Na upit

Fruška gora i njena jezera | Raj za ljubitelje prirode

Ako pretražujete fruška gora jezera i u potrazi ste za inspiracijom koje jezero da posetite za vikend, sjajno! Na pravom ste mestu.

Sa sve lepšim vremenom potreba da više vremena provodimo u prirodi se povećava. Iako zima ima svojih čari, proleću i novim avanturama se ipak svi radujemo. Zar ne?!

Ovaj blog post pišemo znajući da je Fruška gora mnogima omiljena izletnička planina i da sezona sve češćih poseta fruškogorskih jezera polako počinje.
Na Fruškoj gori nalazi se ukupno 16 veštačkih jezera, od kojih je 13 nastalo planski radi potreba navodnjavanja i sprečavanja plavljenja obradivih površina. Danas, sva ta jezera predstavljaju prave bisere na turističkoj mapi ove planine.

Za jednodnevni izlet, jezera Fruške gore savršen su razlog za beg iz grada. 

Za vas, dragi avanturisti, izdvojili smo 10 predloga za posetu fruškogorskih jezera. Pa u nastavku saznajte koji su to naši favoriti. I uputite se u istraživanje istih.

 

1. Bešenovačko jezero

Najpopularnije među jezerima na Fruškoj gori je upravo Bešenovačko jezero, koje je poznato i po nazivu Beli Kamen. Nalazi se na sremskoj strani planine, kod mesta Bešenovački Prnjavor.

Ovo jezero definitivno predstavlja raj za izletnike i kupače. Posetite ga i uverite se i sami zašto se tokom leta traži mesto više, kako za parking, tako i za peškir.

A u blog postu Izlet Fruška gora podelili smo sa vama predlog za hajking do ovog jezera, pa ako ste za avanturu skoknite do tog teksta da pročitate o kakvoj se turi radi.

 

2. Popovičko jezero

Maleno jezerce, smešteno u samom srcu izletišta. 

Na prostoru najpoznatijeg izletišta Fruške gore možete posetiti i Popovičko jezero. Nakon šetnje nekom od staza koje vode od Popovice, predah možete napraviti kraj vode.

Ono što će vam se sigurno dopasti kod ovog jezera jeste boja vode, koja je smaragadno zelena, kao i šumovitost okoline.

Jezero je pogodono za odmor, sunčanje, piknikovanje i uživanje. Par minuta ili sati u dodiru sa prirodom i vaše telo i um će vam biti zahvalni. 

3. Jezero Bruje

U Erdeviku se pored vinarija, po kojima je nadaleko poznat, možete i okupati, odmoriti i osunčati u jednom od dva jezera. Poznatije među njima je jezero Bruje ili kako ga još nazivaju i Erdevičko jezero.

Jezero je nastalo za potrebe akumulacije vode, a danas u njemu mnogi izletnici pronalaze savršene kutke za vikend relaks.

Ono što se posetioci najviše ističu jeste okruženje koje zajedno sa vodom oslikava najlepše prirodne pejzaže. A od aktivnosti u kojima možete uživati na jezeru, tu je svakako kupanje, sunčanje, pecanje, kampovanje, piknikovanje.

Ako razmišljate o kamp avanturi, ali se premišljate i niste sigurno zašto je kampovanje toliko dobro iskustvo, pročitajte naš blog post Kampovanje u Srbiji : 7 razloga da kreneš sada!

 

4. Moharač

Okruženo vinogradima i šumama, a nedaleko od jezera Bruje, nalazi se i jezero Moharač. Možda malo manje poznato jezero, pa ukoliko naiđete na veću gužvu na jezeru Bruje, vi produžite do ovog jezera.

Kako mu budete prilazili, videćete tablu na kojoj su tačno obeležene aktivnosti kojima se možete prepustiti tokom boravka – piknikovanje, kampovanje, pecanje. Naravno, nađe se tu i po koji kupač, tako da je pogodno i za kupanje.

Posetu jezerima u Erdeviku možete upotpuniti i obilaskom istoimene vinarije u tom kraju. 

 

5. Ledinačko jezero

Dragulj Fruške gore. 

Smešteno u Starim Ledincima, Ledinačko jezero svoju popularnost steklo je upravo zbog nestvarne boje vode koja privlači oči mnogobrojnih turista, željnih da ga osmotre i dožive.

Jezero je nastalo 1999. godine, ali je svoju istoriju ispisavalo na neobičan način, budući da je bilo u vlasništvu privatnih kompanija. Ipak zbog prirode prostora, jezero se i dalje smatra izuzetno dragocenim, a njegova lepota se može doživeti sa vidikovaca, koji nisu baš najsigurniji u pogledu bezbednosti, ali su definitivno pravi raj za oči.
Ako se uputite ka vidikovcu sa pogledom na Ledinačko jezero, zapamtite izvor Zvečan kao orijentaciju da ste na dobrom putu. Nakon njega, nastavite samo pravo i pratite šumske puteve koje vode ka pogledu od “milion dolara”.

Jedna zanimljivost vezana za Ledinačko jezero je to što je lokacija poslužila za snimanje serija, npr. “Mi nismo anđeli 3”, kao i za snimanje spota za pesmu “Ao nono bijela” koju izvodi Zdravko Čolić.

Ledinačko jezero

6. Sotsko jezero

Ili jezero Sot je jezero sa prelepim prirodnim okruženjem. Okruženo vrbama i najlepšim bojama koje samo priroda može da naslika.

Jezero je smešteno na samo desetak kilometara od Šida, u mestu Sot. Za zaljubljenike u prirodu, avanturu, pecanje i kupanje, ovo jezero Fruške gore predstavlja pravi izbor za posetu i osveženje.

Ako se odlučite da vikend provedete na Sotskom jezeru, možete poneti i pasoš, pa otići do Hrvatske. Ili jednostavno i samo uživati u prirodnim lepotama Fruške gore.

U blizini Sotskog jezera nalaze se i već spomenuta Erdevička jezera.

 

7. Borkovačko jezero

U neposrednoj blizini Rume, na oko 65 km od Beograda smestilo se Borkovačko jezero.

Pravi raj za izletnike.

Jezero danas predstavlja popularnu turističku destinaciju, za sve ribolovce i kupače. Kao i za veslače, bicikliste i šetače, budući da je izuzetno uređeno, atraktivno i u potpunosti prilagođeno potrebama posetilaca.

Uz jezero se nalazi i Borkovačko izletište, a za samo par kilometara možete posetiti u istom danu i Pavlovačko jezero, takođe jedno od 16 jezera Fruške gore. Ukoliko ste ipak za kupanje u javnom bazenu ili spa centru, posetom Borkovačkom jezeru možete i te potrebe da zadovoljite.

 

8. Šatrinačko jezero

Šatrinačko jezero ili u narodu poznato i kao jezero Međeš smešteno je u mestu Maradik, približnije rečeno na svega petnaestak minuta od Iriga, na putu ka jezeru Dobrodol.

Voda u ovom jezeru je fantastična za kupanje, a postoji i uređena plaža sa tuševima. Pored kupanja, okolina jezera je pogodna i za sportske igre, budući da postoje teren za odbojku na pesku..

Jezero je između ostalog pogodno i za piknik, ručak u prirodi, pecanje i definitivno za uživanje. Pri poseti ovom jezeru možete posetiti i manastir Krušedol, kao i jezero Dobrodol.

 

9. Dobrodol

Jezero sa najčistijom vodom na Fruškoj gori je upravo Dobrodol. Zato je za ljubitelje kupanja ovo jezero definitivno pun pogodak.

A pored kupanja, odličan je izbor i za pecaroše. Jezeru možete prići sa travnate površine ili stepenicama, budući da nema uređenu plažu kao druga jezera. Popularizovano je, ali još uvek čuva tu divljinu u sebi.

Ako se odlučite da provedete dan u poseti jezeru Dobrodol, savetujemo i da posetite okolne znamenitosti Fruške gore. I u slučaju da do sad niste čuli za ovo jezero, orijentaciono nalazi se u blizini Iriga, poznatog fruškogorskog naselja.

 

10. Jarkovačko jezero

Jarkovačko jezero je poznatije i kao jezero Ljukovo. Da li ste ga možda posetili do sad?

Ako niste, iskoristite prvi slobodan, osunčan vikend i uputite se ka južnim padinama Fruške gore. Jezero je smešteno kod sela Jarkovci, nedaleko od Inđije i smatra se pravim biserom te okoline.

Tokom leta privlači veliki broj ribolovaca, kupača, kao i ljubitelja aktivnosti na otvorenom. Tako da, ako volite da igrate na primer badminton, ponesite obavezno rekete.

I jedna mala napomena, budući da su jezera o kojima smo pisali u prirodnom ambijentu, bez mogućnosti osveženja u nekom od obližnjih restorana ili kafića, pa vas savetujemo da vodu, sendviče, kafu, sok i sve što vam je potrebno poneste sa sobom. I da naravno u prirodi ne ostavljate ništa osim otisaka stopala. 👣

 

Fruška gora i njena jezera su definitivno raj za sve ljubitelje prirode, sporta, avanture, hedonizma, pecanja.

Pa da vas čujemo, koji predlog sa našeg spiska jezera Fruške gore vam je najviše zagolicao maštu i koje od spomenutih posećujete prvom prilikom?

 

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: