2.990 RSD

POPUNJENO: GOLIJA – Vodopadi Izubre | Manastir Studenica by Srbija za mlade 27.08.2022. (jednodnevna)

Zakoračite u pravcatu prašumu poput amazonske! Razlika je samo u tome što se ova naša krije u srcu divovske planine GOLIJE – PRIRODNOG REZERVATA BIOSFERE!

Uzdignuta kao čudesno zeleno ostrvo u ustalasalom moru starovlaških planina, Golija se kao ogromni div, dug 32 kilometra, smestila između reka Ibar, Moravica i srednjeg toka Studenice, te planina Radočela i Peštera.Golija je jedna od najlepših i šumama najbogatijih planina. U nekim delovima mogu se videti stabla visoka i do 40 metara, a njena flora čini 25 procenata biljnog sveta Srbije. Bogata je i bujnim pašnjacima i mnogobrojnim izvorima čiste vode, bajkovitim jezerima i kulturnim spomenicima s kraja 12. i početka 13. veka, o kojima se s kolena na koleno prenose legende u gorštačkim domaćinstvima u 32 sela i 150 zaseoka, koliko ih tu ima.

Karakteristike staze:

Dužina staze 12 km

Kondiciona težina 03/10

Najniža tačka 1016 mnv

Najviša tačka 1224 mnv

PLAN I PROGRAM:

U 6.00
Polazak iz Beograda
*Polazak iz Novog Sada će biti u 4.40
-Vožnja autoputem do Preljine, preko Čačka i Kraljeva do sela Devići uz usputne pauze. Dolazak u selo Devići i pripreme za polazak na uspon.
Od 10.00 do 15.00
Pešačka tura od sela Devići, prelepom stazom uz kanjon rečice aza vodi kroz prelepe šume četinara i bukve. Dolazak do vodopada i pauza za fotografisanje. Spuštanje jednim delom prelepog kanjona. Dolazak do vodopada i povratak istom stazom nazad.
Oko 15.30
Po povratku u selo odlazak na včeru ujednu lokalnu kafanu.
Oko 17.30
Obilazak jedog od najznačajnih manastira srpske duhovnosti i kulture, manastir Studenicu
Oko 18.00
Polazak nazad za Beograd i Novi Sad
Oko 22.00
Dolazak u Beograd, a zatim i u Novi Sad oko 23.20
CENA: 2990 RSD

U cenu uračunato:

 • Prevoz
 • Usluge planinarskih vodiča
 • Troškovi organizacije programa

U cenu nije uračunato:

 • Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” od 500 RSD
 • Doplata za polazak iz Novog Sada 1000 RSD
 • Hrana i piće
 • Individualni troškovi članova

VAŽNE NAPOMENE:

 • Veoma je bitno da je učesnik/ca dovoljno fizički spreman/a za pešečenje i da učesnik/ca nema nekih zdravstvenih problema zbog kojih ne bi mogao/la da izdrži uspon. Ako postoji neki zdravsteni problem učesnik je dužan da to prijavi prilikom prijavljivanja za akciju.
 • Vodič uspona zadržava pravo da skrati ili promeni trek usled nepovoljnih vremenskih uslova.
  Takođe, vodič uspona zadržava pravo da ne dozvoli uspon učesnicima sa neodgovarajućom opremom kao i da udalji sa uspona nedisciplinovane učesnike. Organizator ne odgovara za eventualne povrede i nesrećne slučajeve izazvane višom silom ili samovoljom pojedinaca, nesreće izazvane zdravstvenim problemima koje učesnici nisu prijavili vodičima, kao i za nesreće izazvane pod uticajem alkohola i drugih nedozvoljenih sredstava.
  Svi učesnici moraju da se tokom svakog uspona drže grupe i da se poštuju svaku odluku planinskog vodiča
 • OBAVEZNA OPREMA: ranac, planinarske cipele, slojevita garderoba, duge nogavice, presvlaka, vetrovka, kabanica (za svaki slučaj kiše), kačket/šešir, naočare za sunce, krema za sunce, lična karta i/ili zdravstvena knjižica.
 • HRANA I PIĆE: hrana za uspon (sendviči, voće, slatkiši i slično), obavezno minimum 2l vodeNAČIN PLAĆANJA:Preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: