Dvodnevna pešačka tura Divčibare 28.11.2020-29.11.2020. 28.11.2020 - 29.11.2020. (2 dana)

ŠTA PLANIRAMO?

Dobrodošli na dvodnevnu pešačku turu Divčibare! S obzirom na to da je planina Maljen čiji je glavni centar Divčibare, poznata po neodoljivim, malenim i kamenim rečicama mi smo rešili da zavirimo u njihove tokove i otkrijemo kakve sve virove one kriju. S obzirom da smo ograničeni vremenom, jedan dan smo odabrali za ples sa Belom Kamenicom, a drugi za igru sa Crnom, a naravno sve to posoljeno sa pokojim vidikovcem!

UKRATKO

POSLE TARE, DIVČIBARE!
DATUM: 28-29.11.2020.
5000 RSD NOĆENJE SA VEČEROM
SMEŠTAJ: ODMARALIŠTE BREZA (1/2 I 1/3 SOBE)

KOJI JE PROGRAM?

28.11.2020. NOVI SAD – BEOGRAD – TOMETINO POLJE – GOLO BRDO – KLIK – VLAŠIĆ – BELA KAMENICA – PALJBA – DIVČIBARE
Polazak 28.11.2020. iz NOVOG SADA sa parkinga kod Sajma (restorani Knin i Trojka, klub Ambar) u 06:00h , iz BEOGRADA u 07:15h sa velikog parkinga Sava Centra (okretnica autobusa 27e i 35). Potrebno je doći na lokaciju bar 10 minuta pre polaska. Vožnja autoputem Miloš Veliki ka mestu Tometino Polje. U jutarnjim časovima očekuje nas dolazak do prelepe visoravni TOMETINO POLJE i početka naše šetnje.
Ubrzo nakon starta nailazimo na mesto gde se spajaju dve po mnogima najlepše reke koje planina Maljen ima da ponudi, a sa čijim tokovima će se naše staze itekako ukrštati. U pitanju su Crna i Bela Kamenica. Nakon kratkog susreta sa Belom Kamenicom staza nas vodi ka neverovatnom VIDIKOVCU GOLO BRDO, sa koga se može videti koliko zaista prostranstvo zauzima Tometino polje. Nakon uživanja u čarima vidikovca, lagano se spuštamo ka još lepšem VIDIKOVCU KLIK sa kog se pruža fantastičan pogled na meandre Bele Kamenice. Sledi nastavak spuštanja do reke, prelaz mosta i uspon ka vrhu VLAŠIĆ, koji će nam opet pokazati sve lepote predela u kome se nalazimo.
Ukoliko vremenski uslovi budu dozvoljavali očekuje nas prava avantura u nastavku! Spuštamo se do reke, nakon čega pratimo njen tok prelazeći sa jedne na drugu stranu koristeći kamenje koje nam pokazuje put, savršeno skriveni među stmoglavim liticama koje nas okružuju. Nakon otprilike 1.5 km šetnje kroz klisuru, prestajemo da pratimo reku i vraćamo se istom deonicom kao u dolasku preko vidikovca Klik. Ova šetnja je duga oko 12km, sa negde oko 400 metara uspona.
Nakon šetnje, autobus nas vozi do VIDIKOVCA PALJBA koji se nalazi na samom ulazu u Divčibare. Nakon kratke pauze na vidikovcu, odlazimo u smeštaj gde nas očekuje ukusna topla večera, sačinjena od proizvoda valjevskog kraja i udobni kreveti.
29.11.2020. DIVČIBARE – CRNI VRH – VELIKA PLEĆA – VRAŽJI VIR – CRNA KAMENICA – VELIKA STENA – BEOGRAD – NOVI SAD
U ranim jutarnjim časovima se odjavljujemo iz smeštaja i krećemo u 10.5 km dugu šetnju. U prvom delu staze se nalazi uspon koji nas vodi do neverovatnog CRNOG VRHA, jednog od poznatijih i lepših vidikovaca koje planina Maljen može da ponudi. Staza prošarana zimzelenim drvećem nas lagano vodi do sledećeg među vidikovcima – VELIKA PLEĆA, na kom ćemo opet sa uživanjem gledati nepregledna prostranstva ovih krajeva!
Ubrzo nakon toga, staza nas spušta do planinskog bisera, predivne reke CRNA KAMENICA i njenog VRAŽJEG VIRA, za koji se vezuju mnoge legende! Ostatak staze pratimo tok reke, povremeno je prelazeći sa kamena na kamen i uvek se iznova oduševljavajući lepotom njenog toka i borovom šumom koja je okružuje.
Ulazimo u autobus koji nas vozi do mesta Stubo. Ovde nas čeka 2.5 km duga šetnja kolskim putem do najpoznatije lokacije sa pogledom na jezero Rovni. VIDIKOVAC VELIKA STENA ili Lazareva Stena će nas ostaviti bez daha, a priča o tužnoj sudbini Valjevske Gračanice će nas sigurno naterati da se zapitamo, da li joj je sudbina mogla biti drugačija. Ostaje nam još samo povratak ka Beogradu i Novom Sadu u kasnim večernjim časovima.

ŠTA OD STVARI OBIČNO NOSIMO U PEŠAČENJE?!

– Osmeh, dobru volju, kao i dobro zdravlje
– Dosta vode, minimum 2L po šetnji, užinu, osveženje za uspone i šetnje koje nas očekuju
– Udobna i jaka, adekvatna obuća za šetnje po prirodi
– Ako već imate svoj omiljeni štap ponesite ga, a ako ne, priroda je ta koja krije vaš novi omiljeni
– Kačket/šešir/kapu, naočare za sunce, kremu, šta god smatrate da bi vas štitilo u slučaju jakog sunca
– Rezervna/zamenska garderoba, topla i suva presvlaka na dohvat ruke, nakon svake šetnje

Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

VAŽNE NAPOMENE!!!

– Donacijom u gore navedeoj vrednosti naši članovi dobijaju obezbeđen prevoz i noćenje sa večerom u odmaralištu Breza u dvokrevetnim i trokrevetnin sobama
– Broj prijava će biti ograničen, a pravo prisustva putovanju imaju ISKLJUČIVO članovi udruženja Ekotopia (članstvo za 2020.godinu je besplatno, a dobija se popunkavanjem sledećeg linka https://forms.gle/U1t5wxUftmYuP4yCA )
– Molimo vas da nam prilikom prijave pošaljete ime i prezime, uz potvrdu o članstvu u našoj organizaciji
– Tura se NIKAKO ne preporučuje osobama sa srčanim ili bilo kakvim drugim tegobama na koje može pogubno uticati fizička aktivnost
– Molimo vas da budemo PRECIZNI I TAČNI kada je u pitanju vreme polaska, a sa druge strane da se ne držimo baš čvrsto satnice trajanja šetnje
– Molimo sve učesnike naših šetnji da sa sobom donose isključivo pozitivne vibracije, vedar duh i dobro raspoloženje. Vidimo se.

INFO I REZERVACIJA:

Turu možete rezervisati tako što ćete se javiti u inbox preko Fejsbuka ili Instagrama.

Takođe možete se javiti emailom: hikingtourserbia@gmail.com ili telefonom: 064 3757891.

 

 

Tagovi: dvodnevna pesacka tura divcibare, hiking tour serbia, crni vrh, bela kamenica, crna kamenica, vidikovac
Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: