golubac krstarenje bajs
2.990 RSD

GOLUBAC – krstarenje, bajs i pešačka tura by Srbija za mlade 20.08.2022. (jednodnevna)

Zaplovi u avanturu Donjim Podunavljem

 • Krstarenje Dunavom „Golubac iz brodića“
 • Tura biciklima „Stopama Miloša Obilića“ od Golupca do manastira Tuman (18 km ukupno)
 • Pešačka tura do vidikovca iznad Golubca (staza dužine 5 km)

PROGRAM: GOLUBAC – krstarenje, bajs, pešačka tura

7:00 Polazak iz Beograda, polazak iz Novog Sada  u 05.40h (dva dana pred put kontaktirati organizaciju za mesto polaska)
9:00 Dolazak u Golubački grad.
9:00-11:00 Obilazak tvrđave iz brodića sa istoričarem Jovanom Kocmanovićem.
11-13:30 Pešačka tura od tvrđave do vidikovaca Velike čuke koji se nalaze u obližnjim šumama nedaleko od Golupca. Povratak u Golubac na okrepljenje u nekim of kafića na dunavskom keju.

14:00-17:00 Biciklistička tura od Golupca do Manastira Tumane. Na parkingu u Golupcu nas čekaju bicikli. Sedamo na bicikle i polazimo u vožnju do manastira. Ako neko ne želi da vozi bicikl, može da dođe i autobusom. Eventualno postoji mogućnost da grupa koja ne žele da vozi bicikl ostane još neko vreme u Golupcu, radi šetnje kejom, kafe pauze ili razgledanja grada. Dolazak u manastir Tuman uz obilazak i ulazak ako bude dozvoljeno. Kratka šetnja do obližnje pećine-isposnice u kojoj se podvizavao Sveti Zosim Tumanski. Nakon toga sedamo na bicikle i vraćamo se u Golubac.
Pošto se obilazi manastir, moramo biti pristojno odeveni.
Za ručak u manastiru (ukoliko bude moguće zbog gužve) cena ne postoji, već je određujete sami, a celokupan prilog ide za obnovu manastira.

17:00-18:00 Ručak po dogovoru u jednom od restorana blizu Dunava 

18:00 Polazak za Beograd

20:00 Očekivani dolazak u Beograd

Satnica je napisana okvirno i ona zavisi od brzine kretanja grupe

Biciklistička ruta „Stopama Miloša Obilića“

Polazi iz centra Golupca, nastavlja deset kilometara asfaltnim putem kroz bagremovu šumu. Putem kroz predeo koji je po narodnom predanju bio feud Miloša Obilića. Nedaleko od manastira Tuman, staza skreće sa glavnog puta i jedan kilometar dalje kroz šumu neasfaltiranim putem koji vodi do pećine-isposnice u kojoj je nekada davno živeo Sveti Zosim tumanski, monah isihaista koga je po predanju nehotice usmrtio Miloš Obilić. Pravimo kratku pauzu kod Zosimovog izvora. Zatim nakon još desetak minuta vožnje dolazimo u manastir Tuman – zadužbinu Miloša Obilića. Kratko razgledanje manastira. U manastiru su mošti Svetog Zosima i čudotvorna ikona Bogorodice Kurske i mošti svetoga Jakova, prijatelja vladike Nikolaja Velimirovića.

Ručak u manastirskoj gostoprimnici, koja je do nedavno bila zapuštena manastirska vodenica. Novo monaško bratstvo je vodenicu renoviralo,adaptiralo i dalo joj novu namenu. Sada ima funkciju gostoprimnice koja po mnogo čemu podseća na etno restoran, razlika je samo u jednom – nema cenovnika. Novac koji gosti u gostoprimnici ostave, ima ulogu dobrovoljnog priloga za obnovu manastira..
Međutim, kako je poslednjih godina manastir postao veoma posećen, a mesto u gostoprimnici nije moguće rezervisati, ostaje nam da u zavisnosti od situacije procenimo da li ćemo ručati tu ili u gradu.

Svi učesnici moraju da se tokom ture drže grupe i da se ponašaju u skladu sa savetima vodiča.

Poštujete prirodu. Ponesite kese za smeće i nikad ne ostavljajte ništa za sobom.

CENA: 2990 din. (1.990 din. sopstveni prevoz) GOLUBAC – krstarenje, bajs, pešačka tura

U cenu uključeno:

 • Prevoz autobusom turističke kategorije po programu
 • Usluge vodiča
 • Organizacija i vođenje ture
 • Krstarenje u Golupcu
 • Vožnju biciklima

U cenu nije uključeno:

 • Obroci tokom ture
 • Redovna godišnja članarina “Srbija za mlade” 500 din.
 • Doplata za polazak iz Novog Sada 1.000 din.


Način plaćanja:

Gotovinski ili preko tekućeg računa po izdatim instrukcijama organizacije, 50% prilikom rezervacije, ostatak do 5 dana pred put.

Napomene:

 • Nošenje maski dok smo u busu je obavezno
 • Dva dana pre putovanja kontaktirati organizatore za vreme i mesto polaska
 • Kako da se pripremite za prvo planinarenje pročitajte ovde.

Krajnji rok za prijavljivanje je 5 dana preputovanja ili do raspoloživosti mesta. Minimalan broj članova za realizaciju ture je 16. Rok za otkazivanje ture (nedovoljan broj prijavljenih, loši vremenski uslovi itd) od strane organizacije je 3 dana pre putovanja. Shodno zakonu o turizmu Republike Srbije, ovaj program nije pokriven garancijama osiguranja u slučaju insoventnosti i naknadi štete. Cilj ovog putovanja jeste promocija i razvoj omladinskog turizma Srbije kao i promocija aktivnog odmora kod mladih. Uz ovaj program važi pravilnik o izvođenju tura organizacije Srbija za mlade. Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 50%, ostatak do 5 dana pred putovanje.

Vašom rezervacijom ove avanture direktno doprinosite očuvanju i obnovi prirode u Srbiji! 30% od prihoda sajta avanture.rs prosleđujemo organizacijama koje se bave pošumljavanjem i sadnjom! 🌿

Utisci avanturista:

Podeli avanturu: