188 EUR

POPUNJENO: DURMITOR – uspon na Bobotov i Savin kuk by Explore Serbia 16.06.2022 - 19.06.2022. (4 dana)

 


DURMITOR – uspon na Bobotov i Savin kuk, „gorske oči“ by Explore Serbia.

Predeli Durmitora, po lepoti retko su i autentično delo prirode. Planina je ujedno i nacionalni park na severozapadu Crne Gore. Karakteristika reljefa Durmitora je prostrana visoravan na 1.500 m nadmorske visine, ispresecana dubokim kanjonskim dolinama sa koje se uzdižu imponzantni planinski vrhovi, od kojih je 48 sa visinama preko 2000 m. DURMITOR – uspon na Bobotov i Savin kuk. Najviši je Bobotov kuk sa 2.523 m. Na ovoj uzbudljivoj turi, čekaju nas tri dana aktivnog planinarenja gde ćete upoznati i doživeti Durmitor na najbolji način. Ljubitelje istinskog planinarenja očekuje adrenalinski uspon na Bobotov i Savin kuk, dok rekreativci mogu uživati u lakšim stazama i čarima bisernih ledničkih jezera.

PROGRAM TURE:

PRVI DAN: Beograd – Žabljak
– Polazak iz Novog Sada u 15.30 h
– Polazak iz Beograda sa parkirališta opštine Novi Beograd u 17 h. Putovanje ka Žabljaku, gde uz usputne pauze stižemo u kasnim večernjim satima, do ponoći. Smeštaj u hotel ili u privatnim vilama (dvokrevetne i trokrevetne sobe sa kupatilima). Noćenje.

DRUGI DAN: Uspon na Savin kuk
– Nakon doručka, transfer oko 10 min do starta na planinarsku turu uspon na Savin kuk. Uz Međed, ovo je posetiocima Durmitora najpoznatiji vrh. Staza do samog vrha, napravljena je još početkom dvadesetog veka za izlazak crnogorskog Kralja Nikole I. Osim toga, ovaj vrh je privlačan i zbog legende o Savinoj vodi, za koju se tvrdi da je lekovita. Izvor se nalazi na 2212 m. Prema legendi, izvor je nastao je čudom Svetog Save koji je štapom nacrtao krst na zemlji i tu se pojavila voda.
– Polazak na turu sa parkinga ski centra. Dužina trase – 4.7 km x 2, Ukupan uspon/spust – 800 m, Najniža tačka – 1512 m, Najviša tačka – 2313 m
– Staza je tehnički zahtevna, spada u srednju kategoriju. Za uspon do vrha potrebno je oko 3-4h. Na vrhu ćemo napraviti pauzu za uživanje u okolnim vidicima. Spust je istom stazom nazad.
– Cela staza je dužine 9,5 km. Ukupno trajanje planinarske ture je oko 8h sa pauzama.

TREĆI DAN: Uspon na Bobotov kuk ili Prutaš
– Nakon doručka, jedna grupa odlazi na zahtevnu planinarsku turu – uspon na najviši vrh Durmitora, Bobotov kuk na 2523 m, koji je dugo smatran najvišim vrhom Crne Gore.

– Druga grupa odlazi na manje zahtevnu, ali veoma atraktivnu planinarsku turu – uspon na vrh Prutaš na 2393 m.

I grupa:

– Polazak kombijem do starta planinarske ture – oko 30 min. Start sa prevoja Sedlo na 1908 m.
– Uspon na Bobotov kuk je pravi doživljaj za sve ljubitelje istinskog planinarenja, pruža pravi
doživljaj Durmitora i beskrajne vidike.
– Početak staze ide preko travnatih predela blagim usponom, zatim ispod stena Uvite grede iznad sipara. Do Zelenog vira se prolazi kroz strmi usek koji zahteva ispenjavanje rukama. Nastavak staze je prelepom dolinom, zatim prevojem okruženom okolnim durmitorskim vrhovima sa koga ćemo ugledati naš krajnji cilj i izazov – Bobotov kuk!
– Sledi strm uspon preko sipara i kamenih površina, gde ćemo uživati u fantastičnom pogledu na Škrčka jezera. Završni deo uspona je eksponiranim liticama do samog vrha, koji je obezbeđen sajlom, ali zahteva izuzetan oprez. Sam vrh je kamena površina sa koje se pružaju neverovatni pogledi na: Šarene pasove, Prutaš, Bezimeni vrh, Crvenu gredu, Međed, kanjon Tare i Sušice,
nešto dalje na Maglić, Bioč, Volujak, Moračke planine, Sinjajevinu…
– Za uspon do vrha je potrebno od 3.5 – 5 sati u zavisnosti od spremnosti grupe. U jednom pravcu staza je dugačka oko 5,6 km. Spust je jednim delom istom stazom, a zatim se drgim putem dolazi ponovo do polazne tačke na prevoju Sedlo.
– Visinska razlika: 615 m + 346 m pri usponu i silasku duž staze, vode ima na stazi.
– Ukupan uspon: 1066 m
– Ukupan spust: -1034 m
– Staza je tehnički zahtevna, spada u srednje-tešku kategoriju, potreban je oprez i koncentracija pri završnom delu uspona, kao i pri spustu.
– Cela staza je dužine oko 11 km, a ukupno trajanje planinarske ture je oko 8h-9h sa pauzama.
– Povratak u Žabljak. Slobodno vreme. Noćenje.

II grupa:

– Odlazak na planinarsku stazu, do vrha Prutaš na 2393 m koja je jedna od najatraktivnijih staza na Durmitoru.
– Na stazu se kreće sa Dobrog dola na 1700 m, zatim ide do Škrčkog ždrijela. Do vrha se stiže sa oko 3h, gde ćemo napraviti pauzu za odmor i uživanje, dok smo okruženi čarobnim masivima.
– Posebnu lepotu stazi daju zelene planinske strane i neobični kosi slojevi „Prutovi“, po kojima je vrh dobio ime.
– Cela staza je dužine oko 11 km, sa oko 700 m uspona i spusta, a ukupno trajanje planinarske ture je oko 6h sa pauzama, spada u srednje-laku kategoriju.
– Povratak u Žabljak. Slobodno vreme. Noćenje.

ČETVRTI DAN: Planinarska tura 4 lednička jezera

– Nakon doručka, u 7.30h polazak na turu 4 lednička jezera. Start ture je sa Momčilovog grada odakle se pruža divan pogled na grad Žabljak.
– Staza je dužine od 11-12 km, sa usponom od 300 m na kojoj se obilaze 4 planinska lednička jezera – Jablan jezero (ispod vrha Crvena greda), Barno jezero (močvarno područje od izuzetnog znacaja za ptice), Zminje jezero (do koga se silazi sa staze nekih 2 km u jednom pravcu). Staza završava na Crnom jezeru koje je najveće i najatraktivnije na Durmitoru. Mnogi su putopisci i istraživači osećali potrebu da opišu njegovu blistavu površinu, tamnozelenu, gotovo crnu zbog dubine i okruženja – guste šume i stene Međed koji kao da ga drži u naručju. DURMITOR – uspon na Bobotov i Savin kuk.
– Nakon pauze na Crnom jezeru, transfer kombijem do seoskog domaćinstva gde ćemo imati ručak. Tradicionalna jela iz ovog kraja – meso ispod sača, heljdopite, kačamak, domaći sokovi, poznati sir – Durmitorsko uže.
– Polazak za Beograd u popodnevnim satima, oko 15h. Uz usputne pauze, u Beograd stižemo oko 23h.

CENA TURE PO OSOBI: 188 EUR

U cenu je uključeno:

– Prevoz minibusom iz Beograda
– Ukupno 3 noćenja sa doručkom na Žabljaku u privatnim vilama ili hotelu – jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima
– Planinarske ture prema trodnevnom programu sa licenciranim planinarskim vodičima-uspon na Savin i Bobotov kuk, Prutaš, 4 lednička jezera
– Ulaznica za 3 dana za NP Durmitor
– Boravišna taksa
– Obroci: 3 doručka, 1 ručak u seoskom domaćinstvu
– Transferi kombijem na lokalu
– Osiguranje od nesrećnog slučaja
– Organizacija ture i pratilac grupe

U cenu nije uključeno:

– Međunarodno putno zdravstveno osiguranje (može se kupiti u našoj agenciji po ceni od 420 dinara za 3 dana)
– Ostali obroci i individualni troškovi

INFO I REZERVACIJE:

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Dodatne napomene:

– Neophodna lična oprema za turu Durmitor uspon na Bobotov kuk i ostale planinarske ture: Duboke planinarske cipele sa vibram đonom, planinarski štapovi, adekvatna odeća u skladu sa vremenskim prilikama. Ranac sa neophodnom planinarskom opremom za trodnevno planinarenje, dovoljno vode (1,5-2 l dnevno), energetski barovi, voće, rezervne majice, dugačke planinarske pantalone, kišnakabanica, čeona lampa, krema za sunčanje, šešir ili kapa, lična karta ili pasoš i zdravstvena knjižica. Za završni uspon na Bobotov kuk potrebna je i kaciga. Ukoliko nemate svoju, može se iznajmiti po ceni od 5 EUR.
– Planinarske ture nisu preporučene za osobe sa slabom fizičkom kondicijom i/ili zdravstvenim problemima; vodič zadržava pravo da ne povede na planinarenje osobe sa neadekvatnom opremom; zabranjeno konzumiranje alkoholnih pića pre i tokom planinarenja; u slučaju vremenskih nepogoda i drugih objektivnih okolnosti planinarenje se može odložiti za drugi termin.
– Prilikom prijave na osnovu vašeg prethodnog planinarskog iskustva, radi uspešne realizacije programa, odlučivaće se o tome da li možete ići na teže ili lakše planinarske ture.

– Za sve one koji ne žele da planinare, vreme mogu provesti samostalno i uživati u kraćim šetnjama u okolini.

Rezervacije za turu Durmitor uspon na Bobotov kuk:

– Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 75 EUR, a ostatak od 113 EUR najkasnije do 16.maja (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).

Sopstveni prevoz:

– U slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 150 EUR i podrazumeva korišćenje vašeg prevoza na lokalnim putevima.

Rezervacije:

– Prilikom prijave plaća se celokupan iznos ili ~ 40 % odnosno 60 EUR, a ostatak od 90 EUR najkasnije do 16.maja (plaćanje se vrši preko računa u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a na dan uplate).

Smeštaj:

Jednokrevetne, dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilima ucprivatnim vilama ili hotelu na Žabljaku.

Ishrana:

Obezbeđena su tri doručka i ručak poslednjeg dana. Postoji mogućnost lunch paketa za 2.i 3. dan po ceni od 5 EUR, takođe moguća je večera u nekom od restorana na Žabljaku.

Uslovi u slučaju otkazivanja od strane putnika:

– Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije do 30 dana od dana dolaska grupe organizator ne uzima nadoknadu. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu od 30 do 7 dana od dana dolaska grupe, organizator zadržava nadoknadu od 40%. Ukoliko dođe do otkazivanja rezervacije u periodu manjem od 7 dana od dana dolaska grupe organizator zadržava  nadoknadu 100%. Napomena: Avans je pri otkazivanju rezervacije je nepovratan, osim u slučaju zamene drugim putnikom.
– Tura se organizuje za minimum 18 prijavljenih putnika.
– Prevoz Novi Sad-Beograd-Novi Sad: doplata iznosi 1000 dinara.
– U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih putnika ili nepovoljnih vremenskih uslova, krajnji rok za za obaveštavanje o odlaganju ili otkazu ture je 2 dana pre polaska.

Saveti za planinarenje ako ste početnik.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: