5.000 RSD

Doživi jesen na Rogozni – putevima Starog Rasa by Srbija za mlade 29.10.2022 - 30.10.2022. (2 dana)

Ovo putovanje realizujemo povodom događaja ,,Doživi Rogoznu“, koje organizuje Društvo mladih putnika ,,Jeleč“ iz Novog Pazara.

Kada pomenete jugozapadnu Srbiju prvo pomislite na Novi Pazar i okolinu, dobru hranu i gostoprimljive ljude.

Ali ako malo bolje istražite putevi će vas odvesti ni manje ni više nego tamo gde se rodila srpska država. Ovde je zapravo kolevka naše državnosti, duhovnosti i kulture.
Svedoci tome su brojni kulturno istorijski spomenici, neki dobro očuvani i poznati, a neki sve manje vidljivi.

Odabiru prostora možda je doprinela i priroda gde se ističe malo poznata planina Rogozna.
Pitoma i ćudljiva, netaknuta i zaboravljena. Zavirite u prošlost kroz sadašnjost i prepustite se putevima istorije.

PLAN I PROGRAM PUTA

Subota 29. oktobar

Polazak u 6.30h iz Beograda.
Dolazak oko 12h u Novi Pazar,tačnije Pazarište gde se nalazi ostaci Trgovišta. Odmah po dolasku ide se na pešačku turu do srednjevekovnog utvrđenja Ras, ostataka manastira Svetog Arhangela Mihaila, i dalje sve do manastira Sopoćani i izvorišta reke Raške.
Oko 18h polazak u smeštaj. Slobodno vreme. Noćenje.

Dužina staze: 10 km. Najniža tačka: 550 m. Najviša tačka: 850 m. Kondicijska težina: 3/10. Trajanje ture 3-4 h u zavisnosti od spremnosti grupe.

Nedelja 30. oktobar

Ustajanje, doručak i polazak u 8h. Dolazak u selo Belanska, gde je skup učesnika. Polazak na stazu u 9:30 h. Uspon na vrh Jeleč (1262 m) koje je ujedno i srednjevekovno utvrđenje. Druženje na vrhu. Silazak. Dužina staze 12 km.
Najniža tačka 730 m. Najviša tačka 1262 m.

Kondicijska težina: 4/10. Trajanje ture 6-7 h u zavisnosti od spremnosti grupe.

Posle planinarenja polazak nazad za Beograd oko 18h.

Izbor za miss Rogozne 🙂

 

CENA: 5000 RSD (za sopstveni prevoz 3000 RSD)

 U cenu uključeno:
– Prevoz
– Smeštaj jednu noć u hotelu Atlas u Novom Pazaru
– Doručak u hotelu
– Usluge planinskog i turističkog vodiča
– Troškovi organizacije programa

U cenu nije uključeno:
– Ostala hrana i piće na turi
– Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 RSD

 

SMEŠTAJ

Hotel Atlas se nalazi u samom centru Novog Pazara.

Udobne i prostrane sobe praćene kvalitetnim enterijerom i tehnološkom opremom čine HOTEL ATLAS jednim od najboljih smeštaja u Novom Pazaru.

VAŽNE NAPOMENE:

  1. Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenjei da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za događaj.
  2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
    Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.
  3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinarskog vodiča
  4. OBAVEZNA OPREMA:planinarske cipele, slojevita garderoba, rezervna garderoba, vetrovka, kabanica (za slučaj kiše), kačket/šešir, krema za sunce.
  5. HRANA I PIĆE: hrana za svaki uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode.

NAČIN PLAĆANJA:
50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

 

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: