povratak ka Starom Baru će biti istim putem.
Šetnju završavamo obilaskom STAROG BARA (ulaznica uključena) vraćanjem u neka davna i zaboravljena vremena, tokom kojih je život u ovom starom lučkom gradu izgledao poprilično drugačije. Dojč e vita
Odlazimo do čuvenog maslinjaka DŽIDŽARIN, kako bismo se uverili u činjenicu da je to jedan od najvećih maslinjaka našeg kontinenta. Svratićemo i do STARE MASLINE (ulaznica uključena), stare 2.244 godine, smatra se najstarijim stablom u Evropi, nešto što nikako ne treba propustiti tokom posete Baru.
Izlet završavamo u novom delu Bara, šetnjom uz promenadu u rani sumrak, uz mogućnost posete Zavičajnog muzeja u Baru, nekadašnje palate Kralja Nikole (ulaznica uključena).
Posle ovoga nas očekuje povratak u smeštaj, odmor i uživanje na plaži, uz prijatno pucketanje vatre…

03/04.05.2022. ČANJ- BULJARICA – UVALA LUČICE – PETROVAC – PERAZIĆA DO – MANASTIR REŽEVIĆI – BEOGRAD – NOVI SAD
U ranim jutarnjim časovima pakujemo stvari u autobus i vozimo se do mesta BULJARICA odakle kreće naša 7km duga i opuštajuća šetnja, mahom uz more, u početku plažom, a kasnije uglavnom betonskim stazama, po veoma živopisnom terenu.
Prvobitno idemo uz plažu, a zatim preko niskog brda kroz borovu šumu ka UVALI LUČICE, gde ćemo uživati u plavetnilu mora i nastavljamo šetnju ka PETROVCU, prolazeći pored ostataka njegovog srednjevekovnog utvrđenja.
Potom opet ulazimo u borovu šumu, po čijem rubu šetamo uz more, nastavljamo kroz tunele do malene skrovite plaže poznate kao PERAZIĆA DO. Ovde nudimo poslednju mogućnost za kupanje u moru na ovom našem putovanju, nakon čega nas očekuje uspon prvo stepenicima, a zatim serpentinama do MANASTIRA REŽEVIĆI, gde pravimo pauzu.
Nakon odmora ulazimo u autobus i vraćamo se ka našim polaznim tačkama u Beogradu i Novom Sadu. Povratak bi trebao biti negde u kasnim večernjim ili ranim jutarnjim časovima narednog dana (04.05.).

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje.
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju.
– Hrana, voće, grickalice, slatkiši za usputne pauze u toku šetnji.
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi.
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca.
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje.
– Kupaći, peškir, papuče

INFO I REZERVACIJE:

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2021.godinu je besplatno, a dobija se jednostavno, popunjavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete broj osoba, njihova imena, brojeve telefona i mesto polaska na put uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji. Nakon prijave i uplate zbog blizine samog događaja biće nemoguće otkazati prevoz i smeštaj, ali će naravno biti moguća potencijalna zamena prijavljene osobe. Dojč e vita
– Donacijom u gore navedenoj vrednosti naši članovi pokrivaju troškove prevoza do svih odredišta iz programa, uslugu 3 noćenja u apartmanima POLOVIĆ U Čanju. Prvi deo uplate će biti u dinarima, dok će drugi deo uplata biti u Eurima.
– Fakultativni obilasci nisu obavezni, za njih se prijavljuje i vrši plaćanje u toku putovanja. Izlet do Ulcinja biće 10€, a sadrži posetu Ulcinjskoj solani, Starom Ulcinju i Ada Bojani. Poseta Baru koštaće 15€ i u sklopu ovog izleta imaćemo priliku da popnemo Vrsutu, da posetimo Turčine, Stari Bar (ulaznica), Stara maslina (ulaznica), Zavičajni muzej Bar (ulaznica) Ovi obilasci se izvode samo u slučaju dovoljnog broja prijava za iste.
– Organizatori zadržavaju pravo izmene programa usled nepredviđenih okolnosti, nemogućnosti pristupa određenim deonicama ili čak otkazivanje putovanja, ukoliko nam nove mere propišu zabranu boravka u busu ili u slučaju da bude bilo kakve druge zabrane koja bi nepovoljno mogla uticati na putovanje.
– FREE HIKING TURE se NE PLAĆAJU, na dobrovoljnoj bazi su, pri kraju putovanja imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi svaka tura.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose ISKLJUČIVO POZITIVNE VIBRACIJE, VEDAR DUH I DOBRO RASPOLOŽENJE. Vidimo se.

 

 

Tagovi: dojč e vita, crna gora, bar, planinarenje, medjurečje, danilov most, avantura, masllinjak dzidzarin, buljarice, uvala lučice, petrovac

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: