Besplatna

DVANAESTA dečija šetnja ČUDO DUMBOVAČKO by Hiking kids 04.04.2021. by Hiking Tour Serbia i Ekotopia 04.04.2021. (jednodnevna)

Hiking Tour Serbia i Ekotopia vas vode u novi avanturu, DVANAESTA dečija šetnja ČUDO DUMBOVAČKO by Hiking kids!

ŠTA PLANIRAMO?

Prethodna identična šetnja koju smo imali u subotu bila je popunjena usled velikog interesovanja, a nakon toga je dosta vas pitalo kada ćemo je ponovo izvesti, evo odmah.
Od sela Dumbovo, do predivne šumske staze koja se na više mesta ukršta sa Dumbovačkim potokom, te ćemo ga pregaziti više puta u toku šetnje.
Kada stignemo do vodopada, zaboravićemo na sve ostalo, uživati u ovoj savršenoj prirodnoj kreaciji, jednog od najvećih dragulja koje Fruška gora ima da ponudi.
Tura je odlična i za sve početnike koji žele da lagano uplove u svet planinsrenja.

ŠTA OBILAZIMO?

DUMBOVO – DUMBOVAČKI POTOK – DUMBOVAČKI VODOPAD – DUMBOVAČKI POTOK – DUMBOVO

KADA KREĆEMO?

– OKUPLJANJE I POLAZAK U SELU DUMBOVO, OD IMPROVIZOVANE KAPELICE I KRSTA, U NEDELJU 04.04.2021. U 11 H.
TAČNA LOKACIJA POLAZNE TAČKE:
45°11’39.9″N 19°45’01.7″E
https://goo.gl/maps/1t2NfDHhL7Su7oQe9
NAPOMENA: Na samoj i oko polazne tačke nema previše parking prostora. Predlažemo učesnicima da dođu bar 15ak minuta ranije do Dumbova, kako bi uspeli na vreme da pronađu dobro parking mesto i eventualno prošetaju do polazne tačke.

KOJI JE PROGRAM ŠETNJE? DVANAESTA dečija šetnja ČUDO DUMBOVAČKO

Šetnju krećemo od improvizovane kapelice i krsta, u početku kolskim putem, da bismo se vrlo brzo preselili na makadam, koji nas uvodi u šumu na stazu. Od momenta kada se susretnemo sa DUMBOVAČKOM POTOKOM, sve vreme ćemo pratiti njegov uzvodni tok, šetajući po valovitom terenu, koji će nas uvlačiti sve dublje u šumu.
Neretko će nam potok preprečiti put pa ćemo ga hrabro pregaziti, uglavnom premo kamenja koje nam posluži kao improvizpvani isprekidani mostić. Korak po korak, eto nas pred malim fruškogorskim čudom prirode, DUMBOVAČKIM VODOPADOM, koji bi u ovom periodu mogao pronositi solidnu količinu vode. Od početka šetnje do vodopada ima oko 3.3 km puta. DVANAESTA dečija šetnja ČUDO DUMBOVAČKO
Tamo ćemo napraviti pauzu, čija će dužina zavisiti od toga koliko će nam vremena biti potrebno da odvojimo oči od vodopada. Nakon pauze, očekuje nas još oko 3.3 km šetnje natrag istim putem ka polaznoj tački, po valovitom terenu i pregazivši više puta potok.

KOLIKO DUGO TRAJE ŠETNJA?

– Dužina projektovane putanje je oko 6.6 km. Kako bismo je kompletno savladali biće nam potrebno oko 4 sata pešačenja, uz pokoje kraće stajanje usput i nešto duže zadržavanje kod vodopada. Tura nije teška, pa se preporučuje i odraslima koji tek kreću sa planinarenjem i svim početnicima.

KAKO DA DOĐETE NA POČETNU TAČKU?

– Nijedan gradski prevoz ne vozi do ove lokacije, tako da je jedini mogući način dolaska na početnu tačku kolima. Ukoliko neko bude želeo da ponudi ili potraži prevoz za šetnju, može iskoristiti grupu Hajd na hajk, koju smo formirali upravo za ovakve situacije.
– Ako dolazite sopstvenim prevozom iz Novog Sada, nakon prelaska Mosta slobode, nastavite kroz Sremsku Kamenicu i Rakovac, putem prema Beočinu, pre koga ćete imati odvajanje levo ka Dumbovu, na šta će vas upozoriti i improvizovana tabla sa desne strane. Kada se odvojite ka Dumbovu, na prva dva račvanja ćete izabrati desnu opcijua na trećem levu i ubrzo ćete sa desne strane videti improvizovanu kapelicu i krst. Pokušajte se parkirati nedaleko od te loakcije.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSE MALI I VELIKI HAJKERI U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje, maske i rukavice nisu obavezne u prirodi s obzirom na to da ćemo poštovati preporučenu distancu
– Minimalno 1l vode po osobi.
– Udobne i jake patike, namenjene za šetnju po prirodi.
– Užinu, sendviče, suvo i sveže voće, povrće…
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni.
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate za shodno.
– Rezervna/zamenska obuća i garderoba, topla i suva presvlaka. DVANAESTA dečija šetnja ČUDO DUMBOVAČKO
– Sve ove stvari poželjno je da obezbedite i vašim klincezama i klincima kada krenu u šetnju sa nama.
Za sve dodatne informacije, i za male i velike planinare posetite naš blog.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– RODITELJI ILI STARAOCI SU ISKLJUČIVO ODGOVORNI ZA BEZBEDNOST DECE O KOJOJ VODE RAČUNA I NADZIRU IH TOKOM ČITAVE ŠETNJE.
– POČELO JE NAPLAĆIVANJE ŠETNJI OD STRANE NP FRUŠKA GORA, cena jedne šetnje je 100 rsd, a godišnja karta je 600 rsd, učesnici su dužni da to sami regulišu, a sve informacije vezane za to možete dobiti na sledećem linku: https://www.npfruskagora.co.rs/…/naknada-za-koriscenje…/
– Broj prijava će i ovoga puta biti ograničen, te vas molimo da nam pišete u inbox broj osoba koje želite prijaviti, ukoliko želite sa nama u šetnju.
– Tura se NE PLAĆA prilikom prijave, na dobrovoljnoj bazi je, pri kraju obilaska imaćete priliku da nagradite naše vodiče DONACIJAMA u skladu sa mogućnostima.
– VREMENSKE OKOLNOSTI inače ne utiču na naše šetnje, pa tako verujemo da ni deci ne bi smetalo malo sunca, vetra, kiše ili snega, a naročito nam NIJE PROBLEM blato. U slučaju većeg nevremena bismo verovatno otkazali turu, a na roditeljima ili staraocima je da UVEK SAMI procene vremenske prilike i da li su ili ne, njihova deca spremna za šetnju u datim okolnostima.
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost.
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje, s obzirom da ne znamo unapred kakva će nam biti struktura grupe.
– Vaši psi su uvek dobrodošli na svim našim šetnjama.
– Molimo sve učesnike naših šetnji da dobro pripreme dečicu na ono što ih očeuje, a to je druženje u prirodi, boravak na čistom vazduhu i lagana šetnja. A takođe vas molimo da sa sobom donosite isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

INFO I REZERVACIJE: (Organizatori)

  • Hiking Tour Serbia

Turu možete rezervisati tako što ćete se javiti u inbox preko Fejsbuka ili Instagrama.

Takođe možete se javiti emailom: hikingtourserbia@gmail.com ili telefonom: 064 3757891.

  • Ekotopia
Tagovi: dumbovo, srbija, beočin, rakovac, hiking tour serbia, ekotopia, hiking kids, dumbovački potok, dumbovački vodopad
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: