ferata sokolov put
65 EUR

Ferata Sokolov put i ferata Paolo Dieci by EST Adventure 22.05.2021 - 23.05.2021. (2 dana)

Ferata Sokolov put i ferata Paolo Dieci 22 – 23 maj 2021.

Via ferata je takozvani „gvozdeni put“ odnosno obezbeđena staza za kretanje u steni. Pruža osećaj alpinizma uz potpunu sigurnost i dosta olakšanja zbog kretanja po postavljenim nogostupima i sajlama. Izuzetno je popularno u predelu Alpa, ali sve češće i na području Balkana. Romanija je od nedavno postala dom jedne od lepših ferata sa ovih prostora, umerene težine što omogućava da i oni bez iskustva mogu da se oprobaju na njoj. Viseći mostovi pružaju divno iskustvo, a pogled govori sam za sebe.

Takođe, posetićemo I novu feratu na planini Konjuh, Paolo Dieci, atraktivnu stazu, koja se vertikalno izdiže u stenama Konjih planine.

PLAN AKTIVNOSTI

Subota

-Polazak iz Beograda u 7h sa parkinga iza Sava Centra. Vozimo se prema Romaniji za šta nam je potrebno oko 4.30h, pa je predviđeno vreme dolaska do 12h prema domu Crvene stijene. Pripremamo se i krećemo prema ferati.

-Potrebno je oko 20 minuta za pristup i isto toliko za silazak.

-Ferata je opremljena gazištima i sajlom, a prilikom uspona prelazimo dva viseća mosta. Izlaz ferate je na vrhu Crvene stijene koji se nalazi na visini od 1.423m. Procenjeno vreme prelaska ferate je oko 3h kada nije gužva.

-Nakon silaska sa ferate odlazimo u Sarajevo gde ćemo u predvečernjim časovima iskoristiti slobodno vreme za šetnju i ručak. Potom odlazimo u smeštaj.

Nedelja

-Ustajemo i doručkujemo oko 7.30h, potom se pakujemo i odlazimo prema planini Konjih, do koje nam treba oko 1.30 h vožnje. Dobar asfaltni put nas vodi do samog ulaza na feratu. Ulaz je odmah uz parking.

-Treba nam oko 15 ak minuta pristupa. Vreme prolaska ferate je oko 2 h u zavisnosti od gužve I spremnosti učesnika.

-Nakon toga, imamo još oko 15ak minuta pešačenja do vrha. Do kola silazimo nekih 20 ak minuta dobrom planinarskom stazom.

-Nakon pakovanja, polazimo za Beograd, do koga nam treba oko 3.5 h vožnje.

CENA: 65 € Ferata Sokolov put i Paolo Dieci

Organizacijom obuhvaćeno:

  • Oprema za feratu
  • 2 UIAA vodiča fa ferate
  • Noćenje

Organizaijom nije obuhvaćeno:

  • Prevoz
  • Ishrana
  • Lična oprema
  • Odgovarajuće putno osiguranje

VODIČ

Tomislav Topalović / UIAA II guide /

Email: tomislav.topalovic@estadventure.com

PRIJAVA direktno na e-mail vodiča.

Prilikom prijave, potrebno je uplatiti 50% akontacije radi rezervacije vašeg mesta. U suprotnom, usled velikog broja prijavljenih vaše mesto može uzeti osoba koja je uplatila akontaciju pre vas.

Iz bezbednosnih razloga, u slučaju loše vremenske prognoze par dana pre same akcije, postoji šansa da se akcija odloži za neki drugi dan.

Postoji mogućnost organizovanja prevoza za one koji ga nemaju, javite nam se da to uskladimo.

Kondicioni nivo ture – 3/10

Tehnički nivo ture – 5/10

OPREMA

Poneti sa sobom na trek srednji ranac do 30l u kojem treba da imate bar 2l vode, poželjno i termos sa toplim napitkom, neki energetski bar ili sušeno i koštunjavo voće, sendvič ili neki konkretniji obrok.

Zatim trek pantalone, trek cipele (nepromočive), trek štapovi, čeonu lampu (opciono), aktivni veš, polar dukserica ili flis, nepromočiva jakna (poželjno i kabanica), naočare za sunce, krema za sunčanje…

Takođe, poželjno je poneti rezervnu odeću i obuću, u koju ćemo se presvući nakon silaska sa planine.

NAPOMENA

Na osnovu Zakona o turizmu, Službeni glasnik RS br. 17/2019, putovanje je samo za planinare koji imaju planinarsku karticu Planinarskog saveza Srbije sa overenom markicom za tekuću godinu. Vodič zadržava pravo da ne povede na turu sve koji nemaju adekvatnu obuću i odeću za trek i odgovarajuće osiguranje u slučaju nezgode. Planinarska akcija se organizuje u skladu sa statutom Planinarskog društva Extreme Summit Team. EST zadržava pravo promene termina i otkazivanja akcije zbog objektivnih okolnosti, lošeg vremena ili nedovoljnog broja prijavljenih o čemu ćete biti na vreme obavešteni. Ukoliko EST otkaže akciju uplaćeni novac se vraća.

 

 

 

Tagovi: ferata, sokolov put, Paolo Dieci, avantura, planina, planinarenje, est adventure, romanija, bosna i hercegovina

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: