fruška gora
1.800 RSD

Fruška gora u proleće – Dumbovački vodopad, Beli majdan 03.04.2021. Explore Serbia by Explore Serbia 03.04.2021. (jednodnevna)

Fruška gora u proleće. Fruška gora nekada davno je bila usamljeno ostrvo u Panonskom moru. Sada je to prelepa planina sa stogodišnjim šumama hrasta, breze, lipe, blagim padinama, vinogradima i brojnim manastirima.

Plan

Fruška gora nekada davno je bila usamljeno ostrvo u Panonskom moru, a danas ova 539 m visoka planina jeste dominanatna kopnena masa cele Panonske nizije. Njen greben je dugačak 75 km, a celokupnom dužinom je obrasla hrastovom, grabovom, lipovom i bukovom šumom. Brojni su izvori i potoci koji najlepše žubore početkom proleća.

Na ovoj pešačkoj turi, Fruška gora u proleće, ići ćemo do izletišta Zmajevac sa koga se pruža nesvakidanji pogled na ceo Srem do Dumbovačkog vodopada, koji je autentičan ukras Fruške gore.

Zatim nastavljamo ka autentičnoj pećini Beli Majdan.

  • Polazak sa parkirališta optine Novi Beograd u 7. 30 h 03.04.2021.
  • Polazak na pešačenje oko 9.15 h od Zmajevca, do vidikovca Vrdnik, zatom vodi do Brankovca, odakle se pruža lep pogled na Novi Sad. Pešačenje nastavljamo do pravog dragulja Fruške gore, Dumbovačkog vodopada. Nakon toga čeka nas uspon do Vrata raja. Dolazimo ponovo do Zmajevca i nastavljamo dalje ka pećini Beli Majdan. Uspot obiazimo jedinstveni spomenik kultre na Fruškoj gori, Rakovačku isposnisnicu iz XVIII veka, koja je uklesana u krečnjačke stene. Ubrzo stižemo do pećine Beli Majdan ili Rakovačke pećine koja je stari kamenolom, nastala iskopavanjem kamena granita. Dvorana je visine oko 4 m, a njen svod drže kameni stubovi. Ulaz je širine nekoliko desetina metara.
  • Pešačka tura je srednje zahtevnosti, u ukupnom trajanju 7 h sa pauzama. Dužine je 17 km, sa oko 700 m uspona.
  • Ukoliko neko ne želi da pešači celu stazu, staza se može skratiti sa završetkom na Zmajevcu, kod motela Zmajevac. U tom slučaju staza je dužine 12 km, sa oko 600 m uspona.
  • Povratak za Beograd gde stižemo oko 20 h.

 

Cena ture po osobi: 1800 din. Fruška gora u proleće

U cenu je uključeno:

Prevoz minibusom iz Beograda

Pešačka tura na Fruškoj gori

Ulaznica za nacionalni park Fruška goa

U cenu nije uključeno:

Ručak i ostali individualni troškovi

Dodatne napomene:

Oprema: duboke planinarske cipele sa vibram đonom ili duboke cipele/čizme za sneg, ranac, slojevita garderoba, topla za zimski uslove (zimska jakna, kapa, kamašne, rukavice), preporučujemo štapove, poneti dovoljno vode i malo hrane (grickalice, sendviči, voće).

Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

Podaci o pešačkoj stazi:

Dužina: 17 km

Ukupni uspon/spust: 700 m

Težina: srednja

Trajanje: oko 7 h

Za realizaciju ture neophodno je minumum 17 prijavljenih

Sopstveni prevoz

U slučaju da dolazite sopstvenim prevozom, cena ture iznosi 900 dinara odnosno 1500 din za one koji nemaju člansku kartu. Data cena je za članove “Explore Serbia”. Informacije o članstvu možete naći  ovde.

Napomena

Uz ovaj program važi opšti pravilnik o izvođenju i opšti uslovi putovanja organizacije „Explore Serbia“, Decembar 2021.

Organizator zadržava pravo izmene programa.

INFO I REZERVACIJE:

info@explore-serbia.rs

069655777 (poziv, SMS, WhatsApp)

 

 

 

Tagovi: explore-serbia, pesacenje, planinarenje,tura fruška gora, avantura, srbija, hiking, nacionalni park

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: