ledničko jezero
2.000 RSD

Fruška gora za Velibora by Srbija za mlade by Srbija za mlade 07.05.2022. (jednodnevna)

Srbija za mlade te vodi / Fruška gora za Velibora.
Alma Mons, što je rimski naziv za ovu “plodnu (Frušku) goru” nekadašnje ostrvo Panonskog mora dužine oko 80 kilometara i širine 15 kilometara0 predstavlja dominantnu orografsku celinu Panonske nizije.
Ovaj najstariji Nacionalni park iz daleke 1960. krije pregršt biljnog i životinjskog sveta i time daje kontrast okolnoj ravnici kojom je okružena, a brojni su i manastirski kompleksi na čitavom prostoru čime opravdava i epitet “srpske Svete Gore”.
Tu se međutim krije i nešto što je nastalo mnogo vremena nakon crkvi, pa čak i pre osnivanja NP – u pitanju je hidrološki dragulj koji svojom ledenoplavom bojom krasi ovu zelenu oazu divne prirode. Uživajte zajedno sa nama u neverovatnom prizoru Ledinačkog jezera, fotkajte i usput saznajte kada je i kako ono zapravo nastalo..

Detaljni opis

Dužina staze – 17,5 km
Ukupni uspon – 700 m
Najniža tačka – 210 m nv
Najviša tačka – 500 m nv
Kondiciona težina – 3/10


PLAN I PROGRAM:


06.30h

Polazak iz Beograda. Kupimo ekipu iz Novog Sada i odlazimo u Vrdnik

09.00h
Dolazak u Vrdnik

09.00h
Polazak u šetnju . Staza počinje u banji Vrdnik. Penjemo se na greben Fruške gore i njime stižemo do meteorološke stanice na Kraljevoj stolici. Odatle krećemo ka Ledinačkom jezeru.
Sa samog jezera put vodi prema Tavnom potoku i pored njega se penjemo na greben Fruške gore.
Grebenom stižemo do planinarskog doma Zmajevac, a odatle krećemo nazad u banju Vrdnik. Blizu Vrdnika se nalazi i Vrdnička kula koju ćemo nastojati posetiti u skladu s uslovima. Vrdnik je nakada bio rudarsko naselje gde se eksplatisao ugalj. Sada je to poznato izvorište termalnih voda i veoma je popularna sa bazenom u kome je temperatura 33 °S.

16.00h
Stižemo u banju Vrdnik gde nam je na raspolaganju termalni bazen ako zbog Covid-19 bude dozvoljeno za posetioce

19.00h
Polazak za Beograd

20.00h
Dolazak nazad u Beograd

*Satnica je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja celokupne grupe.


Cena: 2.000 RSD (za polazak iz Bg-a i NS-a) Za Velibora

U cenu uključeno:
-Prevoz po programu
-Usluge vodiča i pratioca grupe
-Organizacioni troškovi

U cenu nije uključeno:
-Redovna godišnja članarina Srbija za mlade – 500 din.
-Hrana i piće
-Ulaznice za termalne bazene banje Vrdnik – 500 din. (ako budu dozovljen ulaz za grupe)
-Individualni troškovi

**Nakon prijave rezervacija važi 48h. Do isteka rezervacije uplatiti u celosti ili najmanje 50% od ukupne cene, ostatak do 5 dana pred putovanje.

***Članarina je obavezna i važi 12 meseci od datuma uplate.

 

 

VAŽNE NAPOMENE:

1. Veoma je bitno da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja na turu.

2. Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.

3. Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča

4. OBAVEZNA OPREMA: ranac, planinarske cipele, slojevita garderoba, duge nogavice, presvlaka, vetrovka, kabanica (za svaki slučaj kiše), kačket/šešir, naočare za sunce, krema za sunce, lična karta i/ili zdravstvena knjižica.

5. HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vode

Poštujte prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

 

 

Tagovi: ledinačko jezero, fruška gora, vrdnik, srbija, jezero, planinarenje, izlet, srbija za mlade, avanturra, jesen, wellness, za velibora

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: