večernja šetnja
Besplatna

DRUGA VEČERNJA šetnja NOĆNA STRAŽA by Hiking Tour Serbia 11.09.2021. (jednodnevna)

Planiramo da prošla večernja šetnja koju smo izveli po kiši, ne bude jedina, već da uz dobro i pouzdano društvo, prođemo proverene i lepe, ne preterano zahtevne staze, pokoji vidikovac i krešendo u svima nam omiljenom planinarsom domu Stražilovo, koji vikendom radi do ponoći. Umesto izlaska, priuštite sebi izlazak u šumu. Rembrant je Noćnu stražu naslikao, a mi ćemo pokušati da izvedemo kopiju njene najlepše kopije.

ŠTA OBILAZIMO?

IZLETIŠTE STRAŽILOVO – BRANKOV GROB – VIDIKOVAC SELIŠTE – PLANINARSKI DOM STRAŽILOVO – IZLETIŠTE STRAŽILOVO

KADA KREĆEMO?

OKUPLJANJE I POLAZAK OD IZLETIŠTA STRAŽILOVO, U SUBOTU 11.07.2021. U 20:00 H.
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
Dropped pin
https://maps.app.goo.gl/tETmbMMmB6z2JUtLA

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE?

Krećemo sa odmorišta STRAŽILOVO, tačno od rampe, ka Brankovom grobu, na tačno 1.4 km dugačak uspon, a tamo ćemo napraviti prvu kraću pauzu.
Zatim nastavljamo blagi uspon ka VRHU STRAŽILOVO, odakle skrećemo desno i počinje spust ka POTOKU KAMENAC, koji će nas dovesti do KARLOVAČKOG POTOKA. Ova deonica je dugačka 2.9 km.
Odatle ponovo krećemo na blagi uspon prateći jedno vreme Karlovački potok, a zatim kroz šumu sve do VIDIKOVCA SELIŠTE, gde ćemo opet napraviti kratku pauzu nakon još 2.2 pređena km.
Nakon toga put nas dalje vodi preko vinograda i Avale, nakon 2.1 km ka PLANINARSKOM DOMU STRAŽILOVO, gde ćemo napraviti nešto dužu pauzu i iskoristiti radno vreme do ponoći za druženje i uživanje.
Ostaje još samo da se lagano spustimo 1.8 km dugom pešačkom stazom natrag do Karlovačkog potoka, koji ćemo ispratiti na putu natrag ka izletištu Stražilovo gde ćemo šetnju i završiti.

KOLIKO DUGO TRAJE VEČERNJA ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je 10.4 km, kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4 sata pešačenja, zajedno sa nekoliko kratkih pauza i jednom dužom u planinarskom domu Stražilovo, što ovu rutu čini odličnom za početnike, rekreativce, pa i decu.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Varadinskog mosta (Duge) idete pravo, kroz Petrovaradin sve do Sremskih Karlovaca, gde nakon prolaska semafora skrećete u prvu desno, a onda pratite table, koje vas vode u drugu desno, a onda i u drugu levo, a zatim poprilično pravo ka Stražilovu.
– Za sve one koji nemaju prevoz, ili ga pak žele ponuditi radi podele troškova ili jednostavno kako bi nekome pomogli, mogu potražiti na Facebook-u grupu koju smo nazvali Hajd na hajk, koja je namenjena svim ljubiteljima prirode, radi lakše organizacije odlaska u šetnje.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PLANINARENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– S obzirom da je u pitanju noćna šetnja učesnici su u obavezi poneti lampe ili bar instalirati aplikacije sa lampama na telefonima
– Minimalno 1l vode, a obično i više
– Udobne i jake patike sa kramponima
– Užinu, sendviče, voće, ručak, šta god poželite u prirodi smete pojesti bez griže savesti
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno
– Rezervna/zamenska garderoba, presvlaka

VAŽNE NAPOMENE!!!

– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u iznosu koliko mislite da vredi ova tura. Mi ćemo sve donacije koje prikupimo tog dana uplatiti na žiro račun jedne osobe, kojoj su one potrebne za lečenje.
– VREMENSKE OKOLNOSTI uglavnom NE UTIČU na naše šetnje, osim ako ne bude u najavi neko baš teško nevreme, a na vama je da sami procenite da li vam odgovaraju vremenske okolnosti ili ne.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

 

 

Tagovi: večernja šetnja, noćna straža, avanture, avantura, srbija, hiking tour serbia, planiarenje, stražilovo, potok kamenac, brankov grob, vidikovac

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: